ОДПІ: податкові перевірки, використання РРО продавцями техніки

ДПІ

Територіальні підрозділи фіскальної служби області чекають, насамперед, тих громадян, котрі зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Перш за все, це ті громадяни, які торік отримували доходи, що не оподатковувалися при виплаті: від продажу рухомого та нерухомого майна, у вигляді спадщини, доходи від здавання в найм майна, інвестиційні та іноземні.

Інтерв'ю з в.о. начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області

В.о. начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Віталій Шпак: неупередженість та компетентність фіскальної служби має відчувати кожен платник регіону

За якою концепцією буде працювати фіскальне відомство краю цього року ?

За будь яких обставин фіскальна служба краю має працювати чітко та злагоджено. Відтак кожен наш робочий день націлено на забезпечення надходжень до бюджету, попередження мінімізації та ухилень від сплати податків. Пріоритетними серед яких є легалізація найманої праці, посилення боротьби із контрафактом підакцизної продукції та детінізація бізнесу загалом.

Фахівці відомства продовжують широкий наступ на тих суб’єктів господарювання які застосовують схеми ухилення від оподаткування, вдаються до кримінальних оборудок, виплачують заробітну плату в «конвертах» та виготовляють і збувають «сурогат».

Серед важливих тенденцій – партнерська співпраця з сумлінними платниками , підзвітність перед суспільством та прозорість. Хочу запевнити, що це не лише задекларовані нами принципи, а важливі чинники повсякденної роботи . Допомагають нам у цьому громадські об’єднання та ЗМІ.

Ще не менш важливо – особливої актуальності набуває та зобов’язує виходити на більш високий рівень застосування електронних сервісів, постійне вдосконалення та підтримання умов роботи ЦОПів для надання якісних адміністративних послуг. І над цим ми працюємо щодень.

Чи змогла у січні цього року фіскальна служба краю повністю виконати покладені на нього функції та стабільно забезпечити наповнення бюджету?

Чернівецька область  посідає гідні позиції серед регіонів , забезпечуючи приріст податкових коштів та сумлінно виконуючи доведені завдання Так, у січні цього року буковинці сплатили до зведеного бюджету України майже 263 млн. гривень податків. Бюджетні надходження, перевищили показник минулого року на 83,5 млн. грн. або на 46,6 відсотків. Фактичний збір до державного бюджету склав 101,2 млн. грн., що на 26,6 млн. грн. або на 35,8 відсотків більше рівня надходжень січня 2016 року. Вагомим є внесок у місцеві бюджети області – понад 161,6 млн. грн., що більше як торік на 56,8 млн. грн., темп росту надходжень становить 54,2 відсотки. Роботодавці та особи які проводять незалежну професійну діяльність в регіоні , перерахували 132,99 млн. грн. єдиного соціального внеску, що перевищує торішні показники на 25,1 млн. грн.

На потреби Збройних Сил України з Чернівеччини надійшло понад 9 млн. грн., що на 2,2 млн. грн. більше як торік.

У суспільстві чимало розмов про те, що приховується за виплатою заробітної плати в конвертах.У чому сьогодні гострота проблеми легалізації доходів?

Якщо лаконічно – то зарплати в конвертах є, а пенсій у конвертах немає. А взагалі підтримую Вашу думку, що питання детінізації та легалізації заробітної плати, на жаль, не втрачає своєї актуальності, адже від розміру офіційно виплаченої  зарплати залежить рівень соціального захисту кожного найманого працівника. Багато хто веде розмови про справедливі зарплати та пенсії,  виплачуючи при цьому робітникам зарплату в «конвертах». А хто ж тоді їм надасть пенсію у «конвертах»? Роботодавець фактично позбавляє працівника захисту своїх прав – відпустка, лікарняні, пенсійне забезпечення. Зрештою це впливає і на розвиток територіальних громад , адже «тіньова» зайнятість призводить до ненадходження податків до місцевих бюджетів, які б допомагали їм розвиватись і підтримувати реалізацію програм соціально-економічного розвитку, програм охорони здоров’я, освіти, культури, соціального захисту. Але ж найважливіше на сьогоднішній день –  неофіційна зарплата тягне за собою ухилення від сплати військового збору, надходження від якого скеровуються на потреби української армії. До прикладу, в області лише впродовж січня цього року легалізовано 525 осіб, а торік більше як 4,3 тис. нелегальних працівників припинили отримувати нелегальну зарплату.

Чи будуть перевіряти бізнес цього року. Кому очікувати перевірки?

Мораторій скасовано і відповідно перевірки платників проводитимуть у відповідності до норм ПКУ. Планові перевірки проводяться за наявності ризиків, перелік яких визначає Кабмін. Позапланові та фактичні  – підстави визначено відповідно статтями 78 та 80  ПКУ .

Разом з тим, хотів би наголосити що безпідставних перевірок сумлінних платників не буде –  оскільки переконаний що буковинці налаштовані на цивілізовані громадські відносини – а основою цих відносин є рівень добровільно сплачених податків і зборів. Тобто ті платники податків, які суворо дотримуються законодавства, не співпрацюють з тіньовим сектором та мають позитивну репутацію вже про відвідини контролерів мають забувати.

Але тим платникам податків, які не налаштовані на чесність перед державою і  ухиляються від сплати податків необхідно пам’ятати, що ще з Римського права передбачена відповідальність за фінансові порушення.

У фіскальній службі краю підготували брошуру для платників єдиного податку першої групи

У фіскальній службі краю підготували брошуру для платників єдиного податку першої групи

За словами фахівців Головного управління ДФС у Чернівецькій області розповсюдження таких брошур є ефективною формою організації вивчення норм Податкового кодексу України серед певної групи платників податків.

Брошура «Актуально для фізичних осіб – платників єдиного податку I групи» містить необхідну інформацію, що стосується цієї групи платників єдиного податку. А саме: хто може бути платником , терміни подання податкової звітності та сплати податків, ведення обліку.

Посібник можна зручно використовувати для отримання відповідей «єдинниками» та для ознайомлення іншими категоріями громадян.

Електронна версія знаходиться за посиланням: https://cv.sfs.gov.ua/listivki-ta-broshuri/286108.html

У 2017 році продавці складної побутової техніки зобов'язані використовувати РРО

У 2017 році продавці складної побутової техніки зобов’язані використовувати РРО

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області роз’яснюють, що  20 грудня 2016 року ухвалено Закон України №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», яким передбачається обов’язкове використання РРО реалізаторами складної побутової техніки, що підлягає гарантійному ремонту.

Це непродовольчі товари широкого вжитку, прибори, машини та устаткування, що складаються з вузлів, блоків, комплектуючих, а також мають технічні характеристики та супроводжуються технічною документацією зі встановленим гарантійним строком. Перелік продукції, що підпадає під дію цього закону буде сформовано і затверджено Кабінетом Міністрів України до 1 березня 2017 року.

На сьогодні, до таких товарів належать: побутова радіоелектронна апаратура, електрощитові машини і прибори, комп’ютери, засоби зв’язку, прибори складної механіки (зокрема годинники і секундоміри), музикальні інструменти, товари для спорту, зброя та інше. Завдяки обов’язковому використанню РРО при реалізації таких товарів збільшиться захист споживачів такої техніки за рахунок гарантування якості, зменшиться ринок контрафактної та контрабандної продукції і, відповідно, зростуть надходження до бюджету.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ