Як діяти, коли вас звинувачують у керуванні транспортним засобом у нетверезому стані?

Бюро правової допомоги

Шановні жителі Підгір’я! Не знаєте як діяти у разі, якщо вас зупинив поліцейський? Не знаєте які права ви маєте? Сторожинецьке бюро правової допомоги хоче ознайомити вас із тактикою захисту за ст.130 КУпАП – керування транспортним засобом у нетверезому стані.

Сьогодні місцеві суди завалені справами про адміністративне правопорушення відносно керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (ст. 130 КУпАП).

Іноді водії припускаються грубих помилок, після чого їх лишають посвідчення щонайменше на рік та призначають великі штрафи.

Що не слід робити коли Вас зупинили та вимагають пройти огляд на стан сп’яніння (найголовніші тези):

  • в жодному разі не відмовляйтесь від огляду;
  • якщо патрульні поліції вимагають їхати в лікарню – вимагайте спочатку провести тест на місці;
  • просить усі данні поліцейських та документи/сертифікат на прилад яким Вас перевіряють;
  • у разі виникнення сумнівів вимагайте відвезти вас до лікарні (Соціотерапії);
  • у разі незгоди з результатами огляду вимагайте відвезти вас до лікарні(Соціотерапії);
  • пишіть пояснення

Підстави проведення огляду

Огляду на стан сп’яніння підлягають водії транспортних засобів, щодо яких у поліцейського уповноваженого підрозділу Національної поліції України є підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння згідно з ознаками такого стану.

Ознаками алкогольного сп’яніння є:

  • запах алкоголю з порожнини рота;
  • порушення координації рухів; порушення мови;
  • виражене тремтіння пальців рук;
  • різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;
  • поведінка, що не відповідає обстановці.

Ознаками наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, є:

  • наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота);
  • звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло;
  • сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови;
  • почервоніння обличчя або неприродна блідість

Підстави складання протоколу про адміністративне правопорушення

Чому ж виникають такі ситуації, коли водій вимушений захищати свої права та доводити перед судом, що він нічого не вживав і не порушував ПДР?

Існують дві підстави поліцейським скласти Протокол про адміністративне правопорушення за ст. 130 КУпАП:

  • порушення п. 2.5 Правил дорожнього руху, коли водій відмовився від проходження огляду. Вказаним положенням встановленно, що водій повинен на вимогу поліцейського пройти в установленому порядку медичний огляд з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.
  • порушення п. 2.9а Правил дорожнього руху, коли було встановлено, що водій керував у стані сп’яніння. Пункт правил 2.9а говорить, що водієві забороняється: керувати транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Поліцейський не має права порушувати порядок огляду!

Порядок проходження огляду викладений у ст. 266 КУпАП. Огляд на стан сп’яніння проводиться поліцейським:

на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ та Держспоживстандартом (зазвичай це Драгер);

лікарем закладу охорони здоров’я (у сільській місцевості за відсутності лікаря – фельдшером фельдшерсько-акушерського пункту, який пройшов спеціальну підготовку);

у разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного поліцейським, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я;

у разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), унаслідок якої є особи, що загинули або травмовані, проведення огляду на стан сп’яніння учасників цієї пригоди є обов’язковим у закладі охорони здоров’я.

Двоє свідків! Огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, проводиться з використанням спеціальних технічних засобів поліцейським у присутності двох свідків.

Час проходження огляду обмежений.

Огляд осіб на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, здійснюється в закладах охорони здоров’я не пізніше двох годин з моменту встановлення підстав для його здійснення. Огляд у закладі охорони здоров’я та складення висновку за результатами огляду проводиться в присутності поліцейського.

У разі порушення порядку огляду на стан сп’яніння – такий огляд не дійсний! Найголовніше те, що огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вищенаведених вимог, вважається недійсним.

Як оскаржити постанову за ст. 130 КУпАП? Провадження в справі про адміністративне правопорушення за ст. 130 КУпАП найчастіше закривають за таких обставин:

за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення;

закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених статтею 38 КУпАП.

Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Без Вас справа не повинна розглядатися, але якщо Ви навмисно затягуєте процес, суди часто виносять Постанови за відсутності водіїв. Таким чином, якщо пройшло більш ніж 3 місяці, справа має бути закрита.

Як довести, що у Вашому випадку не має складу або події адмінправопорушення? Пам’ятайте, що увесь процес складання протоколу та спілкування з поліцейським повинен фіксуватися на нагрудну камеру. У разі виникнення якихось питань Ви маєте право витребувати відео. Також необхідно залучати свідків та будь-які можливі докази Вашої невинуватості.

Доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Адвокат по 130 КУпАП.

У розгляді справи про адміністративне правопорушення можуть брати участь адвокат, інший фахівець у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. Перед усім потрібно розуміти, що оскарження протоколу у суді потребує деяких навичок і не слід нехтувати допомогою адвоката.
Адвокат має право знайомитися з матеріалами справи; заявляти клопотання; за дорученням особи, яка його запросила, від її імені подавати скарги на рішення органу (посадової особи), який розглядає справу, а також мають інші права, передбачені законами України.

Повноваження адвоката на участь у розгляді справи за ст. 130 КУпАП підтверджуються довіреністю на ведення справи, посвідченою нотаріусом або посадовою особою, якій відповідно до закону надано право посвідчувати довіреності, або ордером чи дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги, або договором про надання правової допомоги. До ордера обов’язково додається витяг з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката або обмеження його прав на вчинення окремих дій як захисника. Витяг засвідчується підписами сторін.

Також нагадуємо про Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

Наша мета – підвищити юридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави.

Ми не лише інформуємо громадян про їхні права, а й навчаємо їх, як ці права захищати. Ми даємо чіткі й зрозумілі поради, як діяти, коли твої права порушують. Ми доводимо, що держава може бути твоїм партнером, і встановлюємо рівність перед законом для кожного українця.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

Нагадуємо, що відділ “Сторожинецьке бюро правової допомоги” Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Наші принципи роботи: якісна правова допомога, індивідуальний підхід до кожного клієнта, залучення висококваліфікованих фахівців.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за допомогою Skype-зв’язку, шляхом внесення до списку контактів електронного імені відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логіну бюро «[email protected]», а також за номером телефону 2-28-99.

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ