ПФУ: військова пенсія, зміни у призначенні пенсії учасникам АТО

ПФУ

Служба за контрактом – не перешкода для отримання “військової” пенсії

З 7 січня 2017 року набули чинності зміни, внесені до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Даними змінами передбачено, що пенсіонерам з числа військовослужбовців, особам начальницького і рядового складу, що мають право на пенсію за згаданим вище Законом, у разі прийняття їх на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, виплата пенсій не буде припинятися. Після їх звільнення із служби  пенсійне забезпечення  здійснюватиметься з урахуванням додаткової вислуги років від часу призову їх на військову службу до дня фактичного звільнення. Якщо ж новий розмір пенсії буде нижчим за розмір, який вони отримували раніше, виплата буде проводитись у попередньо призначеній сумі.

Зважаючи на викладене, починаючи з 7 січня цього року, “військові” пенсії виплачуються особам, які уклали контракт, у тому числі і новий контракт під час особливого періоду, незалежно від терміну, на який його укладено.

Відповіді на свої запитання щодо пенсійного забезпечення можна отримати через «Контакт – центр», що працює в управлінні пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, зателефонувавши за номером 51-83-01 або на контакт voenpens.chernivtsy в мережі Skype  з понеділка по четвер з 9.00 до 18.00 год., у п’ятницю – з 9.00 до 16.45 год. з перервою на час обіду з 13.00 до 13.45 год.

Пенсійне забезпечення громадян України, які працювали в Молдові та Білорусі

Багато громадян України свого часу працювали на територіях союзних республік, зокрема в Молдові та Білорусі, причому як до моменту розпаду СРСР, так і після здобуття Україною незалежності. У зв’язку з цим, постає питання: яким чином будуть враховуватись стаж та заробітна плата, набуті на території цих держав, при призначені пенсії в Україні.

Перш за все, потрібно зазначити, що пенсійне забезпечення громадян України і громадян Республіки Молдови та Республіки Білорусь, а також членів їх сімей регулюється міжнародними угодами, укладеними між Урядом України та Урядами цих держав. Зокрема Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення, що діє з 19.11.1996 та Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення, що діє з 11.02.1997.

Відповідно до вказаних вище Угод пенсійне забезпечення громадян України, Молдови та Білорусі здійснюється по законодавству тієї держави, на території якої вони постійно проживають.

Документом, що підтверджує постійне проживання в Україні є паспорт громадянина України (або тимчасова посвідка на постійне проживання).

В разі переселення пенсіонера з Молдови чи Білорусі до України на постійне місце проживання виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється у відповідності із законодавством кожної з держав. За новим місцем проживання пенсіонера пенсія призначається із місяця, наступного за місяцем припинення виплати пенсії за попереднім місцем проживання, але не більше ніж за шість місяців до місяця прописки або отримання виду на проживання, у випадку переселення з Молдови, та не більше ніж шість місяців до місяця звернення за пенсією, у випадку переселення з Білорусі.

В разі якщо призначений за попереднім місцем проживання вид пенсії не передбачений законодавством України, виплата пенсії здійснюється державою, яка призначила пенсію, до виникнення права на пенсію в Україні.

При призначенні пенсії в Україні зараховується весь трудовий (страховий) стаж, набутий як на території Молдови так і на території Білорусі, в тому числі і той, що дає право для призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років.

Зарахування стажу провадиться за даними трудової книжки та на підставі інших документів про стаж, виданих в установленому порядку.

Заробітна плата для обчислення пенсії враховується за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд, незалежно від перерв, набутого як на території Молдови так і на території Білорусі до 01.01.1992, та за весь страховий стаж, набутий в Україні починаючи з 01.07.2000.

Для осіб, які після переселення з Молдови та Білорусі до України не працювали, розмір пенсії обчислюється із середньої заробітної плати працівника відповідної професії і кваліфікації, який зайнятий аналогічною діяльністю на час призначення пенсії в Україні.

Крім того, у разі неможливості визначення середнього заробітку у вищенаведеному порядку, для осіб які переселились з Молдови, розмір пенсії може бути обчислений із середньої заробітної плати, яка склалася на час призначення пенсії на території України.

Додатково слід зазначити, що необхідні для пенсійного забезпечення документи, видані у встановленому порядку на території Республіки Молдови та Республіки Білорусь, приймаються органами Пенсійного фонду України без легалізації. Документи, які потребують перекладу, приймаються в перекладі, засвідченому нотаріально.

Особливості призначення разової грошової допомоги працівникам освіти, охорони здоровя, соціального захисту, спортсменам та артистам

Починаючи з жовтня 2011 року Законом України “Про загальнообов΄язкове державне пенсійне страхування” передбачено виплату грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення працівникам, які працюють в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право  на пенсію за вислугу років відповідно до пунктів “е”, “є” та “ж” статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення”. До числа таких осіб відносяться, наприклад:

  • працівники освіти, зокрема, вчителі шкіл, вихователі дошкільних навчальних закладів, викладачі та майстри виробничого навчання училищ, коледжів і технікумів, а також директори, їх заступники та завідуючі таких закладів освіти;
  • лікарі, медичні сестри та фельдшери медичних закладів;
  • майстри спорту, які перебували у складі збірних команд України;
  • артисти театрально-концертних закладів.

Грошова допомога надається при виконанні наступних умов:

  •  якщо пенсія за віком відповідно до Закону України “Про загальнообов΄язкове державне пенсійне страхування” призначається після  1 жовтня 2011 року;
  • якщо на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 зазначеного Закону, особа працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право не пенсію за вислугу років;
  • якщо страховий стаж на зазначених вище посадах становить 35 років для чоловіків, 30 років для жінок;
  • якщо до цього особа не отримувала будь-яку пенсію.

Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 №1191, а також відповідними переліками посад і закладів.

Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії за віком, обчислений відповідно до статей 27 і 28 Закону України “Про загальнообов΄язкове державне пенсійне страхування”, станом на день її призначення.

Отже, грошова допомога працівникам освіти, охорони здоров’я і соціального захисту, а також спортсменам і артистам призначатиметься при дотриманні всіх умов, які визначають право на виплату такої допомоги. У випадку, якщо на день досягнення пенсійного віку особа не працюватиме на відповідній посаді, або в разі відсутності необхідного спеціального стажу на день призначення пенсії за віком чи якщо раніше призначалась пенсія, наприклад, за вислугу років, то право на отримання грошової допомоги така особа не матиме.

Для визначення права на грошову допомогу громадяни можуть звертатись до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання завчасно, до досягнення пенсійного віку. Спеціалісти пенсійної служби на підставі трудової книжки попередньо розрахують наявний спеціальний стаж, повідомлять про перелік документів, необхідних для призначення пенсії за віком та визначення права на виплату грошової допомоги. В разі необхідності, пенсійна служба надасть допомогу у витребуванні документів, яких не вистачає для призначення пенсії та грошової допомоги, зокрема, за періоди роботи в інших місцевостях.

Зміни у призначенні пенсій особам, які брали участь в АТО

Прикінцевими положеннями Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено право на призначення дострокової пенсії за віком військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також тим, що стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті чи виконанням інтернаціонального обов’язку.

Право дострокового виходу на пенсію за віком поширене також на дружин (чоловіків), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьків військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків) чи після звільнення із служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при виконанні обов’язків військової служби (службових обов’язків), захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи виконанням інтернаціонального обов’язку.

З 6 лютого 2017 року набуде чинності Закон України № 1683-VIII від 18.10.2016 “Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників проведення антитерористичної операції”, згідно з яким розширено перелік осіб, які мають право на призначення дострокової пенсії за віком відповідно до Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Зокрема, право на призначення дострокової пенсії за віком після набуття чинності згаданим Законом матимуть:

  • військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь в антитерористичній операції в районах її проведення, а також ті, які стали інвалідами внаслідок захворювання, пов’язаного з безпосередньою участю в антитерористичній операції в районах її проведення;
  • дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків) чи після звільнення із служби, але внаслідок захворювання, пов’язаного з безпосередньою участю в антитерористичній операції в районах її проведення;
  • особи, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;
  • особи, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу або діяли у взаємодії з Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією, Національною гвардією України та іншими утвореними відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів. Члени сімей таких осіб у випадку, якщо учасник АТО загинув (пропав безвісти), помер внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції.
  • особи з числа резервістів, військовозобов’язаних, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції. Члени їх сімей, у випадку, якщо такі особи загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції.

Звертаємо увагу, що дострокова пенсія за віком зазначеній вище категорії осіб призначається після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок.

Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників проведення антитерористичної операції” розширено також коло осіб, які мають право на пенсію в разі втрати годувальника за нормами Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”  зі зниженням пенсійного віку.

Призначити таку пенсію не раніше як за 5 років до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” зможуть, починаючи з 6 лютого 2017 року, як жінки так і  чоловіки (якщо вони не вступили у повторний шлюб) та батьки військовослужбовців, осіб, що мають право на пенсію за цим Законом, які загинули, померли чи пропали безвісти в період проходження служби або померли після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при виконанні обов’язків військової служби (службових обов’язків), захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи виконанням інтернаціонального обов’язку, безпосередньої участі в антитерористичній операції в районах її проведення.

Легальна заробітна плата  –  гарантія соціального захисту

Конституцією України визначено право кожного громадянина України на належні, безпечні і здорові умови праці, заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Законом України „Про Державний бюджет України на 2017 рік” встановлено мінімальну заробітну плату в місячному розмірі у розмірі 3200 грн., у погодинному розмірі – 19,34 грн., а прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб, – з 1 січня 2017 року – 1 600 грн., з 1 травня – 1684 грн., з 1 грудня – 1762 грн.

У зв’язку з цим, мінімальний страховий внесок у 2017 році становитиме 704 грн. на місяць. У 2016 році понад 30 тис. працівників області (23,6% штатних працівників) отримували заробітну плату в межах мінімальної.

Законодавчі зміни мають позитивно вплинути на фінансовий стан працівників при дотриманні роботодавцями вимог чинного законодавства. У випадку, якщо виплата зарплати не буде легалізована, або виплата здійснюватиметься без дотримання вимог законодавства, роботодавець нестиме матеріальну та адміністративну відповідальність, а найманий працівник – буде позбавлений права на зарахування страхового стажу.

Тому, уже вкотре звертаємося до сумління громадян і вкотре попереджаємо, що отримуючи неофіційну заробітну плату, ви повністю беззахисні перед роботодавцем! Проявіть свою чітку громадянську позицію – вимагайте від своїх роботодавців гідної оплати праці відповідно до кваліфікації та обсягу робіт з прозорим її декларуванням!

 

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ