Лицар буковинського письма. В Новій Жадові провели заходи з нагоди 100-річчя Михайла Івасюка

Кожна людина залишає після себе справи, які продовжують її життя, і приємно, коли вони добрі. Саме добрими справами увічнив пам’ять про себе письменник, літературознавець, фольклорист, педагог, громадський і політичний діяч Михайло Григорович Івасюк.

«Моя доля переплітається з долею моїх краян, творців матеріальних і духовних цінностей», – так писав Михайло Григорович. І справді це так. Його життя не тліло, а палало полум’ям творчості. Кожне слово пломеніло життєвою правдою, вигравало барвам дійсності,вимальовувало неповторну красу рідної мови.

Майстер слова оспівував наш край не тільки в поезії, а й у прозі. Михайло Григорович зібрав і видав три збірки народних казок. Зокрема, «Казки Буковини», «Казки Верховини», «Казки Гуцульщини». Він є автором таких романів і повістей: «Чуєш, брате мій», «Двобій», «Червоні троянди», «Вирок», «Серце не камінь», «Балада про вершника на білому коні», «Лицарі великої любові», «Пташка піднебесна», «Турнір королівських блазнів».

Роман «Лицарі великої любові» – це крик нашої пам’яті , біль нашої пам’яті, пісня нашої пам’яті, про що дізналися й учні Дібрівської ЗОШ І-ІІ ступенів.

В даному навчальному закладі було проведено ряд заходів щодо відзначення 100-річчя від Дня народження М.Г. Івасюка. Найвагоміший – літературно-мистецький захід «Не зорі падають з неба – ідуть зірки у небеса», з якого учні дізналися про життєвий і творчий шлях письменника, а також про те,  що Михайло Івасюк був великим письменником і люблячим батьком.

Вчителька української мови і літератури Ольга Аамівна Косован з багаторічним стажем, досвідом роботи розповіла учням про те, що М.Г.Івасюк у свій час навчав її у ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Його лекції були дуже цікавими. Зі слів Ольги Адамівни дізналися, що М.Г.Івасюк навчав бути відвертими, справедливими, любити рідний край, свою землю, робити добрі справи та рости справжніми патріотами своєї держави. Будучи нещодавно на курсах підвищення кваліфікації при ІППОЧО, учителі мали змогу побувати в музеї ім. М.Г. Івасюка та В.М.Івасюка, де Ольга Адамівна придбала нову збірочку «Вибрані поезії», яку й продемонструвала учням.

Школярам була дана можливість подивитися презентаційний матеріал, відеоролик по життєвому та творчому шляху митця і насамкінець хвилиною мовчання вшанували його пам’ять.

Зацікавило всіх присутніх те, що Чернівецька дирекція ПАТ «Укрпошта» у серії «Власна марка» до ювілею з нагоди відомого буковинця, лицаря письменства випустила художню поштову марку «М.Г.Івасюк. 100 – річчя з дня народження. 1917 – 1995». Урочисте спецпогашення поштової художньої марки, присвяченої М.Г.Івасюку, відбулося в операційній залі Чернівецької дирекції ПАТ «Укрпошти» 23 листопада 2017 року.

Штемпельний відбиток на конверти поставили правнуки відомого буковинця, дочки Галина та Оксана, декан філологічного факультету ЧНУ Борис Іванович Бунчук. Цей крок ввійшов у історію. Від сьогодні кожен бажаючий може відправити конверт із зображенням М.Г.Івасюка.

Зі слів дочки Галини Івасюк по одному екземпляру конвертів з маркою передано у музей М.Г. Івасюка та ЧНУ імені Ю. Федьковича. Насамкінець була проведена вікторина  «Чи знаєш ти життєвих шлях М.Г. Івасюка?», за результатами якої І місце посіла учениця 6 класу Флорескул Тетяна, ІІ – учень 5 класу Гуцул Денис, ІІІ – учень 8 класу Флорескул Антон.

Захід було проведено спільно з сільським бібліотекарем Шевчук М.А. та вчителями-філологами Косован О.А., Савчук Т.Д.

Джерело: директор Дібрівської ЗОШ І-ІІ ступенів Т.Д. Савчук

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ