ДПІ інформує: зарплата, декларації, довідки

ДПІ інформує

2015 рік для платників податків розпочався із вивчення законодавчих нововведень, що суттєво змінили чинне податкове законодавство. В освоєнні таких новацій платникам завжди допомагають фахівці податківці Сторожинеччини. З цією метою днями було проведено чергову нараду по роз’ясненню актуальних новин податкового законодавства.

Розпочав нараду начальник ДПІ  у Сторожинецькому районі Олександр Григоряк, який підбив підсумки роботи перших чотирьох місяців поточного року та окреслив майбутні основні напрямки діяльності інспекції.

Фахівці ДПІ роз’яснили представникам бізнесу останні зміни в законодавстві щодо податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, військового збору та ознайомили присутніх з порядком заповнення і подання нової форми податкового розрахунку за формою №1-ДФ.

Окремо зупинилися на змінах у порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої та третьої груп.

Крім того, для платників податків було проведено огляд останніх змін в законодавстві щодо справляння акцизного податку, податку на додану вартість в частині заповнення нових форм податкової звітності з ПДВ.

За порушення трудового законодавства – відповідальність

За порушення трудового законодавства – відповідальність

ДПІ у Сторожинецькому районі доводить до відома платників, що статтею 265 Кодексу законів про працю України передбачена відповідальність за порушення трудового законодавства. Зокрема, з 1 січня 2015-го за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (чи контракту) підприємцям загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного неоформленого працівника: з 1 січня по 30 листопада – 36540 грн. (1218 грн. х 30), а з грудня — 41340 грн. (1378 грн. х 30)).

Окрім того, відповідно ст.41 КпАП фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (чи контракту) тягне за собою накладення адмінштрафу на фізичних осіб – підприємців, котрі використовують найману працю, – від 500 до 1000 н.м.д.г. (від 8500 до 17000 грн.). Повторне протягом року вчинення такого порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, загрожує штраф у розмірі від 1000 до 2000 н.м.д.г. (від 17000 до 34000 грн.).

Не вистачає стажу – укладіть договір про добровільну участь

Не вистачає страхового стажу для призначення пенсії – укладіть договір про добровільну участь

ДПІ у  Сторожинецькому районі нагадує, що громадяни, яким не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, можуть одноразово сплатити єдиний внесок за договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Договором може бути передбачена одноразова сплата громадянином єдиного внеску за попередні періоди, в яких такий громадянин не підлягав загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року до 31 грудня 2010 року). При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладення договору.

Для укладання зазначеного договору таким особам необхідно подати до органу фіскальної служби за місцем проживання заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. З такою особою, після перевірки викладених у заяві відомостей, органом фіскальної служби у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

В минулому році  53  жителів Сторожинеччини уклали договори про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. З початку року таких договорів вже склали  15 громадян.

Офіційна зарплата – норма життя, а не виняток

Офіційна зарплата – норма життя, а не виняток

ДПІ у Сторожинецькому районі звертає увагу громадян – вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення трудових стосунків та виплати заробітної плати відповідно до законодавства – прозоро і чесно. Не залишайтесь осторонь, бо йдеться про Ваші права. Відповідно до статті 16 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» Вам надано право отримувати від страхувальника (роботодавця) підтвердження про сплату страхових внесків, а також вимагати їх сплати, у тому числі в судовому порядку.

Пам’ятайте, що тільки нарахована та виплачена заробітна плата в розмірі законодавчо встановленого мінімуму дає право на врахування страхового стажу при призначенні (перерахунку) пенсії.

Відповідально до цього питання мусять поставитися також самі роботодавці: не порушувати Закон, оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками. Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є грубим порушенням законодавства України і підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальність

Подання декларації при виїзді за кордон

Подання декларації при виїзді за кордон

ДПІ у Сторожинецькому районі доводить до відома платників, що згідно до п.179.3 ст3179 Податкового кодексу платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до органу ДПС за місцем свого проживання податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Орган ДПС протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що надається до органів митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Довідка про відсутність заборгованості – електронним запитом

Довідка про відсутність заборгованості – електронним запитом

«Довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів (обов’язкових платежів), що контролюються органами» на електронний запит платників податків. Такий податковий сервіс дає змогу представникам бізнесу швидко отримати довідку про відсутність податкового боргу, яка може знадобитися для вирішення невідкладних справ. Відтепер для її отримання платникам потрібно надіслати електронну заяву і у випадку відсутності у заявника боргу перед бюджетом довідка про його відсутність формується в автоматичному режимі та надсилається на електронну адресу заявника.

Доступ до сервісу можливий як із веб-порталу ДФС  України (https://sfs.gov.ua/), так і з сайту Головного управління ДФС у Чернівецькійй області (https://cv. sfs.gov.ua).

Підприємці на загальній системі оподаткування сплачують податок щоквартально

Підприємці на загальній системі оподаткування сплачують податок щоквартально

Авансові платежі з ПДФО розраховуються підприємцем самостійно, але не менше як 100 % річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах). Сплачуються авансові платежі до бюджету по 25 відсотків щокварталу у терміни до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада.

Слід нагадати, що фізичні особи, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені пп. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу, що настануть у звітному податковому році.

Тому фізичні особи-підприємці, які перейшли протягом поточного звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, нараховують та сплачують авансові платежі на підставі квартальної декларації, яка подається ними після закінчення кварталу, в якому відбувся перехід.

Наприклад, якщо платник податків перейшов на загальну систему оподаткування з ІІ кварталу, то декларація подається після закінчення цього кварталу і авансові платежі нараховуються платником самостійно з урахуванням суми податку, що нараховується на доходи, вказані в декларації.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, регулюється  ст.177 Податкового кодексу України.

Для отримання довідки - декларація з позначкою «довідково»

Для отримання довідки платник єдиного податку подає декларацію з позначкою «довідково»

Відповідно до п.296.8 ст.296 Податкового кодексу України платники єдиного податку мають право для отримання довідки про доходи подавати до контролюючого органу податкову декларацію за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, що не звільняє такого платника податку від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду.

Така податкова декларація складається з урахуванням норм п.296.5 і 296.6 ст.296 ПКУ та не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.

Для отримання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку довідки про доходи за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, нею подається декларація з позначкою «довідково» та у полі «місяць» рядка 2 розділу І «Загальні відомості» декларації через тире проставляється арабськими цифрами порядковий номер першого місяця та останнього місяця (включно), за який подається така декларація. Також, у полі «рік» цього рядка арабськими цифрами проставляється рік за який подається така декларація.

Для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку, які бажають отримати довідку про доходи за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, ПКУ не визначено термін подання декларації з типом «довідково».

Отже, рішення щодо термінів подання декларації з типом «довідково» приймається фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку самостійно.

Фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на пільгу

Особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу

Відповідно до п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

У 2015 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 1710 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 1218 грн. х 1,4).

Тобто, фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ