ДПІ інформує: зобов’язання з ПДФО, суборенда

До 1 серпня буковинці сплачують задекларовані  зобов’язання з ПДФО. Про це нагадують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області та зазначають, що згідно з п. 126.1 Податкового кодексу України у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання та/або авансових внесків із податку на прибуток підприємств, рентної плати протягом строків, визначених Кодексом, то він притягується до відповідальності у вигляді штрафу. Штраф розраховується в таких розмірах, зокрема,при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Підпунктом 129.1.1 ПКУ передбачено, що після закінчення строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

При нарахуванні суми грошового зобов’язання контролюючими органами нарахування пені розпочинається від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання. Пеня, визначена п.п. 129.1.1 ПКУ, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, що діє на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті (п. 129.4 ПКУ).

У разі укладання договору суборенди податок до бюджету сплачує орендодавець

У разі укладання договору суборенди податок до бюджету сплачує орендодавець

Платниками земельного податку відповідно до норм ст. 269 Податкового кодексу України є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі. Згідно зі ст. 90 Земельного кодексу України  власники земельних ділянок мають право продавати або іншим шляхом відчужувати земельну ділянку, передавати її в оренду, заставу, спадщину. Ст. 93 ЗКУ встановлено, що орендована земельна ділянка або її частина може за згодою орендодавця передаватись орендарем у володіння та користування іншій особі (суборенда).

Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Законом України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV. Цим Законом визначено, що орендована земельна ділянка чи її частина може передаватись орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Договір суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації та його умови повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не супе­речити йому.

Відповідно до ст. 21 Закону № 161 орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Тобто, орендар земельної ділянки сплачує орендодавцю орендну плату відповідно до договору оренди (суборенди), а власник земельної ділянки подає податкову декларацію до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки і сплачує земельний податок до бюджету.

При зміні місцезнаходження звітність з ЄСВ подається за новим місцем обліку

При зміні місцезнаходження звітність з ЄСВ подається за новим місцем обліку

Відповідно до п. 4 частини 1 ст.6 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) зобов’язаний подавати звітність до фіскального органу за основним місцем обліку у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Згідно з п. 7 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435,  якщо страхувальник із числа страхувальників, зазначених у п. 1, 2, 4 цього розділу, у звітному періоді змінює місцезнаходження, місце реєстрації або місце проживання (поза межами територіального обслуговування фіскального органу, в якому він перебував на обліку), звіт за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до фіскального органу за новим місцем взяття на облік.

Таким чином, у разі зміни суб’єктом господарювання протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, звітність про суми нарахованого єдиного внеску подається та сплачується за новим місцем взяття на облік.

Буковинці податок на нерухоме майно сплачуватимуть за нормами 2014 року

Буковинці податок на нерухоме майно сплачуватимуть за нормами 2014 року

Верховна Рада 28 грудня 2014 року ухвалила зміни до Податкового кодексу, які передбачають оподаткування квартир більше 60 кв. м і будинків більше 120 кв. м.

Базою оподаткування податком на нерухоме майно є загальна площа. Верхня межа ставки податку становить 2% від мінімальної заробітної плати, або 24,36 грн. Однак, її розмір встановлюють органи місцевого самоврядування. Оподатковуватись буде площа, яка перевищує встановлену межу. Наприклад, якщо квартира 65 кв. м, то податок буде сплачуватися тільки за 5 кв. м., а кошти від сплати цього податку сплачуватимуться у місцеві бюджети.

Звертаємо увагу, що обчислення сум податку для фізичних осіб у 2015 році відбудеться за нормами та ставками, що діяли у 2014 році. Сплачувати податок будуть не всі фізичні особи, а лише ті, котрі володіють квартирою/квартирами загальною площею понад 120 і будинком/будинками, загальна площа якого перевищує 250 квадратних метрів, різними видами нерухомості, загальна площа яких сумарно перевищує 370 квадратних метрів.

Таким чином, у 2015 році фізичним особам-платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податок буде нараховуватися контролюючими органами за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) за 2014 рік в наступному порядку:

 з 01 січня по 31 березня 2014 року з житлової площі, з 01 квітня по 31 грудня 2014 року з загальної площі об’єктів житлової нерухомості.

Ставки податку встановлені органами місцевого самоврядування в таких розмірах за 1 квадратний метр загальної площі об’єкта житлової нерухомості: для квартир, загальна площа яких не перевищує 240 квадратних метрів, та житлових будинків, загальна площа яких не перевищує 500 квадратних метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року; для квартир, загальна площа яких перевищує 240 квадратних метрів, та житлових будинків, загальна площа яких перевищує 500 квадратних метрів, ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку – фізичній особі контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

 Податок сплачується дo відповідного бюджету зa місцем розташування об’єктa оподаткування протягом 60 днiв iз дня вручення податковогo повідомлення-рішення.

Фізичні особи можуть сплачувaти податок у сільській чи селищній місцевості черeз каси сільських (селищних) рад зa квитанцією прo прийняття податків.

Разом з тим нагадуємо, що юридичні особи сплачують податок на нерухомість авансовими внесками щокварталу дo 30 числа місяця, що наступaє за звітним кварталом, які відображаютьcя в річній податковій декларації.

Довідково. Порядок обчислення та сплати податку на нерухоме майно, а також пільги із сплати податку визначені статтею 266 розділу ХІІ Податкового кодексу України.

Джерело: ДПІ у Сторожинецькому районі

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ