Якщо в крані немає води – значить не працює водокачка

Водокачка

Майже всі в місті чули слово “водокачка”, але майже ніхто не знає, що собою представляє ця установа. Сьогодні ми попросили в міській раді розповісти про міську водонасосну станцію. На що отримали згоду, а також нам дозволили провести часткову фотозйомку цього режимного об’єкту.

Сторожинецька водонасосна станція збудована в 1904 році, а введена в експлуатацію в 1911 році. Вода для міста береться з артезіанських свердловин, яких всього є більше 10. Наразі для міста використовуються 4 свердловини, а решту – законсервовані.

Водокачка

Всього водонасосна станція ділиться на дві – станція першого та станція другого підйому. Магістраль між ними має більше 4 кілометрів.

На насосній станції першого підйому є одна трансформаторна підстанція з двома трансформаторами 400 кВа, які забезпечують подачу електроенергіюї. Один трансформатор є резервним на випадок, якщо основний вийде з ладу. На території станції знаходиться діючий шахтний колодязь ще з австрійских часів, звідки також постійно добувається вода для міста.

3

4

При закачуванні води з свердловин та шахтного колодязя вода проходить через лабораторне приміщення, де проводиться її доочищення. Перевіркою якості води постійно займається лаборант, який завжди знаходиться на водонасосній станції.

Далі вода потрапляє в РЧВ – резервуар чистої води. Це ємність об’ємом 1000 м³, з якої вже насосами вода викачується і подається на місто.

6

Всього на подачу є три насоси, з яких постійно працює тільки один. Інші насоси – резервні. Продуктивність одного насоса – 320 м3 на годину.

В минулому році було проведено ряд робіт на насосній станції. А саме замінено три глубинні насоси. Замість насосів ЕЦВ8-25100, які були потужністю 11 кВт, було встановлено насоси польського виробництва “ГідроВакуум” потужністю 9,2 кВт – 2 шт. та 6,5 кВт – 1 шт. Чим було зменшено витрати на електроенергію для викачування води з-під землі. До кожної свердловини прокладено окрему нову пластикову трубу та кабелі керування. Глибина свердловин різна – від 20 до 30 метрів.

7

9

Також було закуплено та встановлено новий насос фірми “ГідроВакуум” потужністю 75 кВт та продуктивністю 320 м3 на годину з максимальною висотою підйому h = 62 метра. Тиск, з яким вода виходить з водонасосної станції в водопровідну мережу під час роботи насосу становить 0.6 МПа (6 атмосфер).

8

10

11

Штат водонасосної станції першого підйому – 9 чоловік, які працюють позмінно. Постійно на робочому місці знаходиться два працівника.

Вода по водопровідній мережі діаметром 400 мм подається на станцію другого підйому і звідки вона роздається на місто. В часи-пік з РЧВ станції другого підйому вода закачується в РЧВ в районі “танку”, звідки самоплинно йде на місто. За рахунок висоти підйому останнього резервуару збільшується тиск в водопровідній мережі.

12

Кожного року мерією виділяються кошти щодо заміни центральних водопровідних мереж, які були введені в експлуатацію ще в 1911 році. Як нам повідомили в міській раді, ця робота також буде продовжуватися і в поточному році. Але, нажаль, коштів в бюджеті міста не вистачає для проведення заміни всіх старих водопровідних мереж. Необхідна сума обчислюється десятками мільйонів гривень.

2

Також багато в місті знають “стовпи водокачки”. Ця інженерна конструкція проектувалася тоді, коли будувався завод фільтрів на вул. Матросова. З припиненням будівництва заводу припинилася і робота над новою водонасосною станцією.

5

Категорія: ЖКГ
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ