Новорічні композиції не лише подарують гарний настрій та прикрасять кімнату, а й збережуть життя ялинці, сосні чи смереці

Незабаром Новий рік і повсюди мало-помалу з’являються новорічні красуні – ялинки, які традиційно прикрашають наші оселі. Проте після свят кожен з нас бачить давно знайому картину: сотні ялинок на сміттєзвалищах. Хто з нас підраховував, скільки тисяч ялинок знищується заради традиції, скільки гектарів землі залишається без зелених красунь, скільки кисню ми відбираємо в себе? Ліси, у свою чергу, втрачають хвойне багатство, адже 1 га ялинкового лісу забезпечує річну потребу людини в кисні. Багато користі від хвойного повітря, бо воно не дає змоги поширюватися хвороботворним мікробам. У хвойних лісах повітря екологічно чисте. Насіння шишок ялинки є кормом для лісових мешканців.

З кожним роком збільшується кількість тих людей, які віддають перевагу штучній ялинці або ж новорічним композиціям. Саме з метою популяризації серед населення, особливо молоді, бережливого ставлення до природи і збереження та примноження хвойних лісів, Сторожинецький районний центр еколого-натуралістичної творчості  учнівської молоді ініціював проведення районного етапу Всеукраїнської виставки-конкурсу новорічно-різдвяних композицій.

На конкурс подали матеріали ряд навчальних закладів району. Найактивнішими стали учасники з Панківського НВК, Михальчанської ЗОШ І-ІІІ ст., Ясенської, Глибочківської, Тисовецької ЗОШ І-ІІ ст.  та позашкільних  навчальних закладів.

З представлених робіт організовано виставку у ЦЕВ «Юність Підгір’я», відібрано кращі роботи для участі в обласній, яку розгорнуто в Чернівецькому етнографічному музеї.

На виставці представлено близько 200 робіт, серед яких стилізовані ялинки, новорічні букети, композиції, віночки, картини, колажі, сюжетні композиції тощо. Виставки діятимуть до завершення циклу зимових свят.

Переглядаючи роботи, розумієш, що фантазія дітей – безмежна. Новорічні роботи виготовлені з чого завгодно: шпалер, шишок, сухого листя, макаронів, газет, глянцевих журналів, за допомогою техніки “квілінг” тощо. Різдвяні вінки та новорічний декор, представлені на виставку, стали відображенням народних різдвяних традицій і новорічної флористики.

Усі учасники виставки та журі впевнилися, що такі композиції не лише подарують гарний настрій та прикрасять кімнату, а й збережуть життя ялинці, сосні чи смереці.

Важливим моментом є те, що наші вихованці допомагають нам прививати екологічну культуру і батькам, оскільки, прийшовши додому після занять, розповідають, що ставити живу красуню – це погано. І декотрі батьки підуть назустріч дитині. А Сторожинецький ЦЕНТУМ ініціює еколого-просвітницьку акцію “Не рубай ялинку”.

Не рубай ялину, бо ялина плаче,
І у лісі хвоя запах віддає!
Не рубай ялину, не рубай, юначе,
Хай вона веснує, хай вона росте!

Джерело: Сторожинецький ЦЕНТУМ

Категорія: Дозвілля
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ