У бібліотеці розповіли про приховану правду українського села

В Сторожинецькій районній бібліотеці відбулася Всеукраїнська презентація “Захована правда про українське село і українську діаспору”. Ії відкрив професор, журналіст, письменник, колишній кореспондент і зав. відділом “Радянської Буковини”, колишній редактор “Молодого буковинця” Микола Тимошик. З привітальним словом до присутніх звернувся заступник голови РДА Василь Гоцуляк.

Новинка київського видавництва “Ярослав Вал” вже стала сенсацією на українському книговидавничому ринку: за рейтинговим голосування експертів “Книга року” “Село” Миколи Тимошика увійшло до списку лідерів  у номінації “Минувшина”.

Автор — досвідчений у своїх творчих пошуках. За його спиною роки й роки творчого життя. Монографії, посібники, збірники, укладені ним, велика кількість статей. Тому видання про село продумане структурно. Із тексту книги видно, що поза авторським текстом залишається ще величезна кількість архівних документів. Вони цікаві, вони важливі, вони потрібні сьогоднішньому читачеві.

“Село” побудоване винятково на закритих досі для загального доступу архівних матеріалах сіл і містечок лісостепової частини Чернігівщини. У першому томі – “Зійти з безпам’ятства”, – подано широку панораму життя хліборобів та сільської інтелігенції від козацьких часів до жовтневого перевороту 1917 року.

У другому, що хронологічно охоплює період від 1917 до початку 70-х років ХХ століття і має назву “Трудний шлях відмосковлення”,  переосмислюється низка сфальшованих сторінок спочатку збільшовиченого, а згодом околгоспленого українського села.

За масштабами охоплення матеріалу, продуманою структурою розділів, лаконічністю і завершеністю сюжетів, цінним фактологічним матеріалом, широкою джерельною базою, умілим поєднанням хронологічного викладу подій і явищ із їх сюжетним розвитком, доступністю викладу, барвистою мовою це видання на сільську тематику не має досі собі рівних.  Двотомник є сумлінним оригінальним текстом, а з іншого боку він — хороший навчальний посібник історичного краєзнавства, а ще — чудовий матеріал для складання місцевої енциклопедії.

Особливе емоційне і пізнавальне враження від такої зустрічі залишилось ще й тому, що розповідь професора Миколи Тимошика супроводжувалася показом рідкісних документів та інших матеріалів за допомогою мультимедійної системи.

Двотомну працю варто розглядати не лише з позицій новизни тих документів, що оприлюднив автор, тих роздумів, з якими він поділився. Документи й роздуми автора відходять на другий план, а на перший виступають паралелі, асоціації, викликані документами й роздумами. І праця стає предметом розмірковування уже читача над тим, наскільки правдиво йому втовкмачували про дожовтневе українське село, наскільки правильний шлях до незалежності обрала нинішня влада України, чи є в неї перспективи у розбудові незалежної держави?

Також у рамках заходу було презентовано двотомник професора Миколи Тимошика про життя й діяльність Івана Огієнка (митрополита Іларіона) – “Його бій за державність” та “Запізніле вороття”.

Із книг цього автора перед читачем постають і дивовижні легенди, і новітні факти, і документальні свідчення, добуті із архівів, і чіткі аргументовані висновки щодо тих чи тих ще й досі спірних проблем.

Джерело: завідуюча відділом обслуговування Кухарєва Н. М.

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ