Правовий захист осіб, хворих на цукровий діабет. Компенсація вартості ліків

Бюро правової допомоги

З 1 квітня 2017 року в Україні впроваджено нову соціальну програму – компенсація вартості ліків “Доступні ліки”, основна мета якої забезпечити кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами для покращення стану здоров’я людей, запобігання виникненню ускладнень та зниження рівня смертності. Ліки для хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму й цукровий діабет II типу можна отримати безкоштовно або з незначною доплатою.

Статтею 49 Конституції України визначено, що кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.

Порядок та умови забезпечення хворих на цукровий діабет лікарськими засобами та виробами медичного призначення регулюються розпорядженням КМУ «Деякі питання забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну» від 05.03.2009 р. № 247-р та наказом МОЗ України від 23.03.2011 р. № 160 «Про забезпечення хворих на цукровий діабет лікарськими засобами та виробами медичного призначення». Порядок ведення реєстру хворих на цукровий діабет затверджено наказом МОЗ України від 28.05.2009 р. № 365.

Для того, щоб отримати ліки потрібно отримати рецепт у лікаря, при цьому рецепт виписується не за торговельною назвою, а за міжнародною непатентованою назвою. Після цього пацієнт може отримати необхідні ліки в аптеці із позначкою “Доступні ліки”, де має бути наявний препарат передбачений програмою та перелік цін із відшкодувань. Ліки можна отримати в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою лише за рецептом лікаря. Аптеці вартість ліків компенсує держава. Вартість ліків, які не передбачені програмою, не компенсується.

Перелік аптек можна знайти у медзакладах, на офіційних сайтах органів місцевої влади, МОЗ, де пацієнт може дізнатися чи бере аптека участь у програмі за спеціальною позначкою.

Зокрема в Сторожинецькому районі існує чотири такі аптеки:

  • Сторожинецька ЦРА № 23 м. Сторожинець, вул. Чапаєва, 13, тел. (03735) 2-12-02;
  • Аптека №39 с. Чудей, вул. Карпатська, 4, тел. (03735) 6-11-31;
  • Аптека № 69 смт. Красноїльськ, вул. Буковинська, 21, тел. (03735) 3-22-46;
  • Аптека №1 с. Верхні Петрівці, вул. Штефана Чел Маре, 8, тел. (03735) 6-52-38

У випадках, коли в аптеці, з різних об”єктивних причин відсутні безкоштовні ліки, або ті, кошти за які відшкодовуються, то пацієнт може звернутись до іншої аптеки, обрати іншу торгову марку, отримати ліки та доплатити різницю.

У тому випадку, коли у хворого на цукровий діабет виникають ускладнення, що вражають різні органи, або хвороба вимагає періодів декомпенсації, лікарем вживаються заходи за призначенням хворому інвалідності. Група непрацездатності визначається на підставі об`єктивного обстеження та за висновками відповідної комісії.

З моменту винесення висновку про призначення інвалідності хворий набуває право на пенсію, ряд пільг, окремі види державної соціальної допомоги, в тому числі на безкоштовне забезпечення ліками.

З метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті стартував загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».  Держава приходить на допомогу хворим, але й самі пільговики повинні знати про свої права, в тому числі про право на забезпечення безкоштовними ліками.

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень,  доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00 год. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за допомогою Skype-зв’язку. Для цього внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]». Телефон: 2-28-99.

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ