ПІДПРИЄМЦІ МАСОВО ПОЗБАВЛЯЮТЬСЯ СТАТУСУ ФОП

Припинення реєстрації

27 грудня був зроблений “новорічний подарунок” для підприємців України, а також для державних реєстраторів, ввівши в дію закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, відповідно до якого фізичні особи-підприємці (ФОП) з 1 січня будуть платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 704 грн. Найголовніше, що відтепер ЄСВ будуть платити навіть ті ФОП, які тимчасово не отримують прибутку – так звані “заморожені” або “сплячі” ФОП.

У зв’язку з цим підприємці Сторожинецького району, а також міста Чернівці та інших районів області, застосовуючи так званий принцип екстериторіальності та зручне розташування Сторожинця, масово зверталися до державних реєстраторів нашого району, щоб припинити свою підприємницьку діяльність.

На думку багатьох підприємців, такі закони якщо й примати, то в дію вони повинні вступати хоча б через місяці 3-4, для того щоб фізичні особи-підприємці мали можливість провести необхідні дії.

“У Сторожинецькому районі зареєстровано більше 5 тисяч фізичних осіб-підприємців, – коментує державний реєстратор реєстраційного відділу Сторожинецької міської ради Неля Яківна Філіпович – Мінімум четверта частина з них – це “сплячі” ФОПи. Зрозуміло, що у реєстраторів утворилися величезні черги. Приходилось працювати і в не робочий час, щоб оформити документи реєстраційних справ.

Найскладніші були передсвяткові дні – 28, 29, та 30 грудня 2016 року – і для підприємців, і для двох державних реєстраторів району, які вчиняли дії щодо припинення.

Якщо протягом 2016 року підприємницьку діяльність припинили 530 ФОПів, то у грудні місяці закрилось із них майже 50 відсотків, а саме 235 підприємців, 180 із них припинили свою діяльність 28, 29, 30 грудня 2016 року. 

Крім того державними реєстраторами нашого району за останніх 3 дні минулого року припинено підприємницьку діяльність 180 ФОПів з міста Чернівці та інших районів нашої області. В Чернівцях ситуація на той час була набагато складніша.

Звернення з питань припинення підприємницької діяльності продовжується і в цьому році. Станом на сьогодні, 17 січня 2017 року, в районі припинено діяльність 160 ФОП. На жаль, припиняються і діючі підприємці, хоча людям пояснюєш, що це і стаж, і пенсія, проте не всіх вдається переконати.

Після вчинення реєстраційних дій у державного реєстратора, екс-підприємцям необхідно обов’язково звернутися в органи ДФС (податкова служба) для подання річних (за 2016 рік) та ліквідаційних декларацій.”

Категорія: Важливо Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ