Своїм – усе, чужим – закони. Розслідування (частина ІІІ)

Статті

Напис на будівлі, де розміщений земельний відділ Сторожинецької міської ради

Як один з механізмів забезпечення демократичного вектору розвитку громади декларувалося запровадження конкурсів на заміщення вакантних посад, яких в громаді після формування було декілька десятків.

На офіційному сайті Сторожинецької міської ради та на сторінках Сторожинець.Інфо викладалися оголошення, інколи писали про проведення конкурсів. В загальному – одні “здобутки та перемоги”. Конкурсний відбір пройшли земельники, бухгалтери, фінансисти, юристи та багато інших працівників міської ради.

Але не всі. На початку року був оголошений конкурс на заміщення вакатної посади начальника відділу житлово-комунального господарства, благоустрою та інфраструктури Сторожинецької міської ради.

В результаті ніхто відбір не хотів пройти, тому конкурс не відбувся. В березні конкурс був знову оголошений і знову жодної кандидатури! Невже ніхто не хотів приміряти на себе роль начальника цього важливого для благоустрою міста та громади відділу? Насправді, ні. Але про це трохи нижче. 

Конкурс у травні оголосили ще раз.

Ось тоді почалися незрозумілі інсинуації – попри декларування відкритості, чесності та прозорості, конкурс був відмінений головою громади Миколою Карлійчуком.

Потрібно відразу сказати, щоб мене потім не звинувачували в заангажованості або конфлікті інтересів – про відміну конкурсного відбору 18 травня повідомили депутату міської ради Миколі Гаврилюку, який хотів подати документи на цей конкурс. Можливо, саме тому ця історія і стала мені відомою, оскільки прозорістю роботи наша міська рада не відрізняється.

Розпорядження про відміну конкурсу було підписане 15 травня та опубліковане на сайті міської ради 18 травня. Так поспішали викласти на сайт, що за три дні навіть не встигли підписи зібрати.

В самому документі була велика кількість відсилок до нормативно-правових актів, які, нібито, давали право голові громади видати розпорядження про відміну конкурсу.

З бажанням розібратися в ситуації, виявив, що єдиною підставою для відміни конкурсу є зміна штатного розпису та ліквідація посади, на яку був оголошений конкурс.

Скориставшись Законом України “Про статус депутатів місцевих рад”, написав на ім’я міського голови депутатську вимогу, де пояснив, що бачу порушення законності в таких діях міського голови, та просив пояснити, що ж відбувається і чим керувався апарат міської ради, погоджуючи, а голова – підписуючи дане розпорядження.

22 травня приблизно так мені і відписали – конкурс скасували через заплановане об’єднання двох відділів – містобудування та житлово-комунального.

Забули тільки, що зміни в штатний розпис вносяться сесією, а не одноосібно міським головою чи будь-яким посадовцем міської ради. Планування – плануванням, а конкурс повинен був відбутися, і за його результатами особа, що пройшла відбір, мала бути зарахована до кадрового резерву.

До сесії на той момент залишалося біля двох тижнів – вона була призначена на 8 червня.

Сесія пройшла, депутати ліквідували два відділи, створивши замість них один – містобудування, архітектури та ЖКГ.

Маючи чітке відчуття, що десь мене “нагріли” і відділ житлово-комунального господарства якийсь “зачарований” в міській раді, але таки вирішивши дограти до кінця, деякий час після сесії (23 червня) знову пишу “негатив”, тобто звернення до міського голови з проханням пояснити, чому досі не оголошений конкурс на посаду начальника вже новоствореного відділу.

Відписка була шедевральною – мало того, що не відповіли на питання, так ще й чітко натякнули, що “керівник органу місцевого самоврядування” рішення про оголошення конкурсу не приймав, і коли приймати буде – ніхто не знає.

Виявилося, що не до всіх призначень на посади діють демократичні та прозорі принципи – інколи, навіть за наявності вакантної посади, конкурс “не потрібен”.

Звичайно, як депутат міської ради, я знаю, хто знаходився на посаді в.о. начальника відділу житлово-комунального господарства, а потім вже на посаді в.о. начальника новоствореного відділу.

Щоб не бути голослівним, написав до міської ради інформаційний запит з проханням відповісти, хто і скільки знаходився на цих посадах, та скільки грошей отримав за “позаконкурсну” роботу.

У відповіді мені вказали, що на посаді з 1.01.2017 по 13.06.2017 року (більше півроку!!!) знаходився Ілля Карлійчук, депутат міської ради, в минулій каденції – заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, тобто особа, наближена до найвищого керівника громади. Працювали вони разом ще тоді, коли Ілля Васильович був начальником Сторожинецького ЖКГ.

За півроку він заробив 31 тис. грн. та не пройшов конкурсного відбору. В чомусь і завдяки діям його старшого однофамільця. На новій посаді в.о. начальника новоствореного відділу за півмісяця зарплата склала 5,2 тис. грн. 

Злі язики кажуть, що без Іллі Васильовича не приймається жодне рішення по житлово-комунальному господарству, і поза очі називають його “куратором” ЖКГ при міській раді, але я не можу це стверджувати. Принаймні, майже всі договори та акти виконаних робіт, які ми отримали від міської ради за інформаційним запитом, ним візовані.

Молодого спеціаліста Сергія Шелєміна призначили виконуючим обов’язки виконуючого обов’язки (sic!!!) після того, як Ілля Васильович потрапив до лікарні за станом здоров’я.

Я не можу оцінювати професійні якості Іллі Васильовича, можливо він прекрасний спеціаліст та господарник, який у важку хвилину може підкласти міцне плече вже літньому, але бадьорому голові громади. В такому випадку пройти конкурсний відбір – це як “два пальці”. Аурел Сирбу, наприклад, конкурс на посаду начальника юридичного відділу пройшов.

Найбільш цинічно така поведінка міського голови виглядає на фоні все гучніших дзвіночків: “скорочення!”. Старости вже бурхливо в кулуарах обговорюють ініціативу міської ради почати “економити” саме з персоналу старостатів, а депутати на засіданнях комісій бачили в порядку денному питання про “оптимізацію штатів”.

Чомусь, що б ми не будували, виходить постійно “радянський колгосп”. На мою думку, потрібно відходити від манери популістської радянської системи керування, яка передбачала розподіл прав та обов’язків разом з винагородою в ручному режимі, “рівняйлявку” в найгіршому розумінні, кулуарщину та кумовство, коли керівник цінував лише особисту відданість та підлабузництво, а не принциповість та професіоналізм.

На моє особисте переконання – при такому шляху немає майбутнього. Я привів приклад лобіювання інтересів однієї особи іншою особою, коли шість місяців без оголошення конкурсу виплачується заробітна плата за рахунок громади особі, яка двічі не хотіла пройти конкурсний відбір, а на третій раз “старший” цей конкурс просто відмінив.. І це лише один приклад, а скільки їх є насправді?

Конкурс на посаду начальника відділу містобудування, архітектури, ЖКГ, транспорту, благоустрою та інфраструктури Сторожинецької міської ради станом на сьогодні не оголошений. Відділ було створено рішенням сесії ще 8 червня.

До речі, в Інтернеті досі сперечаються, хто автор фрази “Своїм – усе, чужим – закони” – іспанський генерал Франко чи латиноамериканський диктатор Стресснер. Але, в принципі, її скоро можна буде викарбовувати на камені біля міської ради.

Балінов Д.М., депутат Сторожинецької міської ради

Від редакції: готові опублікувати на Сторожинець.Інфо бачення керівництва міста, депутатів, членів виконкому, громадськості щодо цієї та інших ситуацій. Контакти вказані внизу сторінки.

Категорія: Важливо Розслідування Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ