ОДПІ: 224,9 млн. до бюджету, податкові декларації, строки

ДПІ

ОДПІ нагадує платникам, що Наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 р № 666 затверджено Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, та Перелік кодів видів сплати.

У документі наведено алгоритм і приклади заповнення поля «Призначення платежу» платіжки на сплату (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення помилково або надміру зарахованих коштів.

Також Порядком визначено, що при заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами і службовими знаками.

Наказ МФУ від 24.07.2015 №666 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України у розділі «Законодавство» (підрозділ «Податкове законодавство>Накази>»).

Пропонуємо платникам скористатись електронними сервісами

Пропонуємо платникам скористатись електронними сервісами ДФС України

Вижницька об’єднана державна податкова інспекція пропонує скористатись електронними сервісами ДФС, відвідавши офіційний веб-портал Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua),  де міститься чимало корисної та потрібної інформації для платників податків:

  • «Електронна звітність» та «Електронний кабінет платника податків» ( можливість сформувати та надіслати до ДФС податкову звітність, перевірити розрахунки з бюджетом, дізнатися про терміни сплати податків );
  • Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс («ЗІР») ( пошук інформації з проблемних питань, особливостей справляння податків та платежів );
  • «Реєстр платників ПДВ» ( щоденне оприлюднення інформації про реєстрацію платників ПДВ );
  • «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» ( оцінка податкових ризиків діяльності з партнером по бізнесу );
  • «Анульована реєстрація платників ПДВ» ( інформація про осіб, позбавлених реєстрації як платників ПДВ за заявою платника податку, з ініціативи контролюючих органів чи за рішенням суду );
  • «Пульс» ( оперативне вирішення проблемних питань на заявлені факти неправомірних дій або бездіяльності працівників служби );
  • «Декларування on-line» ( заповнення деклараціюї про майновий стан і доходи  електронно );
  • «Реєстр страхувальників» ( інформація про взяття на облік платника ЄСВ ).

Також на веб-порталі розміщені сервіси «Митна статистика», «Акредитований центр сертифікації ключів», «Електронна митниця», «Адреси масової реєстрації» та інші.

 Вкотре нагадуємо платникам, що електронні сервіси створені з метою економії Вашого часу та коштів.

Громадянам про легалізацію трудових відносин

Громадянам про легалізацію трудових відносин

Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості  держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту. Саме тому надзвичайно важливим є завдання повернути втрачені ресурси в економіку держави, що дасть можливість збільшити доходи громадян та спрямувати більше коштів на розбудову місцевих громад.

Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію інші соціальні пільги та виплати.

Вкотре звертаємо увагу роботодавців, що для них з 1 січня 2015 року Законом України від 28.12.2014 №77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» посилена відповідальність за порушення законодавства про працю. Зокрема, згідно статті 265 Кодексу законів про працю України юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді чималих штрафів:

  • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ – у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення ( на сьогодні це 43500 грн.);
  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у 3-кратному розмірі мінімальної заробітної плати ( 4350 грн.);
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (14500 грн.);
  • порушення інших вимог трудового законодавства – у розмірі мінімальної заробітної плати (1450 грн.).

Вижницька ОДПІ пропонує номери телефонів “гарячої” лінії з питань дотримання законодавства про працю (тіньової оплати праці у “конвертах”, невиплати заробітної плати, її виплати у розмірі, нижчому від мінімального рівня, використання праці неоформлених найманих працівників), на які громадяни зможуть повідомляти про факти порушення законодавства про працю:

  • (037-30) 2-12-05 – Вижницька ОДПІ;
  • (037-30) 2-12-80- Вижницька ОДПІ;
  • (037-38) 2-14-91 – Путильське відділення Вижницької ОДПІ;
  • (037-35) 2-11-55 – Сторожинецьке відділення Вижницької ОДПІ.

Особисто можна звернутись на адресу Вижницької ОДПІ: м. Вижниця, вул. Буковинська, 14.

Платники ОДПІ наповнили бюджет на 244,9 мільйонів гривень

Платники ОДПІ наповнили бюджет на 244,9 мільйонів гривень

Як свідчить аналітика, упродовж 8 місяців 2016 року податки та платежі рівномірно та ритмічно спрямовувалися як до державного бюджету, так і до місцевих.

До зведеного бюджету надійшло 244,6 млн. грн. податкових платежів, – інформує начальник Вижницької ОДПІ. Така сума податкових надходжень нинішнього року перевищує минулорічні на 72,0 млн. гривень.

Цьогоріч суб’єкти господарювання перерахували до державного бюджету 109,1 млн. гривень. Темпи надходжень випереджають показники 2015 року на 26,6 відсотка, додатковий внесок бізнесу до держбюджету  2,3 млн. гривень, – зазначає посадовець.

До місцевих бюджетів у січні-серпні 2016 року надійшло 135,5 млн. гривень податкових платежів, що на 49,1 млн. гривень більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб, сьогодні його питома вага в загальних надходженнях місцевих бюджетів становить 36,2 відсотка. Загалом за 8 місяців поточного року надійшло 88,7 млн. гривень. Крім цього, рівень надходжень окремих платежів становить: плата за землю – 17,9 млн. грн, єдиний податок – 17,2 млн. грн., акцизний податок з роздрібного продажу суб’єктами господарювання підакцизних товарів – 18,3 млн. гривень.

З початку року надходження сум єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування склали 115,5 млн.гривень.

Платники Вижницької ОДПІ поповнили державний бюджет військовим збором на 8,4 млн. гривень.

Стабільне надходження платежів до бюджетів усіх рівнів – це основне завдання Вижницької ОДПІ. Запорукою виконання запланованих завдань є забезпечення якісного обслуговування платників податків, налагодження атмосфери довіри та конструктивного партнерського діалогу з представниками бізнесу краю.

Нагадуємо платникам, що сьогодні відомство пропонує численні безкоштовні сервіси, розміщенні на веб-порталі ДФС України за посиланням (www.sfs.gov.ua), які  реально стають помічними у виконанні платниками податків своїх податкових зобов’язань, – запевнив Андрій Угрин.

У ЦОПах органів фіскальної служби надаються лише усні консультації

У ЦОПах територіальних органів фіскальної служби Буковини надаються лише усні консультації

Роз’яснюють у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області посилаючись на норми з п. 52.4 ст. 52 Податкового кодексу України. Даною статтею визначено, що консультації, крім узагальнюючих, надаються: в усній формі – контролюючими органами; у письмовій або електронній формі – контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, та підлягають обов’язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який надав консультацію, протягом 10 календарних днів після дня їх надання без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків та його податкової адреси.

Відповідно до п. 52.1 ст. 52 Податкового кодексу України за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 ПКУ).

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень (п. 52.5 ст. 52 ПКУ).

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, проводить періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов’язань, та затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню, у тому числі на офіційному веб – сайті цього органу, протягом 5 календарних днів (п. 52.6 ст. 52 ПКУ).

Надсилати декларації можна не пізніше 5-ти днів до закінчення строку

Надсилати податкові декларації поштою можна не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку

 Згідно з п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів: особисто платником податків або уповноваженою на це особою;б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

 У разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного ст. 49 ПКУ (п. 49.5 ст. 49 ПКУ). Відповідно до п. 6 Порядку оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня 1997 року № 799 із змінами та доповненнями, на поштовому відправленні у нижній правій його частині відправником пишеться найменування одержувача та його адреса в такій послідовності: назва вулиці, номер будинку, найменування населеного пункту, району, області. Найменування відправника та його адреса пишеться у лівій верхній частині поштового відправлення в порядку, передбаченому для написання адреси одержувача. Поштовий індекс на листах пишеться стилізованими цифрами чорнилом або кульковою ручкою (за винятком червоного, жовтого та зеленого кольорів). У верхній частині поштового відправлення відправник робить позначку «Звіт». Відправник заповнює бланк рекомендованого повідомлення про вручення на своє ім’я або на ім’я особи, якій належить надіслати повідомлення після вручення поштового відправлення адресату, складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

 При цьому необхідно звернути увагу, що відповідно до п. 49.4 ст. 49 ПКУ платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Податкова звітність з податку на додану вартість подається лише в електронній формі до контролюючого органу всіма платниками цього податку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Cтроки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів

Cтроки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області нагадують, що Постановою Правління Національного банку України від 28 липня 2016 року № 361 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», яка набрала чинності 29.07.2016, внесені зміни до постанови Правління Національного банку України від 07 червня 2016 року № 342 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».

Зокрема, п. 2 Постанови № 361 (термін дії якого до 14.09.2016 включно) передбачено збільшення граничного строку для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів з 90 календарних днів до 120 календарних днів.

Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність. Це означає, що до події, факту застосовується той закон (нормативно-правовий акт), під час якого вони настали або мали місце.

Отже, якщо на момент набрання чинності Постановою № 361 не закінчився 90-денний строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, то такі розрахунки здійснюються у строк, що не перевищує 120 календарних днів.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ