Передбачається збільшення відповідальності при заборгованості зі сплати аліментів

Сплата аліментів

4 січня Президент України підписав Закон щодо вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів. Цей Закон спрямований на забезпечення виконання обов’язків щодо сплати аліментів.

Запроваджено нові засоби примусового виконання рішень про стягнення аліментів. Ключовим моментом настання негативних наслідків для платника та відповідальності являється наявність заборгованості зі сплати аліментів, розмір якої перевищує суму платежів за 6 місяців.

Після настання такої заборгованості особа, з якою за рішенням суду проживає дитина (як правило це – мама), самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України (за кордон) з метою відпочинку, лікування при наявності довідки про наявність заборгованості за 6 місяців.

Крім цього, при наявності заборгованості, особа самостійно визначає питання щодо місця проживання дитини, навчання, лікування тощо.

Осіб, які мають вказану заборгованість зі сплати аліментів, може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді “суспільно корисних робіт” або арешту. Для цього введеного статтю 183-1 в Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Також для боржників вводиться обмеження щодо виїзду за кордон, у праві керування транспортними засобами, у праві на полювання.

Звертаємо увагу, що Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Адвокат Андрій Осокін

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ