За вихідні рятувальники п’ять разів виїжджали гасити пожежі в районі

В передсвяткові та святкові Великодні дні в Сторожинецькому районі сталося п’ять пожеж. В п’ятницю, 7 квітня 2018 року, у 22:49 на пульт ДПРЧ-12 поступило повідомлення про загоряння в господарській будівлі у селі Верхні Петрівці. На місце події було направлено екіпаж ДПРЧ-12 та МПО сіл Верхні та Нижні Петрівці. Складністю складало те, що пожежею було охоплено біля 50 м² дерев’яної будівлі 5 ступеня вогнестійкості, а поруч знаходився житловий будинок.

Рятувальники локалізували пожежу і, в подальшому, ліквідували. Вогнем було пошкоджено стіни, покриття, речі та майно у господарській будівлі, а також частково стіна житлового будинку, який завдяки зусиллям вогнеборців вдалося зберегти від загоряння.

Того ж дня, через годину після цієї пожежі сталося загоряння сухої трави на відкритій території у селі Заволока.

У зв’язку з тим, що сторожинецькі рятувальник були в Верхніх Петрівцях, на місце події був направлений екіпаж ДПРЧ-1 міста Чернівці.

Зранку, 8 квітня, у 8:43 на лінію “101” поступило повідомлення про пожежу в селі Великий Кучурів – горіло приміщення сауни у приватному господарстві. На місце були направлені екіпажи ДПРЧ-12, МПО сіл Великий Кучурів та Михальча, а також два екіпажі чернівецьких рятувальників.

Пожежа не розповсюдилася на велику площу – всього біля 6 м2, але вогнем було знищено господарські речі та майно, сильно закопчено стіни приміщення.

9 квітня о 18:03 поступило повідомлення про пожежу в господарській будівлі у селі Михальча. На місце було направлено екіпаж ДПРЧ-12 та МПО села Михальча. Вогонь розповсюдився на площу 100 м².

В приміщенні знаходилися складовані дошки, дрова, господарські речі та майно, які були знищені вогнем. Частину будівлі пожежники врятували.

9 квітня о 20:22 у Сторожинці, по вул. Вишневій, сталося загоряння сухої трави. Вогонь розповсюдився на площу біля 600 м2 та була ймовірність потрапляння полум’я в лісопосадку. На місце події було направлено ДПРЧ-12, які локалізували та, в подальшому, ліквідували загоряння.

Сторожинецький районний сектор Управління ДСНС застерігає – самовільне й неконтрольоване спалювання сухостою таїть у собі велику небезпеку, а ліквідація таких пожеж для пожежно-рятувальних підрозділів складає чимало труднощів, пов’язаних із швидким поширенням вогню на велику площу.

При спалюванні сухої трави на відкритій території у безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до чотирьох кілометрів за годину, а у вітряну – до тридцяти кілометрів. Висота полум’я у такому разі досягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, територія таких пожеж протягом п’ятнадцяти-тридцяти хвилин збільшується, щонайменше, у два-три рази.

Якщо ж сухостій спалювати на подвір’ї, поблизу житлових будинків чи господарських приміщень, то поривами вітру полум’я може перекинутися на ці будівлі. У такому разі не вдасться уникнути матеріальних втрат, до того ж, це може загрожувати життю людей.

Для виникнення пожеж через спалювання сухої трави достатньо необережно кинутого недопалка чи сірника або необережного поводження з вогнем при розведенні багаття.

Основні правила безпеки, яких варто дотримуватися, нескладні і не вимагають ніяких матеріальних витрат, проте їх своєчасне й ретельне виконання дозволить вберегтися від біди:

  • в жодному разі не спалюйте сміття та сухостій;
  • не поливайте сухотрав’я легкозаймистими речовинами;
  • не розкладайте багаття поблизу будинків чи господарських споруд, відстань до будівель має бути не менше п’ятнадцяти метрів;
  • не залишайте без нагляду розпалені вогнища;
  • завжди майте під рукою первинні засоби пожежогасіння;
  • коли полум’я догоріло, засипте його землею або залийте водою;
  • не дозволяйте дітям гратися з вогнем і розводити багаття без нагляду дорослих!

Не слід забувати і про те, що простіше запобігти пожежі, ніж потім її ліквідувати.

Категорія: Події
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ