Громадянам наполегливо рекомендується не вирощувати на власних присадибних ділянках рослини маку

Правоохоронні органи постійно ведуть боротьбу з незаконним обігом наркотиків, незаконними посівами та вирощуванням наркотиковмісних рослин, але цілком побороти не вдається, однією із причин чого є недбале ставлення громадян до цієї проблеми.

Так, незважаючи на постійні виступи та нагадування у засобах масової інформації як місцевого так і державного рівні, окремі громадяни продовжують сіяти чи вирощувати мак на своїх земельних ділянках.

Сторожинецька місьцева прокуратура вкотре нагадує, що в Україні громадяни не мають права сіяти й вирощувати снотворний мак та коноплі.

Зовсім незначна кількість посіяних або вирощуваних рослин снотворного маку (до ста рослин) чи конопель (до десяти рослин) може бути підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність у вигляді штрафу від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 306 грн. до 1700 грн., з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин.

Якщо кількість рослин є більшою – від ста до п’ятисот рослин маку чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин, настає кримінальна відповідальність відповідно до ч. 1 ст. 310 КК України. Покарання за цей злочин передбачене у виді штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 8500 грн.) або арештом на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

Окрім того, із особи визнаної винною вчинені правопорушення щодо посіву або вирощування рослин снотворного маку стягуються витрати, пов’язані із досудовим розслідуванням та судовим розглядом.

Разом з тим, відповідальність настає незалежно від мети посіву чи вирощування, навіть якщо цей мак вирощувався для домашньої випічки чи інших побутових потреб, непов’язаних безпосередньо із обігом наркотичних засобів.

Також трапляються випадки самосіву маку чи коноплі, однак особи, виявивши його у себе на присадибній ділянці, замість того, щоб негайно його зрізати і знищити, вирішують його залишити та починають його обробляти і доглядати за ним. Однак вказані дії також становлять склад злочину, передбаченого ст. 310 КК України.

Так, упродовж липня поточного року поліцією розпочато 7 кримінальних проваджень за ознаками злочинів, передбачених ст. 310 КК України, тобто незаконний посів або вирощування снотворного маку. На даний час два кримінальні провадження вже скеровані до суду, щодо решти досудове розслідування продовжується.

Тому громадянам наполегливо рекомендуємо не вирощувати на власних присадибних ділянках рослини маку, а вразі виявлення їх такі рослини необхідно знищити.

Джерело: Сторожинецька місцева прокуратура

Категорія: Кримінал
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ