В Зруб-Комарівському ДНЗ “Казочка” відбувся Тиждень народознавства

Дитинство – це важливий етап у житті кожної людини, тому що та соціальна ситуація, у якій зростатиме дитина, безпосередньо вплине на її духовне та психологічне ставлення до соціуму і до своєї особистості.

Родина і дитячий садок є першими щаблями у системі освіти, що виконують важливу функцію у формуванні свідомої соціальної особистості з патріотичними поглядами.

Саме тому вже четвертий рік поспіль в Зруб-Комарівському дошкільному навчальному закладі “Казочка” проходить Тиждень народознавства.

Народознавство виховує у наших малят моральні, патріотичні, естетичні, творчі задатки. Якщо враховувати виховну силу народної казки, пісні, вишиванки, то вони є найважливішими засобами розвитку дитячої особистості. За допомогою такої сили можна закласти в майбутнє покоління чеcність і порядність, наполегливість, відповідальність, доброзичливість і милосердя.

Протягом Тижня народознавства вихователі розповідали дошкільнятам про символи та обереги України, народні традиції та звичаї, свята та обряди, знайомили їх з національним одягом, мелодійною українською мовою, дзвінкоголосою піснею, чарівною казкою, народними іграми і забавами.

Дошкільнята разом з батьками збирали експонати для сільського музею народознавства «Бабусина світлиця» . У рамках тематичного Тижня проведено заняття з народознавства в ясельній групі «На гостини до Бабусі» , на якому вихователь Крушельницька Г.І. закріпила знання дітей про родину, сім’ю, родинні відносини. Малята середньої групи на занятті «Червона калина під вікном» разом із вихователем Сумарюк Н.Т. формували уявлення про калину, як народний символ України, як лікарську рослину, знайомились з її цілющими властивостями.

Діти старшої групи поповнили свої знання про державні та народні символи України, про давні українські звичаї та обряди на інтегрованому занятті «Символи України», яке провела вихователь Семенюк Т.С.

У дидактичній грі «Віночок» малята знайомилися з українським віночком, закріплювали знання про значення квітів і стрічок у вінку, закріплювали навички розрізнення кольорів. Екскурсія до музею народознавства ознайомила дітей з інтер’єром української хати, з традиційним побутом буковинського народу.

Під час розваги «Козацькі забави» вихованці середньої групи з величезним бажанням і натхненням носили дрова і воду, як це колись робили козаки, ліпили вареники і смачно ними частувались, промовляючи народні прислів’я та приказки.

Завершився тематичний тиждень музичним святом «Українські співаночки» (музичний керівник Зеленюк О.Д.). Діти старшої групи водили веселі хороводи, співали українські жартівливі пісні та коломийки. Лунали пісні: обрядові та колискові, і, звичайно, пісні про Україну.

Педагогічний колектив ДНЗ «Казочка» поклав перед собою завдання: формувати у дитини інтерес до минулого батьків, бабусь і дідусів; до народних традицій, які є могутнім чинником розвитку повноцінної соціальної особистості з високими життєвими позиціями, духовними потребами. Щоб бабусина казка, мамина колискова та дідусева сопілочка залишилися у кожному з нас теплими спогадами про дитинство та формували стійкий зв’язок із рідним народом, його культурою.

 

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ