Правила пожежної безпеки під час Новорічно-Різдвяних свят

ДСНС

На період Новорічно-Різдвяних свят у всіх оселях з’являються ялинки, ялинкові прикраси та інші вироби, які використовуються під час святкування Нового Року і Різдва. Саме в цей момент зростає ризик виникнення пожежі, і тому власникам домівок потрібно бути уважними та обережними. Щоб наслідки від пожежі нікому не зіпсували свята, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки.

Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит, тощо. При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, які мають обробку протипожежними засобами (ця інформація вказується на упаковці). На ялинку не можна встановлювати свічі та бенгальські вогні, особливо в об’єднанні з ватним «снігом» і паперовими іграшками. У кімнаті, де стоїть ялинка, діти повинні перебувати тільки під доглядом дорослих.

Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні та не сертифіковані електричні вироби. Підключення гірлянд до мережі повинне виконуватися тільки за допомогою штепсельних з’єднань. При виявленні несправності в ілюмінації – нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння, вона повинна бути терміново відключена.

Феєрверки, петарди, ракети та інші побутові «іграшки» завжди притягували увагу до себе не тільки дітвори, а й дорослих. Але щороку збільшується кількість людей, які отримують від цих забав каліцтво, термічні опіки та різні травми. Дуже часто це трапляється внаслідок необережного, неправильного чи невмілого користування піротехнічними виробами. Щоб запобігти біді слід дотримуватися правил безпеки. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів і поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок тощо.

Піротехніку не можна зберігати біля приладів опалювання – батарей, газових та електричних плит. Не варто носити вогненебезпечні предмети у кишенях чи сумочках. Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам, курити, працюючи з піротехнічними виробами.

Отже, будьте максимально уважними впродовж Новорічно-Різдвяних свят! Бережіть своє життя та життя своїх близьких! Подаруйте їм свою увагу, любов та добрий настрій!

Також, мабуть жоден із нас не уявляє собі Новорічних та Різдвяних свят без салютів, феєрверків, хлопавок та бенгальських вогнів. Але чи замислюються ті, хто купує та використовує піротехнічні вироби, про небезпеку, яку несуть у собі ці розважальні засоби. Напередодні свят на прилавках магазинів представлений широкий асортимент піротехніки. Чим ближче свято, тим більше її купують.

Слід згадати, що піротехнічні вироби, крім задоволення, небезпечні для здоров’я громадян і навколишнього середовища. Нагадаємо, що особливу тривогу викликають вироби, що завозяться нелегальним шляхом, без сертифікатів відповідності й інструкцій щодо використання. Піротехнічні вироби при неправильному використанні можуть завдати серйозні каліцтва, травми та опіки, а також призвести до пожежі навіть на значній відстані від місця використання, залетівши у вікно, на балкон чи лоджію. Піротехніка також може спрацювати при нагріванні, пошкодженнях або розбиранні.

Радіус небезпечної зони для піротехнічних виробів розважального характеру може складати до 20 метрів, а для феєрверків – до 500.

Для того, щоб уникнути неприємних наслідків від ігор із піротехнічними виробами та попередити трагічні випадки, потрібно пам’ятати та неухильно виконувати правила пожежної безпеки при використанні піротехнічних виробів. Забороняється довіряти піротехнічні пристрої дітям до 18 років, розбирати пристрої чи підпалювати в руках, підпалювати ще раз гніт неспрацьованого пристрою, використовувати вироби з пошкодженим корпусом чи гнітом, використовувати вироби ближче ніж за 50 метрів від легкозаймистих матеріалів, будівель, під арками, деревами, дротами, підходити до пристрою, що не спрацював та направляти вироби на людей, тварин чи будівлі.

Джерело: Сторожинецький  районний сектор Управління ДСНС України у Чернівецькій області

Категорія: Інформація Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ