Тиждень вишиванки. В Сторожинецькому ліцеї відбулося “Вишиванкобачення – 2017”

Вишиванко, червона калино,
Ти символ Вітчизни з прадавніх віків.
Моя вишиванка – душа України
І зірка яскрава для дочок – синів.

В середу у Сторожинецькому районному ліцеї у рамках Тижня вишиванки відбулося загальношкільне свято “Вишиванкобачення – 2017”.

Захід приурочений українським традиціям, умілим працелюбним майстриням, які створюють шедеври. Вишиванка поєднала у собі традиційні орнаменти та кольори Буковини із сучасними тенденціями, минуле та сучасне сплелися воєдино в одязі та прикрасах української молоді.

Адміністрація, гості та учні мали чудову нагоду переконатися у красі та вишуканості маминої сорочки, адже традиції вишивки повертаються – діти в українському національному одязі є неперевершено чарівні і тому обрати кращих було нелегко. Учні початкової ланки запропонували поринути у світ чудової майстерності та дизайну у вишиванковому вернісажі!

Оргкомітет “Вишиванкобачення – 2017” вирішив, що учні початкової школи вже є переможцями у своїй віковій категорії і, враховуючи старанність та бажання вийти на червону доріжку у повному складі у супроводі класоводів.

Учні середньої та старшої ланки продемонстрували дефіле у вишиванках. Кожен з присутніх мав право голосу за одну модель. Без сумніву, що усі отримали насолоду та зарядилися позитивною енергією у баченні вишиванок.

Напередодні Вознесіння Господнього з побажаннями міцного здоров’я, крилатої душі у Божій благодаті було оголошено переможців:

Гран-прі – учень 5-В класу Олар Ілля у вишитій сорочці, якій більше ста років і яку вишила прабабуся. У родині вбрання передається від покоління до покоління. Вишивка характерна для населення північної Буковини за часів Румунії.

  • І місце – Садик Ада, учениця 5-А класу. Школярка була одягнута у вишиванку з маками, які символізують вірність та кохання. Зустрічається у незаміжніх дівчат. Символ пам’яті. Мак є одним споконвічно українським візерунком. Вважалося, що він оберігає від зла і є символом збереження роду.
  • ІІ місце – Якимів Маргарита, 9-Б клас. Вишиванці, яку одягнула дівчина, 50 років. Її вишивала працьовитими руками прабабуся. Сорочка оздоблена бісером і передається з покоління в покоління та є справжнім оберегом усієї родини.
  • ІІ місце – Жовнірчук Анатасія, 5-А клас. На вишиванці зображені сині братчики (фіалка триколірна), що символізує святу Трійцю, а також символ скромності, стриманості, смутку.
  • ІІ місце – Дульгер Вікторія, 8-В клас. У буковинській вишиванці часто використовують рослинні мотиви і вишивка гладдю. Мак символізує пишність, оздоблення, є символом Діви Марії. З давніх-давен на Україні святили мак і ним посівали людей і худобу, бо вірили, що мак має чарівну силу, яка захищає від зла.
  • ІІІ місце – Дробніцька Мар’яна, 7-А клас. Вишитий костюм колоском – символ достатку. Ромашки і маки – символ краси. Волошки – символ добра і миру. Представлена вишивка є класичним видом українського народного мистецтва, що розкриває невичерпне багатство творчих сил народу, вершини його мистецького хисту
  • ІІІ місце – Кордубан Катерина, 10 клас. Сорочка вишивалася бабусею учасниці і передається з покоління в покоління: від матері до доньки. Робота виконана бісером, зелений колір поєднується з червоним, символізуючи життя та відродження.
  • ІІІ місце – Ковальська Катерина, 11 клас. Представлена вишивка має романтичну назву “Подільські перлини”. Техніка шиття – хрестик у поєднанні з бісером. Геометричний орнамент, відображений на сукні, характерний для Кам‘янець-Подільського регіону.

Категорія: Важливо Культура Освіта Фото
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ