Сторожинецьке бюро правової допомоги роз’яснює щодо процедури оформлення спадщини

Бюро правової допомоги

В  Україні спрощено оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця. Правові норми затверджені Законом №0940 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини та уточнення деяких положень».

Всім відомо, що Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна (частина перша та друга ст. 1221 Цивільного кодексу України).

При цьому, необхідно мати на увазі, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, а часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частини перша та друга статті 1220 Цивільного кодексу України). Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, право на спадкування отримують спадкоємці за законом в порядку черговості, визначеною у статтях 1261 – 1265 цього Кодексу (частини перша та друга статті 1223 Цивільного кодексу України).

Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, коли  спадкоємцями  укладено  договір про зміну черговості права на спадкування.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Така заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом цього строку не подав заяву про прийняття спадщини, він  вважається таким, що не прийняв її.

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. У разі відсутності такої згоди за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Новий порядок спадкування

У зв‘язку з прийняттям змін до Податкового кодексу України змінився розмір оподаткування об‘єктів спадщини.

Нульова ставка застосовується до:

  1. Об’єктів спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (перший ступінь споріднення : батьки,  чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені;  другий ступеня споріднення :  рідні брати та сестри,  баба та дід з боку матері  і з боку батька, онуки) Застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка.
  2. До об’єктів нерухомості; об’єктів рухомого майна, зокрема: предмети антикваріату або витвір мистецтва; природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраса з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння; будь-який транспортний засіб та приладдя до нього; інші види рухомого майна,готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість об’єкта нерухомостіта об’єкта рухомого майна (предмет антикваріату або витвір мистецтва;природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраса з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння;будь-який транспортний засіб та приладдя до нього; інші види рухомого майна) що успадковуються дитиною-інвалідом.
  3. На грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

Ставка податку 5 відсотків:

  • Для бази оподаткування вартості  будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, крім тих, що зазначені вище;

Ставка податку 18 відсотків:

  • Для бази оподаткування будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента( іноземні громадяни, громадяни України, особи без громадянства), які мають постійне місце проживання за межами України, в тому числі ті, що тимчасово перебувають на території України п.14.1.122 ПК України ), та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом (п.14.1.122 ПК України) від спадкодавця-резидента (фізична особа, яка має місце проживання в Україні п.14.1.213 ПК України).

Нововеденням є подання спадкоємцем податкової декларації – Громадянам,  які у 2017 році отримували доходи в результаті прийняття ними у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, необхідно подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи. У податковій декларації про майновий стан і доходи за 2017 рік громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік та визначають податкове  зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб за одною із вказаних ставок та військового збору 1,5%.Звільняються від подання податкової декларації про майновий стан і доходи громадяни, які одержали дохід у вигляді спадщини чи подарунку, котрий оподатковується за нульовою ставкою податку. Припустимо, що той  хто отримав спадщину є неповнолітньою особою. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Відповідно до ст. 242 Цивільного кодексу України батьки є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей. Пункт 179.6 ПКУ зобов’язує батьків задекларувати спадок дочки (сина) від імені дитини. Таким чином, батьки або опікуни повинні подати податкову декларацію від імені неповнолітньої дитини та сплатити ПДФО у розмірі 5% і ВЗ 1,5% від імені дитини, як платника податків.  Декларація про майновий стан і доходи від імені неповнолітнього має бути подана одним з батьків до контролюючого органу за місцем проживання неповнолітньої дитини.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначаються в річній податковій декларації, крім:

  • спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини;
  • спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб;
  • іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Особа зобов’язана самостійно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи громадян  до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

В Сторожинецькому районі для допомоги при заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи громадян Вам необхідно звернутися до Центр обслуговування платників Сторожинецького відділення Вижницької ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області за адресою м. Сторожинець, вул. Лопуляка, 8.

Графік роботи: Понеділок-четвер: з 9:00 до 18:00. П’ятниця: з 9:00 до 16:45. Субота: з 9:00 – 13:00 Неділя : вихідний.

Водночас, платник податків має право звернутися до контролюючого органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу. Платник податків, який звертається до контролюючого органу із заявою про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань, вважається таким, що узгодив суму такого грошового зобов’язання.

Таким чином, проблема багаторічного неоформлення спадщини спадкоємцями другої черги в зв’язку з їх небажанням оплачувати процедуру зникає. Адже вони мали проводити оцінку майна та сплачувати податки. Це призвело до того, що особи які  фактично володіли спадщиною (проживали, використовували), але юридично дана спадщина їм не належала. І в подальшому при виникненні будь-яких спірних питань, таким особам не могли уникнути звернення до суду. На сьогоднішній день процедуру спрощено. В разі виникнення колізійних проблем звертайтеся за юридичною консультацію.

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8.00-17.00 год. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за допомогою Skypeзв’язку,просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]» і за телефоном  2-28-99.

Джерело: начальник відділу «Сторожинецьке бюро правової допомоги» Данко В.В.

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ