ОДПІ: платники податків спрямували до бюджету 181,6 млн.грн.

ОДПІ

За повідомленням начальника ОДПІ Андрія Угрина, за січень – червень 2016 року платники об’єднаної державної податкової інспекції спрямували до зведеного бюджету 181610,4 тис. грн. податків, зборів і платежів.

Зокрема, державний бюджет отримав 83481,4 тис. грн., доведені планові завдання першого півріччя 2016 року перевиконано на 3 відсотки. Слід зазначити, що державний бюджет додатково наповнився податком на додану вартість у сумі 1480,4 тис. грн., податком на прибуток – на 773,2 тис.грн., платою за використання лісових ресурсів – на 2899,5 тис.грн., військовим податком – на 206,2 тис. гривень.

Місцеві громади з початку року загалом отримали 98129 тис. грн. податкових платежів.

Як і в минулі роки, основним джерелом наповнення місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло з початку року у сумі 7885,6 тис. гривень.

Приріст надходжень місцевих бюджетів пояснюється і позитивною динамікою сплати таких платежів, як: єдиного податку (1472,4 тис. грн.), плати за землю (2711,6 тис. грн.), акцизного податку з реалізації в роздрібній торгівлі підакцизних товарів (2027,3 тис. грн.), податку на нерухоме майно (27,3 тис. грн.).

За підсумками першого півріччя 2016 року колектив Вижницької ОДПІ виносить вдячність платникам за співпрацю та сумлінне ставлення до наповнення платежами бюджетів усіх рівнів.

Використовуйте електронні сервіси від ДФС України

Використовуйте електронні сервіси від ДФС України

Об’єднана державна податкова інспекція нагадує платникам про електронні сервіси, запроваджені Державною фіскальною службою України, які розміщені на офіційному веб-порталі відомства за посиланням sfs.gov.ua.

Близько 40 наявних електронних сервісів дають можливість платникам отримувати послуги в електронному вигляді, заощаджувати свій власний час та скоротити до мінімуму відвідування органів ДФС.

До прикладу, загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (https://zir. sfs.gov.ua) надає змогу отримати відповіді з Бази знань щодо застосування норм податкового, митного законодавства або з питань адміністрування єдиного внеску.

Через електронні сервіси «Дані Реєстру платників ПДВ» та «Анулювання реєстрації платника ПДВ» можна перевірити бізнес-партнерів щодо їх реєстрації платником ПДВ або анулювання реєстрації платника ПДВ.

Завдяки електронним сервісам «Інформація про РРО» та «Інформація про книги КОРО» громадяни, придбаваючи товар у магазині, за отриманим фіскальним чеком можуть перевірити інформацію щодо реєстрації в органах ДФС касового апарату, на якому продавцем товарів або послуг був роздрукований цей фіскальний чек.

Стати на облік в податковій інспекції упродовж одного дня після отримання відомостей із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців можна також завдяки електронному сервісу.

Неодноразово згадувалось про функціонування цілодобового сервісу «Пульс», на який можна звернутись з повідомленням про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС електронно або за телефоном (044) 284 00 07.

І це лише згадка про декілька електронних сервісів для платників та пересічних громадян.

Наразі робота ДФС України над удосконаленням діючих та впровадженням нових електронних сервісів триває, тому запрошуємо неодмінно ними скористатись безкоштовними послугами відомства.

Особливості нарахування та строки сплати податку на нерухомість

Особливості нарахування та строки сплати податку на нерухомість

Вижницька об’єднана державна податкова інспекція нагадує особливості нарахування та строки сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Фізичні особи в 2016 році сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за ставками та з пільгами, які діяли в 2015 році, на підставі отриманих до 1 липня 2016 року від контролюючих органів податкових повідомлень-рішень. За новими ставками, які почали діяти з 2016 року, податок на нерухомість сплачуватиметься, починаючи з 2017 року.

Звертаємо особливу увагу фізичних осіб на граничний строк сплати податку на нерухомість за підсумками 2015 року — 28 серпня 2016 року.

Для юридичних осіб передбачений дещо інший порядок обчислення та сплати податку на нерухомість. В 2016 році податок сплачується за новими ставками, які діють з 2016 року.

Сплата податку здійснюється щоквартально, відповідно до 30 квітня 2016 року, 30 липня 2016 року, 30 жовтня 2016 року, 30 січня 2017 року на підставі проведеного розрахунку у декларації, яку слід було подати до контролюючих органів до 20 лютого 2016 року.

Зміни щодо звільнення від оподаткування пенсій

Зміни щодо звільнення від оподаткування пенсій

Вижницька ОДПІ повідомляє, що з 1 липня внесенні зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій.

Закон України від 02.06.2016 № 1411-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій» набув чинності з 1 липня 2016 року.

Зокрема, звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір не перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році – 10740). У разі перевищення десяти розмірів прожиткового мінімуму суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання оподатковуються за ставкою 18% у частині такого перевищення.

Також оподатковуються пенсії з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати.

Данне положення не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Сплатити земельний податок можна через каси сільських рад

Сплатити земельний податок можна через каси сільських рад

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних паїв та землекористувачі.

Порядок обчислення плати за землю встановлено статтею 286 Податкового кодексу України.

Нарахування фізичним особам сум такого податку проводиться органами фіскальної служби, які видають платникам до 1 липня поточного року податкові повідомлення-рішення.

Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

У сільській та селищній місцевості фізичні особи можуть сплатити земельний податок через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про приймання податкових платежів.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

З 1 липня 2016 року змінено форми додатків до декларації з ПДВ

З 1 липня 2016 року змінено форми додатків до декларації з ПДВ

Головне управління ДФС у Чернівецькій області інформує про те, що з 1 липня 2016 року (дня оприлюднення в «Офіційному віснику України») набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 25.05.2016р. №503, яким внесено зміни до податкової звітності з податку на додану вартість, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016р. № 21.

Оновлено редакцію Додатку 2 «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яке зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду» та Додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» до податкової декларації з податку на додану вартість.

У Додатку 2 сума від’ємного значення ПДВ, що зараховується до складу податкового кредиту наступного періоду відтепер розшифровується лише за періодами виникнення (місяць та рік). Відповідно, інформація стосовно постачальників та оплати за товари чи послуги або до Державного бюджету не відображається. Така інформація відтепер декларуватиметься в таблиці 2, яка з’явилася в оновленому Додатку 3. У разі формування від’ємного значення за рахунок ввезення товарів на митну територію України у графі 2 таблиці 2 зазначається власний індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Якщо від’ємне значення виникло внаслідок отримання від нерезидента послуг, місце постачання яких визначено на митній території України там має бути зазначено умовний ІПН “500000000000”.

Наступні нововведення теж стосуються додатків до декларації, а саме:

  • змінено додаток 5, в якому вказуються розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів – виключено рядки “300000000000” та “500000000000” таблиці 1 та рядок “усього за основною ставкою та ставкою 7 %” таблиці 2.
  • суттєвими є зміни до додатку 9 до податкової декларації з податку на додану вартість, в якому сільськогосподарські товаровиробники обраховують питому вагу вартості сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених протягом дванадцяти послідовних звітних періодів. Отож, до податкового періоду, за який проводиться обрахунок відтепер включаються дванадцять попередніх послідовних звітних (податкових) періодів сукупно, без урахування поточного звітного періоду.
  • також набув редакційних змін додаток 10 до податкової декларації з податку на додану вартість.

За одне податкове правопорушення штраф застосовується одноразово

За одне податкове правопорушення штраф застосовується одноразово

Державною фіскальною службою України листом від 14.06.2016 р. N 6414/П/99-99-10-02-14 надано роз’яснення щодо недопустимості повторного застосування штрафних санкцій

Відповідно до п. 116.2 ст. 116 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) за одне податкове правопорушення контролюючий орган може застосувати тільки один вид штрафної (фінансової) санкції (штрафу), передбаченої цим Кодексом та іншими законами України.

Вказане положення закріплює правило, згідно з яким за одне податкове правопорушення може бути застосовано тільки один вид штрафу, передбаченого цим Кодексом та іншими законами України.

Отже, у разі притягнення платника податків до відповідальності у вигляді штрафу за певною статтею Кодексу, виключається можливість притягнення останнього до відповідальності, передбаченої іншими статтями Кодексу, за одне і те ж правопорушення (одне податкове правопорушення не може тягнути відповідальність за різними статтями Кодексу).

Водночас вказане правило не поширюється на випадки скасування рішення контролюючого органу, оскільки у такому випадку відсутня повторність.

Застосування штрафної санкції, передбаченої Кодексом, у разі скасування податкового повідомлення-рішення у судовому порядку, має здійснюватися виключно за умови наявності ознак складу податкового правопорушення у діях (бездіяльності) платника податків. При цьому таке визначення суми грошового зобов’язання не буде вважатися повторним, оскільки скасування акта суб’єкта владних повноважень як способу захисту порушеного права позивача застосовується тоді, коли спірний акт не породжує жодних правових наслідків від моменту прийняття такого акта.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ