Урок народознавства “Духовні скарби України”

2

Відомий український поет В. Симоненко, звертаючись до сучасника, закликав: «В океані рідного народу відкривай духовні острови». Такими духовними островами в житті українців завжди були народні традиції та звичаї, які є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення.

Бібліотекарями села Банилів-Підгірний був проведений урок народознавства “Духовні скарби України”. Для хлопчаків і дівчаток була організована книжкова виставка “Зерна народної мудрості”.

Завідувачка  бібліотекою  Стратейчук  Віра  Омельянівна  провела огляд літератури, в який зібрані витоки традицій, обряди та світогляд нашого народу – весь той великий скарб народної мудрості, які ми отримали у спадок від своїх пращурів. Провідний бібліотекар Коваль Тетяна Павлівна розповіла усім присутнім, що зараз, як і багато століть тому, народні традиції та звичаї є одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності.

1

Тетяна Павлівна запропонувала всім присутнім ознайомитись з виставкою робіт місцевої майстрині Жеравін Людмили. Із захопленням діти слухали  розповідь  бібліотекаря Нагорської Оксани Володимирівни про оберіг, яким є український рушник, та про наших місцевих майстринь.

Кожний рушник має свій візерунок та колір і виконує обрядові та оберегові  функції. Рушники були поширеними у всіх областях України. Але вони відрізнялися один від одного за мотивами, зображеними на них, та за кольоровою гамою. Рушник-оберіг відганяв від оселі злих духів, а ще рушником накривали хліб, адже ототожнювали його з долонею Бога .

У виконанні Оксани Володимирівни прозвучала пісня “Рушничок”, слова якої “Хліб і сіль на рушникові, будьте гості всі здорові” теж розповідають про звичаї та гостинність нашого народу.  Учасники заходу читали вірші і розповідали про звичаї , які існують у їх родинах .

Свято пройшло в дружній, родинній атмосфері і не залишило байдужим жодного з присутніх.

А сьогодні, 21 жовтня, бібліотекарі села  Банилів-Підгірний від щирого серця і з великою повагою хочуть привітати Берегиню великої бібліотечної родини, нашого директора Лугину Іванну Георгіївну з її святом, з Днем народження! 

img_20160924_001431_18

Це Людина, в якій гармонійно поєднуються зовнішня краса і багатий духовний світ. Це справжня Берегиня, яка виявляє і глибину почуттів, і талант материнства, і велич  справ, і творчу обдарованість.

Добрий керівник в роботі
І порадник у житті,
Ви розрадите в скорботі,
Не забудете в біді,
Порадієте на святі,
Й перша гостя – за столом,
І на дружбу Ви багаті,
До людей Ви – лиш з добром,
З святом Вас віта сьогодні
Весь наш дружній колектив
Працьовиті, гарні, мужні Будьте Ви!
І повні сил!

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ