ДПІ інформує: реєстрація, касові апарати, круглий стіл

ДПІ

До відома  платників єдиного податку!

ДПІ у Сторожинецькому районі доводить до відома платників єдиного податку, що відповідно п.п. 299.10.3 Податкового кодексу України, реєстрація платником  єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу.

Згідно п.п.298.2.3 платники єдиного податку зобов»язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів (п.п.298.2.3.8).

Існує сервіс перевірки актуальності свідоцтва платника єдиного податку на сайті ДПСУ. За допомогою цього сервісу можна переконатися, що свідоцтво платника єдиного податку не анульовано. Адреса сервісу https://www.sts.gov.ua/anulsv . Для перевірки треба знати серію та номер бланку свідоцтва. Інформація оновлюється щомісяця на 12-й робочий день.

«Круглий стіл» з громадською організацією інвалідів

Про новації законодавства під час  «Круглого столу»  з громадською організацією інвалідів

Днями відбулось засідання «Круглого столу» за участі заступника начальника ДПІ у Сторожинецькому районі Людмили Хмелюк на тему «Роз’яснення змін податкового законодавства України для об’єднань громадських організацій-інвалідів».

Під час круглого столу учасники обговорили такі питання як визначення доцільності надання державної допомоги підприємствам та організаціям громадських організацій інвалідів у вигляді пільг з оподаткування (плата за землю, умови отримання ознаки неприбутковості), поворотної та безповоротної фінансової допомоги (за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів), цільової позики, дотацій тощо.

Також під час зустрічі були розглянуті умови, якими чітко визначені критерії, яким має відповідати підприємство, щоб отримати дозвіл на пільги. Зокрема визначено, що кількість інвалідів має становити не менше ніж 50% від середньооблікової кількості штатних працівників підприємства, фонд оплати праці інвалідів має складати не менше ніж 25% загальної суми витрат на оплату праці.

Загалом, зустріч відбулась у форматі прямого діалогу, були надані відповіді на численні питання, які турбували присутніх, що свідчить про зацікавленість представників організації в подальшому отриманні податкових консультацій та роз’яснень.

Крім того, Людмила Іванівна наголосила на тому, що ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області продовжує бути відкритою для спілкування, і в майбутньому зустрічі у конструктивному діалозі відбуватимуться щоквартально. Учасники обговорення теж звернули увагу на те, що така діяльність повинна носити систематичний характер, оскільки громадські організації інвалідів практично позбавлені можливості отримати кваліфіковану правову допомогу.

Людмила Хмелюк відзначила, що з метою створення умов для партнерських взаємовідносин органів Фіскальної Служби України та платників податків, забезпечення платників податків якісними та своєчасними послугами та повної обізнаності щодо змін у податковому (шляхом надання консультацій, роз’яснень) також створений центр обслуговування платників (ЦОП).

Інформаційні та інші послуги, які надаються у ЦОП стосуються, зокрема, консультативної допомоги платникам у оформленні заяв, заповненні податкової звітності; надання інформації про реквізити рахунків для зарахування платежів до бюджетів, ставки податків та роз’яснень з питань оподаткування (усних, письмових, по телефону); надання платникам інформації про стан розрахунків з бюджетами; надання безкоштовного програмного забезпечення для формування та подання податкової звітності в електронному вигляді; розповсюдження брошур, буклетів, пам’яток та іншої друкованої продукції про сплату податків; прийняття звітних та інших документів платників податків; надання публічної інформації тощо.

Єдинники 3-ї групи з 1-го липня мають застосовувати касові апарати

Єдинники 3-ї групи  з 1-го липня  мають застосовувати касові апарати

ДПІ у Сторожинецькому районі нагадує платникам, що відповідно до п. 296.10 Податкового кодексу України з 01.07.2015р.  платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи-підприємці), які не здійснюють діяльність на ринках та через засоби пересувної роздрібної мережі, зобов’язані проводити готівкові розрахунки із застосуванням РРО.

Такі зміни передбачені Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон №71) внесено зміни до Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265).

Нагадаємо: до третьої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 000 000 грн.

Обов’язково працювати з РРО мають суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формах (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг. Відтепер ця вимога стосується також інтернет-торгівлі та купівлі-продажу валюти.

Розширюється сфера застосування РРО також суб’єктами, які надають послуги (перукарні, салони краси, спортивні клуби, хімчистки, сервісні центри з ремонту побутової техніки тощо), що сприятиме захисту прав споживачів у разі отримання недоброякісних послуг і створить можливість звернення до судових органів для захисту прав, унеможливить обіг контрафактних і контрабандних товарів та забезпечить належний контроль обігу готівки.

Реєстрація РРО здійснюється в органі ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків. Для цього платник подає:

– заяву про реєстрацію РРО за формою N 1-РРО;

– копію документа, що підтверджує факт купівлі або безоплатного отримання РРО у власність, іншого документа, що підтверджує право власності або користування РРО;

– копію документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де буде використовуватися РРО;

– копію договору суб’єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Детальну інформацію можна отримати в Центрах обслуговування платників.

Повернули товар після 1095 днів – відображаємо в декларації з ПДВ

Повернули товар після 1095 днів – відображаємо в декларації з ПДВ

При поверненні покупцем товарів, з дати придбання яких минуло більше 1095 днів, така операція визнається операцією з постачання, за якою мають бути нараховані податкові зобов’язання

Відповідно до п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (у разі здійснення контрольованих операцій – не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ) та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (п. 192.1 ст. 192 ПКУ).

При цьому слід приймати до уваги термін позовної давності, встановлений статтею 256 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 № 435-IV.

Тобто, у разі, якщо зміна суми компенсації вартості товарів/послуг чи повернення товарів, відбувається після сплину 1095 днів з періоду, в якому були визначені податкові зобов’язання з ПДВ, платник – постачальник та платник податку покупець не можуть відкоригувати податкові зобов’язання та податковий кредит, визначені 1095 і більше днів тому.

А тому, при поверненні покупцем товарів, з дати придбання яких минуло більше 1095 днів, така операція визнається операцією з постачання, за якою мають бути нараховані податкові зобов’язання. Таке постачання відображається у податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, в якому відбулося повернення товарів продавцю. Податкове зобов’язання продавцем зменшуватися не повинно.

У разі подальшого використання таких товарів в оподатковуваних операціях платник податку, який їх отримав, матиме право на податковий кредит.

Анулювання реєстрації платника ПДВ: що з бюджетним відшкодуванням?

Анулювання реєстрації платника ПДВ: що з бюджетним відшкодуванням?

Якщо платник податку, реєстрація якого анулюється, має податкові зобов’язання за результатами останнього податкового періоду, така сума податку враховується в суму зменшення бюджетного відшкодування

Відповідно до підпункту 184.8 статті 184 Податкового кодексу України у разі якщо платник податку, реєстрація якого анулюється, має податкові зобов’язання за результатами останнього податкового періоду, така сума податку враховується в суму зменшення бюджетного відшкодування, а в разі його відсутності у строки, визначені Податковим кодексом України, платник зобов’язаний погасити суму податкових зобов’язань або податкового боргу з цього податку, що виникли до такого анулювання, за їх наявності, незалежно від того, залишатиметься така особа зареєстрованою як платник цього податку на день сплати такої суми податку чи ні.

У разі якщо за результатами останнього податкового періоду особа має право на отримання бюджетного відшкодування, таке відшкодування надається протягом строків, визначених р. V Податкового кодексу України, незалежно від того, чи буде така особа залишатися зареєстрованою як платник цього податку на дату отримання такого бюджетного відшкодування, чи ні (пункт 184.9 статті 184 Податкового кодексу України).

Про податкову накладну розкаже витяг з реєстру

Про податкову накладну розкаже витяг з реєстру

Головне управління ДФС у Чернівецькій області зазначає, що для отримання відомостей щодо податкової накладної та розрахунку коригування, покупець складає запит за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення в електронному вигляді.

Відповідно до п. 13 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246 із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.2015 № 20 (далі – Порядок), з метою отримання інформації, що міститься у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Реєстр), покупець складає запит за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення в електронному вигляді у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому наказом Міністерства доходів і зборів України № 729 від 29.11.2013, та надсилає його засобами телекомунікаційного зв’язку до Державної фіскальної служби України.

На запит покупця стосовно надання інформації, що міститься у Реєстрі, видається:

–  про податкову накладну та/або розрахунок коригування – витяг з Реєстру;

– про податкову накладну, до якої на дату надходження такого запиту зареєстровано розрахунок коригувань, – витяг, що містить відомості про податкову накладну та відповідний розрахунок коригування;

– про розрахунок коригування до податкової накладної – витяг, що містить відомості про податкову накладну та відповідний розрахунок коригування.

За результатами пошуку зазначеної у запиті податкової накладної та/або розрахунку коригування автоматично формується витяг з Реєстру, у якому наводяться відомості щодо податкової накладної та розрахунку коригування, та який містить відомості про ПІБ особи, яка виписала податкову накладну/розрахунок коригування.

Затверджено Декларацію про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари

Затверджено Декларацію про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари

Головне управління ДФС у Чернівецькій області звертає увагу суб’єктів господарювання – платників акцизного податку, на те,  що  30 квітня 2015 року набув чинності наказ міністерства фінансів України № 359 від 25.03.2015р. «Про затвердження форми Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію), Порядку складання та подання Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію)».

Затверджено новий реєстр РРО

Затверджено новий реєстр РРО

Головне управління ДФС у Чернівецькій області  повідомляє,що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року №236 «Про Державну фіскальну службу України», Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 року №1315, та рішення Технічної комісії з питань ведення Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (протокол від 16.04.2015 №33) Державна фіскальна служба України наказом від 27.04.2015 р. № 302 затвердила у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

При цьому, втратив чинність Наказ ДФСУ від 26.12.2014 №399 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій».

З новим Реєстром можна ознайомитися на офіційному порталі Головного управління ДФС у Чернфівецькій області у розділі «Реєстр»/ «Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій» за адресою: sfs.gov.ua/dovidniki-reestri-perelik/reestri/.html

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ