Сторожинецьким школярам розповідали про Героїв Крут

Щороку 29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

П’ять годин безперестанку студентський курінь стримував наступ червоних, втрачаючи молоді життя, під градом куль і гранат. Московські солдати без жалю багнетами проколювали юначі груди, прикладами рушниць розбивали голови, добивали поранених – розповідали очевидці тих трагічних подій.

28 студентів потрапили в полон.  Цілу ніч по-звірячому мордували їх, а на світанку повели на розстріл. У зимове холодне небо злетіли звуки гімну “Ще не вмерла Україна”, що заспівав один із гімназистів. Пролунала недовга кулеметна черга… В загальному бій під Крутами тривав 3 дні. 29 січня було вбито останнього з крутівських героїв. Більшовицькі кати заборонили місцевим селянам поховати за християнським обрядом тіла захисників Києва, залишивши їх на засніженому полі.

Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її. “Понад все вони любили свій коханий край”, — писав Павло Тичина. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства.

І саме цій темі приурочено урок патріотизму “Крути – приклад для живих”, який проведено в Сторожинецькій районній дитячій бібліотеці. Працівниками бібліотеки оформлено розгорнуту книжкову виставку “На Аскольдовій могилі Український цвіт”.

Ведуча заходу Бойчук З.С. ознайомила присутніх  з фактами, які стали початком боротьби за Незалежність України.

Захід доповнювали кадри кінохроніки “Бій під Крутами”, прозвучали пісні: “Героям Крут”, “Ніколи не плач” та у виконанні авторки Вікторії Ліскович вірш “До Дня пам’яті Героїв Крут”.

Лазарюк Я.С. провела огляд літератури “Нев’янучий вінок пам’яті Героїв Крут”. До участі у проведенні уроку патріотизму долучились учні 8–Б класу ЗОШ І-ІІІ ст. №1 з класним керівником.

“Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща. Вічна їм слава!” – зазначали на заході.

Категорія: Освіта Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ