Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі

Щороку у травні Україна святкує День вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції. Історія української вишиванки – це історія українського народу. З вишиванки, як з книги, можна зчитати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами, як бідували, коли Україну захоплювали чи намагалися зруйнувати, чи коли знищували нашу культуру і сам ген українства, а саме забороняли одягати вишиванки.

Вишиті сорочки та вишиванки оберігають нас, наділяють силою рідної землі, тому що символи, вишиті на них, мають глибоке значення, яке закладене тисячі років тому.

У бібліотеці №1 села Стара Жадова минулими вихідними для дітей відбулася народознавча година “Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі”.

Перед читачами бібліотеки про свій шлях у світ вишивки розповіла Боднарюк Марина Михайлівна – майстер, яка також показала майстер-клас з вишивки.

Народна вишивка – це величезне багатство, створене протягом віків тисячами талановитих народних майстринь. Жителі Старої Жадови пишаються, що у них є такі жінки, талановиті майстрині, завдяки яким мистецтво вишивки існує і продовжується.

Вишиванка сьогодні як ніколи набуває важливого значення, вона являє собою національну святиню, бо символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, ми хочемо виразити свою національну позицію, показати, що український народ сильний духом, незламний і неподільний, що молоде покоління поважає традиції та прагне миру у державі.

“Ми усі – українці, яких об’єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишиванки. Отож не забуваймо про свої українські обереги, що пройшли крізь віки і нині символізують чистоту почуттів, глибину безмежної любові до своїх дітей, до до всіх, хто не черствіє душею.” – зазначили на заході.

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ