Один з кращих в Україні вальників лісу – Віталій Слюсарчук зі Сторожинецького лісового коледжу

Вальники лісу

На Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «Кращий оператор гідроманіпулятора-2017» та на Всеукраїнських змаганнях вальників лісу, які щойно відбулися у Київські області на базі ДП «Тетерівське лісове господарство», представники лісового господарства Буковини посіли призові місця.

Водій лісозаготівельної техніки Руслан Граб з Берегометського ДЛМГ у конкурсі професійної майстерності операторів гідроманіпуляторів з усієї України зайняв призове ІІІ місце.

Почесне ІІ місце у конкурсі вальників лісу, обігнавши знаних і прославлених багаторазових чемпіонів, виборов Віталій Слюсарчук, викладач Сторожинецького лісового коледжу, завідувач денним відділенням.

Всього на звання кращого вальника країни змагалося 34 учасника. Вони демонстрували фахову майстерність, зокрема, у звалюванні дерева, заміні пильного ланцюга бензопили, розкряжуванні колоди комбінованим різом.

Такі змагання давно вже стали традиційними, адже вони сприяють поширенню передового досвіду, підвищенню професіоналізму лісівників та ще раз нагадують їм про суворе дотримання правил виробничої безпеки.

«Робота вальника лісу не лише вкрай небезпечна, а й надзвичайно відповідальна. Адже від нього залежить результат майже столітньої праці лісівників, які дбайливо з року в рік вирощували ліс. Майстерність роботи вальника дозволяє отримати від вирощеної деревини максимальний економічний ефект. Вміння передбачити результат, враховувати особливості кліматичних та погодних умов, сезонність – це фактори, які повинні враховувати у своїй роботі вальники лісу», – зазначив у вітальному слові до учасників змагань заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Призер Всеукраїнських змагань-2017 Віталій Слюсарчук працює у Сторожинецькому лісовому коледжі з 2007 року. Викладає студентам спеціальні дисципліни, вчить їх азам професії, у тому числі і лісорубній справі.

«Викладачі профільних навчальних закладів повинні не тільки мати ґрунтовні знання, але й бути майстрами лісівничої справи, уміти на практиці виконувати усі види роботи, якими будуть займатися їхні учні», – каже Віталій Васильович.

У всеукраїнських конкурсах бере постійну участь з 2009 року. Виборював призові місця. Нинішнє, друге, – поки найвище.

«Шкода, що цього року у змаганнях брали участь від лісових коледжів країни тільки викладачі зі Сторожинця і Малина (Житомирська область), – зауважує Віталій Слюсарчук. – Варто було б повернути відомче підпорядкування лісових коледжів Держлісагенції. Адже ми працюємо в одній галузевій системі, на одну мету».

Черговий 34-й  світовий чемпіонат лісорубів відбудеться у вересні 2018 році в Норвегії. Команда з України теж візьме у ньому участь.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ