Клонова плантація модрини забезпечить сторожинецькі ліси елітними деревами

Саджанці модрини

На відзначення Міжнародного дня лісу в державному підприємстві “Сторожинецьке лісове господарство” закінчили перший етап створення клонової плантації модрини європейської.

Нова плантація діє на базі Верхньо-Петрівецького лісництва і займає територію у два гектари. Тут висадили більше 300 модрин. Саджанці з насіння виростили в спеціалізованих теплицях Чудейського лісництва, виконавши надзвичайно кропітку роботу.

“Клонова плантація забезпечить наше підприємство якісним садівним матеріалом з покращеними спадковими властивостями, –  розповідає директор Сторожинецького лісгоспу Ігор Беленчук. – Щороку ми висаджуємо майже 5 тисяч штук цих, поки рідкісних для буковинських лісів, дерев, які добре приживаються і демонструють високу енергію росту. Загалом вже маємо більше 400 лісових гектарів з участю модрини.”

Деревина з модрини вирізняється відмінною технічною якістю, гарною текстурою і користується високим попитом у деревопереробних підприємств.

Сад

“Лісорослинні умови області дуже сприятливі для створення лісових насаджень з цінними екзотичними лісовими культурами, зокрема з модриною європейською та японською, – зазначає начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий. – Перегодом в Сторожинецькому лісгоспі, на базі клонової плантації модрини, плануємо створити насіннєвий центр з вирощування садивного матеріалу для усіх лісогосподарських підприємств краю. Нова клонова плантація, появі якої завдячуємо сторожинецьким лісівникам, дозволить сформувати високопродуктивні, стійкі деревостани з одночасним розширенням якісного і породного складу буковинських лісів.”

У Верхньо-Петрівецькому лісництві вже діє клонова плантація ялини білої, а у Будинецькому та Їжівському лісництвах є родинні плантації дуба звичайного.

Спеціалісти з лісових культур Сторожинецького лісгоспу створили також експериментальні ділянки для розведення екзотичних дерев – північноамериканської туї гігантської, дугласії, кипарисовика Лавсона, які також незабаром з’являться в лісах Буковини.

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ