Найкраща порода коней – лісівнича помічна

Лісівнича помічна

До роботи Красуня завжди стає вбраною у червоні китиці. Так прийнято на Буковині, щоб коні були доглянутими і виглядали гарно. До того ж яскраві китиці на упряжі – не просто для краси, а ще й для оберегу. Посеред засніженого лісу, на фоні сяючих на сонці снігових заметів червоні прикраси на конях виглядають особливо чарівно.

У багатьох лісництвах Сторожинецького держлісгоспу коні – незмінна і незамінна підмога у праці.
«Маємо 14 коней для роботи, – розповідає лісничий Їжівського лісництва Віталій Георгійович Чиківчук. – Двоє з них слугують лісовій охороні. Решта задіяні на лісозаготівельних роботах. Якої вони породи? Найкращої – лісівничої помічної. Це вже нащадки тих коней, які з давніх-давен були у нашому лісництві».

Раніше взагалі лісоматеріали трелювали тільки кіньми. Гужове транспортування вважається найбільш екологічно ощадним – коні не розбивають волоки, не псують лісовий грунт.

Красуня в упряжі з Зоряном (на фото) та ще пара коней якраз допомагають одній з лісозаготівельних бригад Їжівського лісництва підтрельовувати деревину до місця її складування на лісосіці головного користування.

«Звичайно, у нас є трелювальні трактори, – каже майстер лісу Георгій Васильович Гаврилой. – Але почасти тільки кіньми можна дістати деревину з крутого яру чи з розчистки буреломів і сніголамів. Врешті, ми просто раді, що вони поруч – добрі і хороші».

До того ж трактор вимагає пального, ремонту. А коні вдячні за сіно. Їжівські лісівники заготовили його вдосталь для своїх помічників – найкращої якості, з найкращих літніх травостоїв.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ