Правила безпеки та охорона праці під час жнив

Правила безпеки

В агроформуваннях Сторожинецького району розпочався збір врожаю зернових культур, заготівлі грубих кормів. Жнива – це відповідальна пора, де за короткий термін (10-14 днів) необхідно провести комплекс робіт. Збирання проводиться комбайнами господарств та окремими власниками, які несуть відповідальність за комплекс робіт з питань охорони праці на жнивах.

Найбільш травмонебезпечним періодом в сільськогосподарському виробництві є проведення зернозбиральних робіт. Це зумовлено максимальним напруженням, перенасиченістю праці, що призводить до помилкових дій, нехтуванням безпекою та відсутністю належного контролю за безпечним виконанням робіт з боку інженерно-технічного персоналу.

Серед професій у агропромисловому комплексі найнебезпечнішою, як і раніше, є професія механізатора (тракториста-машиніста). Під час жнивної кампанії залучається значна кількість працівників, тому головне завдання керівників полягає в створенні безпечних умов праці та проведенні збиральних робіт без травматизму. Персональну відповідальність за охорону праці і пожежну безпеку несуть керівники та спеціалісти з питань охорони праці.

Польові механізовані роботи із застосуванням сільськогосподарської техніки потрібно розглядати як роботи з підвищеною небезпекою, адже часто механізатор залишається один на один з агрегатом, який може у будь-який момент потребувати ремонту. А це, в свою чергу, може спровокувати працівника до виконання дій, що не відповідають вимогам безпеки. Крім того, йому доводиться працювати понаднормово, у темний час доби, на віддалених полях, схилах, за несприятливих погодних умов, постійно зазнаючи впливу високих рівнів вібрації, шуму, температурних перепадів та інших чинників, що призводять до стомлення. Враховуючи вищевикладене, керівники господарств, фермери повинні подбати про знешкодження небезпечних ризиків, що можуть виникнути в період збирання врожаю.

Перед початком збиральних робіт керівники господарств, фермери повинні провести певні організаційні профілактичні заходи для недопущення випадків травмування працюючих на жнивах.

Для цього, в першу чергу, необхідно забезпечити:

  • проходження медичного огляду, проведення інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки з усіма працівниками, які будуть брати участь у збиранні врожаю. Проведення інструктажів фіксується в журналах з охорони праці; інструктажі проводять інженерно-технічні працівники, які пройшли відповідне навчання (1 раз на три  роки) і мають відповідне посвідчення;
  • допуск до роботи на тракторах та комбайнах механізаторів віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки і мають посвідчення на право керування сільськогосподарською технікою відповідної категорії.
  • ознайомлення, під особистий розпис, всіх водіїв та механізаторів із безпечними маршрутами руху транспортних засобів по території господарств; розроблення схеми руху транспорту по території з визначенням дозволених та заборонених напрямків руху; встановлення знаків обмеження швидкості руху на території підприємства, покажчиків та схеми розташування об’єктів, будівель та споруд, із зазначенням маршруту руху тощо;
  • виділення, позначення табличками й обладнання спеціальних місць для відпочинку та харчування працюючих, забезпечення їх умивальниками, миючими засобами та рушниками;
  • забезпечення до початку робіт всіх працівників спецодягом, засобами індивідуального захисту (рукавиці, окуляри, респіратори і т.д.), укомплектування всієї зернозбиральної техніки необхідним протипожежним устаткуванням та вогнегасниками, поповнення медичних аптечок лікарськими засобами для надання першої долікарської допомоги; забезпечення комбайнерів чистиками, різаками, щітками, спеціальними крючками для очищення різального апарату, решіток, молотилки та інших робочих органів зернозбиральних комбайнів. Всі небезпечні вузли зернозбиральної техніки необхідно обладнати захисними кожухами, робота без яких категорично забороняється.

Під час жнив велика робота ведеться на зернових токах та зернових складах. При даному виді робіт потрібно, щоб на вході до току було розміщено попереджувальний плакат «Вхід стороннім особам заборонено». Бункери для зерна повинні обов’язково зачиненні мати решітки або кришки і були. Вмикання зерноочисних машин проводить відповідальний працівник, а під час технічного обслуговування або ремонту обладнання повинно бути зупинене та відключене від напруги. При цьому на рубильниках і пускових пристроях вивішуються плакати «Не вмикати! Працюють люди!». Особливу увагу слід звернути на обладнання електроустановок, використання електроприладів та агрегатів, недопущення провисання електропроводів та кабелів нижче 2 метрів від землі, справних дротів та заземлення агрегатів, наявності справного, з ізольованими ручками інструменту і інше.

Слід пам’ятати всім, хто буде працювати на жнивному полі! Бережіть своє життя і здоров’я! Тільки виконання вимог охорони праці, належна організація робіт дадуть змогу провести збирання зернових урожаю без травм і аварій.

Джерело: страховий експерт з охорони праці Сторожинецького відділення Фонду соціального страхування України

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ