Сторожинецький лісгосп створює демонстраційний об’єкт наближеного до природи ведення лісового господарства

Лісгосп

ДП «Сторожинецьке лісове господарство» разом зі Сторожинецьким лісовим коледжем, під керівництвом громадської організації «ФОРЗА», що спрямовує свою діяльність  на сталий розвиток Карпатського регіону, заклали в лісах держлісгоспу навчальний об’єкт, який сприятиме поетапному запровадженню підходів наближеного до природи лісівництва в практику лісогосподарювання, а також проведенню навчань працівників підприємства, викладачів і студентів коледжу його засадам та принципам.

«Співпраця державного підприємства, лісового коледжу і нашої організації реалізується в рамках проекту «Кваліфіковані лісівники = кращі ліси».  Окремі заходи такого проекту вже працюють у Закарпатській та Івано-Франківській областях. Відтепер вони впроваджуватимуться й на Буковині», – розповідає представник ГО «ФОРЗА» Юрій Дербаль.

Для цього у Жадівському лісництві, яким керує лісничий Михайло Рибак, відібрали ділянку в один гектар в пристигаючому ялицево-грабово-буковому насадженні площею 6,5 га. За матеріалами лісовпорядкування воно одноярусне різновікове з нерівномірною повнотою, середній вік дерев бука і ялиці – 97 років, а граба 77 років, запас деревини 200 куб. м. на гектар.

«Тепер наше завдання – продемонструвати засади і принципи переформування цього насадження з умовно різновікового одноярусного у різновікове багатоярусне з мішаним складом, яке б відповідало типу лісу і де поруч з основною породою – буком буде зростати ялиця і багато інших цінних порід дерев. Таким чином експлуатаційні ліси, призначені для вирощування і вилучення деревини для потреб підприємств промислово сектору країни, і інші ліси, важливі для суспільства у соціальному і екологічному  значенні, будуть максимально наближені до свого природного стану, – розповідає інженер лісових культур ДП «Сторожинецьке лісове господарство», кандидат сільськогосподарських наук Вадим Яковишин. – На визначеній ділянці не проводитимуться суцільні рубки, лише вибіркові. Таким чином вона буде постійно вкрита лісом з постійно однаковими параметрами, в якому є старі стиглі дерева, а також молоде і пристигаюче їхнє покоління».

Наразі сторожинецькі лісівники спільно з студентами лісового коледжу і спеціалістами ГО «ФОРЗА» визначили усі важливі показники на демонстраційній лісовій ділянці: пронумерували і виміряли дерева, визначили їх просторове розміщення, життєздатність, форму пошкодження, характерні ознаки і технічну придатність. Окремо враховано і занесено в базу даних відмерлі, вітроломні і буреломні дерева, розповсюдженість підліску, природного  поновлення та трав’яного вкриття.

Перегодом, після проведення детальної оцінки і аналізу стану насадження  і прогнозу динаміки його розвитку, в паперовому та електронному варіантах буде виданий путівник демонстраційним об’єктом з детальним описом насадження, рекомендаціями щодо забезпечення його розвитку і проведення необхідних лісогосподарських заходів.

«Підходи наближеного до природи лісівництва широко застосовують в багатьох європейських країнах, – зазначає головний лісничий Сторожинецького держлісгоспу Василь Романюк. – Ми вдячні ГО «ФОРЗА» за допомогу у їх запровадженні в роботі нашого лісогосподарського підприємства. Приємно працювати з такими громадськими організаціями, які реально піклуються про ліс і лісове господарство».

Користуючись нагодою, представники ГО «ФОРЗА» ознайомили студентів Сторожинецького лісового коледжу із засадами наближеного до природи лісівництва, використанням обладнання і програмного забезпечення Field Map для інвентаризації лісових насаджень і створення навчальних пробних площ. Студенти мали змогу переконатись у перевагах сучасних засобів порівняно з традиційними, що з давніх-давен використовують лісівники.

На базі Жадівського лісництва проводитимуться навчання для лісничих Сторожинецького держлісгоспу, для головних лісничих держлісгоспів області з питань наближеного до природи лісівництва, а також для викладачів лісівничих дисциплін, студентів Сторожинецького лісового коледжу та Чернівецького національного університету, які набувають спеціальності з лісового господарства. Можуть долучатись до цих заходів і представники природоохоронних установ і організацій та місцеві мешканці.

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ