Реалізація міжпредметних зв’язків у практиці роботи вчителів Банилово-Підгірнівської гімназії

На сучасному етапі розвитку історичної та літературної освіти здобуття учнями інтегрованих знань стало одним з основних завдань школи. Вивчення історії має постійно використовуватися через встановлення зв’язків з іншими навчальним дисциплінами, які разом складають єдину шкільну програму, зокрема, літературу, географію, соціальні науки, філософію, мистецтво та природничі науки.

Нещодавно на базі Банилово-Підгірнівської гімназії було проведено спільне засідання районних методичних об’єднань вчителів історії та української мови і літератури з проблеми “Реалізація міжпредметних зв’язків як головна умова оптимізації процесу навчання на уроках суспільно-гуманітарних дисциплін”. Адміністрація школи гостинно зустріла  педагогів, а учнівський колектив презентував навчальний заклад.

Учасники семінару мали змогу побувати на бінарному уроці у 10-А класі на тему: “Доба Руїни і руїна людських душ у драмі Лесі Українки “Бояриня”, який провели Максимюк А.В., учитель історії та Баранович В.В., учитель української мови та літератури . На уроці вдало було проведено паралель між добою Руїни другої половини ХVІІ століття і змістом твору Лесі Українки “Бояриня”.

Також десятикласники висвітлили взаємозв’язок між внутрішньою та зовнішньою політикою України періоду Руїни із соціальною, політичною ситуацією в державі на сучасному етапі.

Після проведення уроку перед педагогами району виступила Галицька С.Г., учитель Красноїльської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3, з доповіддю “Міжпредметні зв’язки на уроках суспільно-гуманітарних дисциплін”.

Працювали педагоги і у секціях, де представили майстер-класи, пристендові уроки,  презентації власних напрацювань. Також йшла мова про підготовку до ДПА та ЗНО.

Учителі навчального закладу продемонстрували високий професіоналізм, а їхні вихованці-міцні знання з предметів суспільно-гуманітарного циклу.

Важливо розуміти, що міжпредметні зв’язки можна використовувати на різних етапах сучасного заняття: актуалізації знань, вивчення нового матеріалу, перевірки і закріплення вивченого матеріалу, домашнього завдання і навіть при контролі знань.

Учасники засідання зробили висновок, що використання міжпредметних зв’язків допомагає вчителю підвищити мотивацію учнів до вивчення предмета, краще засвоїти матеріал, підвищити якість знань, активізувати пізнавальну діяльність на уроках, аналізувати, зіставляти факти з різних областей знань.

На завершення учасниками засідання було прийнято методичні рекомендації.

Джерело: методисти РМК Савчук Р.О. та Іліка В.І.

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ