Енергетичні напої під прицілом громадських активістів

3

Декілька днів тому адмінстратору нашої спільноти ВК LifeInStorozhynets в особисті повідомлення завантажили відеозапис, де в одному з магазинів Сторожинця покупець висловлює своє обурення щодо незрозумілого маркування відомого енергетичного напою.

Пізніше підписник попросив не публікувати це відео, оскільки вся розмова на ньому відбувалася на підвищених тонах з використанням ненормативної лексики.

Через деякий час до нас звернувся один з читачів з схожим питанням – його дочка придбала в Сторожинці алюмінієву банку з енергетиком, який досить популярний серед молоді.

Взявши до рук банку, чоловік виявив, що вона ззовні обклеєна плівкою. Знявши її, виявилося, що маркування, надруковане на банці, було від іншого напою того ж підприємства-виробника.

В магазині, який розміщений в центрі міста, ми придбали дві банки цього ж напою, обклеєні плівкою. Після того, як в присутності продавця зняли плівку з банки, під нею виявилося маркування іншого напою, назва якого не збігалася з надрукованою на зовнішній обгортці.

Окремо треба зазначити, що коли ми попросили чек на проданий товар, нам довелося чекати його біля 10 хвилин. При чому за цей час ще двоє людей купили підакцизні товари, але жоден з них не отримав чек і навіть його не вимагав.

Як нам пояснили згодом, продавщиця в цьому магазині працює всього декілька днів і при відеокамері просто розгубилася.

Маємо сказати, що вона розгубилася настільки, що після серії телефонних дзвінків кудись “наверх”, натисла “тривожну кнопку” і викликала службу охорони. До честі охоронців – в магазині вони були за три хвилини. А чек ми отримали тільки тоді, коли на допомогу продавцю прийшла її колега, яка вела себе спокійно та ввічливо.

Пояснивши охоронцям, чому ми проводимо відеозйомку, ми попросили їх викликати поліцію. Прибувши на місце, правоохоронці зробили опис підозрілого товару та вилучили його для проведення подальшої перевірки.

1

Через деякий час представник магазину електронною поштою надіслав нам лист від компанії-виробника, в якому було роз’яснення, що таке маркування банок з безалкогольними та слабоалкогольними напоями не є порушенням.

5

Зайшовши в інший магазин, на вітрині побачили дві банки цього ж енергетику, при чому на одній маркування було надруковане на банці, а на інший – на наклейці. Купивши обклеєну банку і взявши чек, – тут нам його видали швидко, – в присутності продавця зняли плівку, під якою знову було маркування іншого напою.

Виливши рідину в пластиковий стакан, ми виявили, що вона червоного кольору і має характерний для енергетика запах, але чи ця рідина є дійсно тим енергетичним напоєм, про який було зазначено на зовнішньому маркуванні, може сказати лише експертиза.

2

В декількох інших магазинах ситуація була аналогічна – на прилавках були банки як із плівкою, так і без.

Повертаючись до нашого офісу, ми помітили біля сміттєвого контейнера місцевого безхатченка, який якраз збирав алюмінієві банки. Як він пояснив, у Сторожинці можна здати таку банку по 3 грн./кг., але за непошкоджену банку дають вже 50 коп.

Ми не ставили собі за мету дискредитувати роботу працівників чи власників магазину або виробника. Вважаємо за потрібне почати суспільну дискусію про якість продуктів, які споживають сторожинчани.

Категорія: Важливо Розслідування Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ