Кращі вальники Буковини змагалися у професійному конкурсі, що відбувся у Чудейському лісництві

Сторожинецький лісгосп приймав учасників обласних змагань «Вальник лісу-2018», які після кількарічної перерви відбулися вчора, 16 серпня, на території Чудейського лісництва (лісничий Борис Токарюк).

У змаганнях взяли участь 12 команд (у кожній по два учасника) з 10 лісгоспів області, що підпорядковані Чернівецькому обласному управлінню лісомисливського господарства.

Сторожинецький лісгосп представляли Сергій Мицкан та Степан Чокалюк – працівники Жадівського лісництва (лісничий Михайло Рибак).

«Мета наших змагань – продемонструвати професійну майстерність буковинських лісозаготівельників, підняти її на ще вищий рівень, а також підвищити престиж їхньої професії, дуже непростої, але дуже важливої для лісової галузі», – зазначив голова конкурсної комісії Володимир Барабах, керівник обкому профспілки працівників лісового господарства України.

Учасників змагань, усіх присутніх привітали голова Сторожинецької райдержадміністрації Ярослав Бартош, голова Чудейської ОТГ Анатолій Піцул.

Почесну місію підняти прапор змагань доручили одним з кращих вальників області – Сергію Мицкану (Жадівське лісництво, Сторожинецьке ЛГ) і Костянтину Жоловану (Чемернарське лісництво, Берегометський ДЛМГ).

Першими валили смереку сторожинецькі лісівники. «Валка проведена на високому професійному рівні», – констатували члени журі.

Конкурсні змагання включали також монтаж на швидкість ланцюга бензопили, обрізання сучків на колоді, точне розкряжування колоди, а також комбіноване розкряжування при ідеальному суміщені верхнього і нижнього зрізу.

«Приємно відзначити, що учасники змагань демонструють високу професійну майстерність на усіх етапах своєї роботи, – каже начальник ЧОУЛМГ Віктор Сахнюк. –

Від вправності вальника залежить успішна робота всієї лісорубної бригади. Якісна розкрижовка деревини – це більший вихід цінних сортиментів, а отже – раціональне і економічно ефективне використання лісового ресурсу. Сьогодні це особливо важливо, оскільки останніми роками ми суттєво зменшили в області обсяги лісозаготівель. Проте лісгоспи демонструють зростання виробничих показників, у тому числі завдяки професійній роботі лісозаготівельних бригад».

Загалом в лісогосподарських підприємствах сьогодні працює 160 вальників лісу.

«Це одна з найтяжчих, найнебезпечніших професій. А у гірській місцевості пов’язані з нею ризики зростають набагато, – продовжує розмову Віктор Сахнюк. – Наше головне завдання – не економічні показники, а щоб всі поверталися з роботи живі-здорові. Тому при лісозаготівельних роботах питання охорони праці – серед основних. За сім місяців цього року на заходи з виробничої безпеки та охорони праці лісгоспи області спрямували 5,3 мільйони гривень, це удвічі більше, ніж торік. Ми також намагаємося гідно поціновувати роботу лісозаготівельників. З початку року у лісгоспах області середня зарплата вальників лісу зросла на 2 тис 340 грн. і становить сьогодні 9 тис. 144 грн».

«Перед кожним виходом на лісосіку ми проходимо інструктаж з безпеки виробництва, – розповідає учасник змагань вальник Жадівського лісництва ДП «Сторожинецьке ЛГ» Сергій Мицкан. – Я працюю вже 21 рік у лісовому господарстві. З них вальником 16 років. Виборював першість у таких районних змаганнях. До кожного дерева треба знайти окремий підхід. Тяжка робота. Небезпечна. Особливо при звалюванні бука. Держлісгосп забезпечує нас усіма необхідними засобами захисту. Маємо три комплекти сучасного спецодягу, надійну техніку».

«Керівники нашого лісгоспу та його структурних підрозділів приділяють охороні праці першочергову увагу, – зазначає провідний спеціаліст з охорони праці ДП «Сторожинецьке ЛГ» Іван Лазоренко. – Торік виділено 2,315 млн. грн. на заходи з охорони праці – зокрема на закупівлю спецодягу, засобів індивідуального захисту, на навчання працівників».

Високу професійність учасників змагань відмітив також член конкурсної комісії, головний лісничий Сторожинецького лісгоспу Василь Романюк.

«Профеіоналізм визначається не тільки у відмінному володінні технікою валки. Дуже важливо, що при лісозаготівлі усі вальники звертають увагу на збереження лісового підросту, – наголошує Василь Костянтинович. – Адже 70% лісозаготівельних робіт ми проводимо рівномірно-поступовими рубками саме для того, щоби дати можливість лісу самовідновлюватися через природне поновлення. Навіть на цій ділянці у Чудейському лісництві видно, що під призначеними у рубку деревами щільно зростають молоді смереки, буки, дуби».

Поза конкурсом у змаганнях брав участь Віталій Слюсарчук, який працює у Сторожинецькому ліовому коледжі, завідує денним відділенням, викладає студентам спеціальні дисципліни, вчить їх азам лісівничої професії, у тому числі лісозаготівельній справі.

Торік він посів почесне друге місце на Всеукраїнських змаганнях вальників лісу. На цих змаганнях Віталій Слюсарчук показав найкращий результат і навіть встановив рекорд на швидкість заміни ланцюга бензопили.

«Це честь для нашого підприємства, що у нас сьогодні провели змагання найкращі вальники Буковини, – звернувся до присутніх директор ДП «Сторожинецьке ЛГ» Ігор Беленчук. – Дозвольте від вашого імені, дорогі друзі, і від себе особисто за відмінну підготовку цього довгоочікуваного заходу щиро подякувати усім працівникам Чудейського лісництва, його лісничому Брису Токарюку. Бажаю усім успіхів у роботі!».

Окрему подяку висловили сторожинецьким артистам, що прикрасили свято своїми пісенними та музичними виступами, зокрема вихованцям місцевого дитячого оздоровчо-відпочинкового пансіонату «Вербиченька».

Переможцем обласних змагань «Вальник лісу-2018» став Костянтин Жолован, який працює у ДП «Берегометське лісомисливське господарство». Друге місце посів Ілля Калинчук з ДП «Вижницький держспецлісгосп АПК». Третє місце виборов Олексій Чоканюк, який представляв ДП «СЛАП Сторожинецький держспецлісгосп».

Вітаємо переможців!

Джерело: Світлана Ісаченко

Категорія: Важливо Відео Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ