Андреа Ремзмайєр: «У Сторожинці працюють професіонали лісівничої справи»

Журналістка з німецького міста Ганновер (столиця федеральної землі Нижня Саксонія) Андреа Ремзмайєр спеціально приїхала на Буковину, щоб ознайомитися з веденням у нашому краї лісового господарства і зробити для Німецького радіо низку репортажів.

«В мої плани входило записати розмову з лісівниками, родинна біографія яких пов’язана з Карпатськими лісами, підготувати журналістські матеріали для німецьких ЗМІ з українських лісогосподарських та деревопереробних підприємств, а також об’єктивно розповісти нашим радіослухачам про вирішення проблем лісової галузі України і конкретно Буковини. Зокрема про боротьбу з нелегальними рубками, про забезпечення маркування продукції лісозаготівель електронними чіпами, подальшу дію мораторію на експорт необробленого лісу, – розповідає Андреа. – Довкола цих проблем вирує багато різноманітних чуток, які, схоже, далеко не завжди відповідають дійсності, але вже навіть дійшли до Німеччини, створюючи Україні не зовсім привабливий імідж. Мені важливо подати з вашої країни правдиву інформацію».

На усі питання, які цікавили німецьку журналістку, відповіли спеціалісти державного підприємства «Сторожинецький лісгосп».

Вадим Михайлович Яковишин, інженер лісових культур підприємства, кандидат сільськогосподарських наук, розповів про здійснюваний лісгоспом комплекс лісівничих заходів (охорона, відтворення, догляд за лісами, будівництво лісових доріг), наголосивши, що  в 2013 році міжнародні експерти провели сертифікацію лісового фонду Сторожинецького лісгоспу, засвідчивши відповідність ведення лісового господарства в лісах підприємства критеріям та принципам FSCTM – Міжнародної лісової наглядової ради.

Тетяна Іллівна Остафійчук, провідний інженер з підготовки виробництва, провела журналістку з Ганновера виробничими цехами, продукція деревопереробки яких користується високим попитом, у тому числі, в країнах Євросоюзу.

Валерій Ілліч Шпак, лісничий Банилівського лісництва, ознайомив німецьку гостю з розсадником, де майстри лісових культур вирощують саджанці ялиці, модрини, клена, з яких потім зростають багаті Карпатські ліси. А також розповів про перевагу застосування при лісозаготівлі вибірково-поступових рубок, які дозволяють поновлюватись лісу природним шляхом.

Андреа Ремзмайєр мала змогу на власні очі переконатися, що усі лісовози Сторожинецького держлісгоспу перевозять лісоматеріали з обов’язковим маркуванням усіх колод засобами електронного обліку деревини – так званими чіпами, які свідчать про легальність рубок. Андреа не обійшла увагою той факт, що збудовані лісгоспом лісові дороги почасти є кращими, ніж асфальтовані центральні траси.

«Ваші Карпати вкриті прекрасними лісами. Вони схожі на наші Баварські Альпи. Ваші люди дуже працьовиті. Ваші лісівники – професіонали своєї справи», – підсумувала Андреа Ремзмайєр свою робочу поїздку на Сторожинеччину до місцевого держлісгоспу.

 

Категорія: Події
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ