В Сторожинецькому районному ліцеї було проведено урок «Лицарі слова і пісні»

 

До 100-річчя від дня народження  М.Г. Івасюка в Сторожинецькому районному ліцеї було проведено урок «Лицарі слова і пісні». Михайло Григорович й Володимир Михайлович прославили Буковину і Україну на весь світ.

Учні на ювілейному уроці дізналися багато цікавого про письменника, фольклориста, викладача –  М. Г. Івасюка. Ось, наприклад, як писав ювіляр про Т. Шевченка: «Я ношу Тараса  в грудях з дитинства. Все життя молюсь до нього, бо він є творець мого світу. Люблю те, що любив Шевченко, ненавиджу те, що ненавидів Шевченко. Нічого іншого не знаю і знати не хочу».

Захотілося розповісти про М. Г. Івасюка як викладача – доброго, знаючого, інтелігентного. У далекому 1968 році Михайло Григорович керував двотижневою фольклорною практикою у селі Кобаки на Івано-Франківщині. Це незабутні дні спілкування із великим знавцем фольклору.

На уроці п’ятикласники згадали та обговорили проблеми поеми-казки М. Івасюка «Мудрий Тарадуда». Діти переконалися, що автор цінить прагнення допомоги гуцулам, любові до рідного краю в образі Лук’яна Кобилиці, а засуджує зраду, брехню, лицемірство в образі Тригуди.

Велике горе прийшло в сім’ю Івасюків  у травні 1979 року: не стало улюбленого сина Володимира. Хата Михайла Григоровича завжди приймала гостей, а після трагедії згорьований батько сказав: «Зачиняємо нашу хату. Ми у фортеці». 16 років прожив письменник без сина, але з сином у пам’яті, серці. Видав збірку «Елегії для сина», вірші якої читали учні 7-А класу, а також написав повість «Монолог перед обличчям сина»

На уроці діти із задоволенням переглянули відеосюжети «Згадати Михайла Івасюка», «Михайло Івасюк – лицар слова».

А на завершення прослухали пісню «Тобі, мій ангеле» у виконанні  автора – Володимира Івасюка. Зворушило до сліз, коли на фоні пісні  з’являлися  фотографії ангелів Володимира – тата, мами, сестер… І ті, що живі, і ті, що пішли у вічність –  залишили і залишають  слід на землі…

Сьогодні також потрібно і читати твори М.Г. Івасюка, і співати пісні В. Івасюка – лицарів слова і пісні.

Джерело: учитель української мови і літератури Сторожинецького районного ліцею Герасим’юк Р.А.

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ