“Місячні” пейзажі набагато ближче, ніж здається. Жителі Панки виступили проти проведення “руслорегуюючих” робіт на Сіреті

Не секрет, що незаконний видобуток піщано-гравійної суміші з русла річки Сірет, як і безконтрольний зріз дерев у лісах Сторожинеччини, привертає увагу екологів, місцевих жителів, суспільних активістів та небайдужих громадян.

Останніми роками на руслі Сірету проводяться “руслорегулюючі роботи” – видалення наносів “осілих авілювіальних відкладів” в адміністративних межах колишньої Панківської сільської ради. Це робиться з метою покращення умов проходження паводкових вод та недопущення підтоплення території. Погоджено проведення робіт було ще у 2016 році з тодішнім сільським головою (а нині в.о. старости) Сергієм Казюком.

Таке облагородження русла річки проводиться згідно Програми робіт з розчистки та регулювання русел річок Чернівецької області на період 2015-2019 років, яка була затверджена Чернівецькою ОДА у вересні 2015 року.

При цьому запланована діяльність не має мати негативного впливу на довкілля і гарантує мінімізацію екологічного ризику та дотримання вимог природоохоронного законодавства.

Саме з цим не погоджуються жителі села Панка. З лютого 2018 року Басейнове управління водних ресурсів (БУВР) замовило у ТОВ “Агробудналадка” (директор Костянтин Нуцул) проведення “руслорегулюючих робіт русла річки Сірет” на ділянці у 276 метрів з необхідністю видалення 15423 м³ наносів для розчистки русла.

Що цікаво, зовсім неподалік від місця проведення робіт, у Комарівцях, знаходиться щебеневий завод цього ж підприємства, на якому з піщано-гравійної суміші роблять щебінь різних фракцій.

Люди обурюються, що під виглядом “руслорегуюючих робіт” відбувається банальна безконтрольна виборка гравійно-піщаної суміші та її реалізація. Починаючи з 11 квітня панківчани всіляко намагаються протидіяти вивезенню гравію з річки.

Мерії ТОВ “Агробудналадка” надало довідку, що користуючись гравійно-піщаною сумішшю, за 2017 рік сплатило багато платежів у бюджет.

Селяни поспілкувалися з представниками БУВР у Чернівецькій області, але ті не виявили порушень у роботі підрядного підприємства.

Місцеві жителі розповіли, що саме їх турбує, а також продемонстрували місця “розкопок”, які, на їхню думку, проводить ТОВ “Агробудналадка”.

Тим часом берег Сірету в районі сіл Панка та Зруб-Комарівці все більше схожий на поверхню Місяця – великі ділянки перекопані, гравій вибраний. Річка сильно зміліла, місцями вода стоїть та “зацвітає” водорослями. Не говорячи про великі купи сміття і повалених дерев.

Панківчани не раз спостерігали, як водії вантажівок їдуть прямо водою, нехтуючи тим, що зараз діє нерестова заборона.

Особливе занепокоєння викликав у селян той факт, що роботи по укріпленню берегів не проводяться, сміття з русла не вивозиться, хоча фінансування таких робіт передбачено проектною документацією – згідно Еколого-експертної оцінки підрядник зобов’язується виконати протипаводкові заходи на суму в розмірі 30% від загальної вартості проектного об’єму річкового алювію.

На іншому березі річки, за декілька десятків метрів від води, прямо посеред зелених галявин, хаотично накопані котловани, з яких вибрали піщано-гравійну суміш.

Ці ділянки в “руслорегулюючі” роботи вже не входять. Хто добував гравій там – невідомо, але селяни стверджують, що копали тут також представники ТОВ “Агробудналадка”.

Місцеві жителі розповіли, що після того, як вони перекрили виїзд вантажівкам вулицею села, “регулювальники русла” проклали дорогу прямо лугом, в об’їзд.

У п’ятницю, 25 квітня, коли місцеві жителі перекрили дорогу вантажівкам з гравійною сумішшю, на місце була викликана поліція, але якихось порушень у діях робітників, що вивозили гравій з Сірету, правоохоронці не побачили.

Панківчани написали емоційне звернення до прокурора Чернівецької області Олега Соболя з проханням провести перевірку діяльності ТОВ “Агробудналадка” та надати правову оцінку діяльності Держекоінспекції і Басейнового управління водних ресурсів (БУВР).

Підписи, зібрані жителями Панки під зверненням до прокурора Чернівецької області

Мешканці Панки залишають за собою право захищати інтереси жителів Сторожинецької громади у будь-який законний спосіб.

Категорія: Відео Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ