Перемога через півстоліття. Сторожинецький район виборов першість обласної спартакіади

Більше ніж 50 років тому, зі спогадів працівників ДЮСШ старшого віку, Сторожинецький район виборов першість у загальнокомандному заліку з видів спорту обласної спартакіади серед команд школярів. Офіційні дані тих років не збереглися.

Впродовж 2016-2017 навчального року Сторожинецькою ДЮСШ, окрім проведення двох районних спартакіад школярів, курувалось питання підготовки команд і безпосередня організація та підготовка тренерами-викладачами ДЮСШ участі у 72 обласній спартакіаді школярів серед команд ЗНЗ області.

Підготовленість команд району, нашу мету і бажання перемоги помітили суперники ще минулого року, тоді нам, щоб посісти друге місце в обласній спартакіаді необхідно було потрапити до фіналу (до фінальної четвірки) хоча б в одному з 8 (не враховуючи футбол) ігрових видів спорту (4 види спорту серед дівчачих команд та 4 серед хлопчачих), але не судилось. В цьому році 6 ігрових видів спорту з 8 у нас опинились в фіналі, з них, у чотирьох видах другі місця. І тому, за ініціативи Новоселицького району, (в якому після тривалих успіхів є спад спортивних показників), а на спортивне керівництво області цей район має неабиякий вплив, посилаючись  на те, що деякі райони (Сторожинецький та Сокирянський) заявлені до обласної спартакіади також і командами новоутворених об’єднаних територіальних громад (Великокучурівською та Сокирянською) було прийняте рішення про відміну офіційного заліку спартакіади.

На мою думку – не правильно офіційно не підводити підсумки – результати змагань загальнокомандного заліку спартакіади, адже це вже не спартакіада. Але до представника Сторожинецького району не прислухалися.

І вперше, більш ніж через 50 років, з перших же днів змагань (всього 16 видів) збірні команди Сторожинецького району зайняли лідерство і утримали його впродовж всіх заходів спартакіади. Нас могли б наздогнати тільки команди міста Чернівці, які за сім видів до кінця спартакіади втратили цю можливість (наших три з чотирьох баскетбольних команд 3х3 увійшли до фінального розіграшу), а останні три види спорту Чернівці взагалі не виставили. І один із варіантів, якщо би в регламенті було обумовлено в залік обласної спартакіади зараховувати менше 50 відсотків кращих показників з видів спорту спартакіади тоді би команди м. Чернівці перемогли би. А так, як це не було визначено, а тим більш взагалі офіційний командний залік відмінено, тоді логічно вести підрахунок з усіх видів спорту обласної спартакіади, але «неофіційний».

Таблиця І. Результати обласної спартакіади

При натисканні на зображення, воно відкриється в збільшеному розмірі

Так, за всю історію проведення обласних спартакіад, а вже минулого навчального року відбулася 72, Сторожинецький район другий раз посідає  перше місце, тепер вже в «неофіційному» загальнокомандному заліку і з великим відривом від другого місця. До речі Новоселицький район, також, двічі займав перше місце і один раз – Хотинський (дані згідно спогадів старших працівників, офіційних немає). Всі інші рази перше місце посідали збірні команди м. Чернівці.

Також, починаючи з 72 обласної спартакіади, змагання проходитимуть не серед збірних команд районів (які розпадаються на новостворені об’єднанні територіальні громади), а серед ЗНЗ. І тим більш, це успіх – перемога у новостворених змаганнях підкреслює досягнення команд ЗНЗ району.

За  результатами проведеної обласної спартакіади з 16 видів спорту, серед 93 найкращих команд ЗНЗ області, які брали  в них участь, підтвердили високу технічну і тактичну підготовку школярі команд Сторожинецького районного ліцею, які є найкращі в районі та посіли перше місце серед команд ЗНЗ області, і вибороли чотири перших місця у змаганнях з таких видів спорту: легкоатлетичного чотириборства, легкоатлетичного кросу, фізкультурно-оздоровчого патріотичного фестивалю «Нащадки козацької слави» і у змаганнях з легкої атлетики. Школярі Сторожинецького ліцею посіли 3 місце у змаганнях з баскетболу 3х3 серед команд юнаків середньої вікової групи, і розділили 9-11 місця серед команд дівчат середньої вікової групи у змаганнях з баскетболу 3х3 та також розділили 9-12 місця з баскетболу серед команд юнаків. Команди Красноїльської гімназії – другі серед команд району, посіли 9 загальнокомандне місце обласної спартакіади серед ЗНЗ області. А з видів спорту посіли 2 місце у змаганнях з баскетболу 3х3 серед дівчачих команд старшої вікової групи, 3 місце у змаганнях з тенісу настільного і 4 місце у змаганнях з баскетболу серед команд дівчат. Команди Верхньопетровецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 посіли 2 місце у змаганнях з волейболу серед команд дівчат та 4 місце у змаганнях з футболу. Команда Банилово-Підгірнівської гімназії виборола 2 місце з волейболу серед юнаків. Команда Сторожинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 посіла 2 місце у змаганнях з баскетболу 3х3 серед команд юнаків старшої вікової групи. Команда Сторожинецької районної гімназії зайняла 2 місце у змаганнях «Старти надій». Команда Костенецького НВК посіла 10 місце у змаганнях з шахів. Всі вищеперераховані команди ЗНЗ є переможцями районних змагань, що надавало їм право участі в обласних. (Дивись таблицю 1 та 2).

В загальному, хочу на цьому наголосити, у складі збірних команд ЗНЗ району, біля 75 відсотків – учні Сторожинецької районної комунальної ДЮСШ, яка підпорядкована управлінню освіти, сім’ї, молоді та спорту РДА. Тільки по трьох видах спорту з 16 (18,7 відсотків учасників) учні не відвідують жодної спортивної школи району, це: настільний теніс, шахи та футбол. До речі футбол від району представляли учні спортивного класу.

Всього в обласній спартакіаді взяли участь 7 ЗНЗ району у 16 видах спорту, з них у 7 видах спорту був представлений Сторожинецький районний ліцей, учні у складі команд (93 %) є вихованцями Сторожинецької районної комунальної ДЮСШ управління освіти Сторожинецької РДА.

Таблиця ІІ. 93 найкращих команд ЗНЗ області

Простий читач може задатись питанням, і в чому ці досягнення? Так, перемога це – добре, тим більш після більш ніж 50-річної перерви, тому що змагатися з командами ЗНЗ м. Чернівці дуже важко, тому, що в багатьох з них навчається майже 1000 учнів, а в одній навіть 1800, а ДЮСШ у м. Чернівці у 5-ть разів більше ніж у нашому районі. І бути в призерах спартакіади для найбільшого району області логічно.

 Так, посісти в обласній спартакіадні з любого виду спорту призове місце можуть тільки ті команди, учні яких відвідують спортивну школу. Команди мають бути підготовлені на достатньо високому рівні, учні мають мати хороший спортивний та змагальний досвід, брати участь у багатьох змаганнях у межах району, а також і у виїзних змаганнях на більш високому рівні. А забезпечує ці чинники ДЮСШ.

Давайте подискутуємо дальше. Так, наш район найбільший, а фінансування на утримання аналогічної ДЮСШ Новоселицького району у два рази більше ніж у нас, і це кожного року??? І не тільки освітянської ДЮСШ, а й ФСТ «Колос» також фінансується у два рази більше. Окрім того, відділ який скеровує роботу спортивних установ Новоселицького району має достатню суму коштів для забезпечення участі збірних команд району у змаганнях обласних та всеукраїнських чемпіонатах. В нас, для участі у таких заходах кошти взагалі відсутні. Якщо їдемо захищати честь району то використовуємо кошти ДЮСШ, а в більшості випадків нам виділяють тільки транспортний засіб (шкільний автобус). Але чемпіонати області, наприклад, з легкої атлетики проводяться по різних вікових групах також і по юніорах, молоді та дорослих), а в спортивній школі навчаються діти юнацького (шкільного) віку. Цікавішим є те що на проведення одного заходу, для відзначення роботи кращих фахівців спорту, що проводиться останніх 10 років, у Новоселиці більше виділяється коштів ніж у нас на цілий рік для проведення спортивних заходів, для всіх спортивних шкіл разом взятих. Так, з задоволенням їдуть і спортивні представники району на цей захід (дійсно Новоселицький район запрошує представників з усієї області на вшанування своїх спортсменів та кращих працівників спорту). Потім активно проходить обговорення спортивних досягнень і перемог, що висвітлюються на цьому заході, і дивує спроможність організувати не тільки захід, а й «шосте» питання на 200 чоловік, звісно за допомоги спонсорських коштів, які там виділяються для спортивної галузі.

Можу навести для прикладу і інший район, (дивись обидві таблиці), який також конкурує у «неофіційному» заліку спартакіади, це Кельменецький. Аналогічна ДЮСШ фінансується у півтора рази більше ніж наша??? Район менший у два рази, і дітей у загальноосвітніх школах менше ніж у нас у три рази (біля 4 тисяч і 11269).

Я так думаю, що ми можемо порівнятися по фінансуванню спортивної галузі з Путильським та Герцаївським районами, які менші по кількості населення від Сторожинецького району у 4 та 3 рази відповідно.

І це ще не все. В впродовж року в районі йде оптимізація спортивної галузі, зміни в організації праці з наступним вивільненням працівників в зв’язку із скороченням штату та чисельності працівників, через відсутність достатнього фінансування.

Навожу деякі приклади, для обговорення та дискусії, можливо це дасть привід задуматися.

У Сторожинецькій ДЮСШ, яка підпорядкована управлінню освіти, сім’ї, молоді та спорту, станом на грудень 2016 року функціонувало у 12 населених пунктах району 40 навчально-тренувальних груп з різних видів спорту, в яких займалося 604 учні ДЮСШ. З ними проводили тренування 22 тренери-викладачі. Але більше половини цієї кількості тренерів це – сумісники. На одному окладі тренера-викладача ДЮСШ працювали 4 сумісника по 0,25 ставки, застосовувалось це для більшого охоплення дітей у різних населених пунктах, для виявлення спортивних талантів, а також, як вихід  з положення, коли заробітна плата тренера-викладача майже у два рази менша (за ту ж саму виконану роботу) ніж у вчителя фізичної культури і на посаду штатного тренера не дуже то і спішать йти, лише в більшості, для того щоб бути працевлаштованим під час пошуку нового місця роботи.

На кінець червня 2017 року з дванадцяти населених пунктів району спортивні відділення ДЮСШ залишились  тільки у трьох. З 22 тренерів-викладачів залишилось сім, з 40 навчально-тренувальних груп залишилось 15, і найбільш вражаючий показник з 604 учнів ДЮСШ залишилось 193. І це ще не все, скорочення, «оптимізація» продовжується.

Джерело: директор Сторожинецької ДЮСШ С.І. Москалюк

Категорія: Важливо Спорт
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ