ОДПІ: сервіси ДФС, плата за землю, авансові платежі

ДПІ інформує

ОДПІ протягом першої половини вересня 2016 року до місцевих бюджетів мобілізовано доходів у сумі 11009,6 тис. грн., а до державного – 7112,6 тис. грн., що становить відповідно 76,8% та 69,6% виконання доведених планових показників на вересень 2016 року.

Сервіси ДФС

Сервіси ДФС

З червня 2015 року розпочато системні реформи ДФС, які було узгоджено з МВФ та схвалено Урядом, та які фактично є дорожньою картою у стратегії реформування ДФС на 2 роки. Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров під час засідання Уряду.

Він підкреслив, що серед найбільш важливих нововведень – електронізація сервісів, спрощення та покращення умов ведення бізнесу.

Зокрема, з лютого 2016 року запрацював в оновленому вигляді Електронний кабінет платника податків. Наразі кількість користувачів досягла 3,3 млн осіб. Крім того, в квітні цього року запроваджена Система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП). Кількість платників акцизного податку з реалізації пального становить майже 4,5 тис.

«Основним результатом роботи Системи електронного адміністрування реалізації пального є збільшення надходжень акцизного податку. Зокрема, за квітень-серпень 2016 року надійшло 18 млрд грн., що на 7,5 млрд грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року», – підкреслив очільник ДФС.

Серед інших важливих нововведень – запуск мобільних груп, Єдиного вікна на митниці, спрощення митних процедур.

«За принципом «Єдиного вікна» з 1 серпня 2016 року оформлено понад 3500 митних декларацій», – повідомив Роман Насіров.

Він також наголосив, що для створення найкращих умов для платників податків на території України діє 460 центрів обслуговування платників, якими за 8 місяців 2016 року було надано понад 20 млн послуг. Також відбувається реформа Офісу великих платників. Завдяки реформуванню Офісу за 8 місяців поточного року до державного бюджету було сплачено 137,6 млрд грн.

Приватні підприємці авансові платежі розраховують самостійно

Приватні підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування авансові платежі розраховують самостійно

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області нагадують платникам податків, що відповідно до п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня).

Податківці звертають увагу, авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується.

Підприємцям необхідно пам’ятати, остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється ними самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати.

Надмірно сплачені суми податку підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку або поверненню платнику податку в порядку, передбаченому ПКУ (п.п. 177.5.3 п. 177.5 ст. 177 ПКУ).

Плата за землю сплачується з дня виникнення права власності або права користування

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою

Наголошують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області та зазначають, підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).

Перелік категорій фізичних осіб – власників земельних ділянок, які звільняються від сплати земельного податку, визначено у п. 281.1 ст. 281 ПКУ.

Звільнення від сплати земельного податку, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених у п. 281.2 ст. 281 ПКУ, а саме: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Слід зазначити, що до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

Отже, фізична особа – власник земельної ділянки, яка має документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (пенсійне посвідчення, посвідчення інваліда тощо), звільняється від сплати податку за умови подання до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяви про надання пільги.

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати земельного податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, в якому виникло це право(п. 284.2 ст. 284 ПКУ).

У фіскальній службі області звертають увагу платників, фізична особа, яка відноситься до пільгової категорії та своєчасно не повідомила контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки про право на звільнення від сплати земельного податку, може звернутись до контролюючого органу щодо отримання пільги протягом 1095 днів від дня виникнення такого права.

Нові сервіси ''Електронний кабінет платника''

Суб’єкти господарювання можуть скористатися новими можливостями електронного сервісу “Електронний кабінет платника”

З метою створення комфортних умов для платників в електронному сервісі «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) доопрацьовано режим «Введення звітності» в частині надання можливості платникам підготувати, заповнити та надіслати Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі (форма 1-РА (місячна))  та Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі (форма 1-РТ (місячна)).

Заповнення форм звітів здійснюється з використанням кодів продукції та кодів адміністративно-територіальних одиниць відповідно до вимог наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2016 року №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення».

Звіт за формою 1-РА складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

Звіт за формою 1-РТ складається  окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.

Нагадуємо, що вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС.

Вхід до особистого кабінету здійснюється при наявності електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), зокрема безкоштовно ЕЦП можна отримати в АЦСК Інформаційно – довідкового департаменту ДФС (https://acskidd.gov.ua/).

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ