Осінній вернісаж педагогічних сюжетів

Минулого тижня на базі Сторожинецького районного ліцею було проведено методичне об’єднання учителів української мови та літератури Сторожинецької ОТГ. Ліцей радо та щиро зустрів гостей.

Розпочала методоб’єднання Пустовіт Т.П., учитель-методист, яка ознайомила із творчим портретом учителів-словесників ліцею. Наголосила, що саме дружній колектив  – запорука успіху, тому намагаються дотримуватися поради Макаренка: “Справжнім учителем-вихователем можна стати після кількох років роботи в хорошому творчому колективі”.

Далі учасники наради побували на цікавому уроці – мандрівці “Узагальнення та систематизація вивченого з розділу “Лексикологія”, який провела Демидюк Т.М., старший учитель. Цим уроком підтвердила, що сучасний урок – це твір мистецтва, де педагог уміло використовує всі можливості для розвитку особистості учня. Учні вільно володіли матеріалом, були активними та цілеспрямованими.

Захоплюючою була подорож у світ казки. Олійник О.І., старший учитель, провела урок відкритих думок “І.Франко. Образ Лиса. Засудження хвалькуватості, лицемірства, зазнайства”. Присутні пірнули у чарівний світ казки і самі відчули себе дітьми, адже було продемонстровано міні – виставу, різні види та методи роботи – це і фанфіки, і робота з прислів’ям. Особливо сподобалось, що учням було запропоновано змінити кінець казки, де кожен вільно фантазував і висловлював свої думки.

Неймовірно щирим  було свято-презентація “Аннине слово єднає всіх нас”, яке підготувала Герасим’юк Р.А., учитель-методист.

Слово Анни Дущак поєднало учителів та учнів і перенесло всіх у дивоквіт життя письменниці, воно допомогло відчути радість і сум, біль і надію,  віру в майбуття. Діти гарно декламували вірші, знали досконало життєвий шлях, а найбільш цікавим було те, що Родіка Аркадіївна особисто була знайома з Анною Дущак та емоційно розповіла про хвилюючі моменти їхніх зустрічей.

Чітким, лаконічним та зрозумілим було заняття секції “Українська мова” шкільного наукового товариства “Еврика”, яке продемонструвала Мінтенко Т.В., старший учитель.

На занятті розглядалися правила написання власного висловлювання. Одним із етапів зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури є за­вдання з розгорнутою відповіддю – створення власного письмового висловлення. Воно вимагає застосування вмінь формулювати власну думку, аргументувати, наводити приклади для підтвердження своїх думок, робити висновки, логічно й послідовно викла­дати думки у зв’язному тексті.

Фрагменти пристендового уроку української мови “Звертання та розділові знаки при звертанні” продемонструвала Мукоїд О.М., старший учитель.

Цікавими та захоплюючими були моменти уроку. Учитель використовує ряд методів та прийомів роботи – це і відеоуроки з О. Авраменком, і мовно-музичний диктант.

Досвідом роботи поділилася Фіщук Н.П., учитель-методист, яка розповіла, що ЗНО – важливий крок до здійснення мрії про вищу освіту. Повчальними були поради щодо успішного написання ЗНО. Учитель виділяє шість блоків щодо підготовки учнів до ЗНО:

  • нормативний. Вивчення документації щодо ДПА та ЗНО, визначення компетенцій, що перевіряються, планування повторення і вивчення матеріалу.
  • Діагностувальний. Перевірка рівня знань, умінь, здібностей учнів, виявлення умов для здійснення інноваційної діяльності, самодіагностика старшокласників, планування роботи учителя з дітьми.
  • Мотиваційний. Створення умов для навчання, стимулювання через цілі та перспективи.
  • Формувальний. Поглиблення, узагальнення, систематизація знань з предмета, самоосвітня діяльність.
  • Діяльнісний. Реалізація знань, умінь, навичок школярів.
  • Перспективний. Моніторинг рівня знань, умінь і навичок учнів.

Учасники методоб’єднання щиро подякували учителям та адміністрації ліцею, адже кожен почерпнув для себе щось нове та актуальне. Свої ж схвальні відгуки висловили в усній та письмовій формі.

Джерело: керівник методоб’єднання учителів української мови та літератури Капустіна К.Д.

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ