Буковинське віче -доленосна історична подія нашого краю

Нещодавно на базі Центру естетичного виховання “Юність Підгір’я” у Сторожинці відбулася учительська науково-педагогічна конференція «Буковина і Україна разом: 100-річчя Буковинського народного віче».

На конференції були присутні голова районної державної адміністрації  Ярослав Бартош, заслужений артист України, заступник голови Чернівецького обласного товариства «Просвіта» Іван Дерда, настоятель церкви І. Богослова отець Микола, заступник голови відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Сторожинецької РДА Анжела Збіглі, голова профспілки працівників освіти району Віра Олійник, вчителі та учні.

З вітальним словом до присутніх звернувся Іван Дерда. Заслужений артист України подарував РДА авторську книгу «Невмируща моя Україна».

Про ухвалу Буковинського народного віча 3 листопада 1918 року,  визначного документа українського державотворення, і його вплив на майбутню долю краю розповіли Бартош Я. М., отець Микола, учитель історії та правознавства Глибочківської ЗОШ І-ІІ ступенів
Леонтій О. П., учитель історії Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів Мітран С.В.

Біля витоків Буковинського віча стояли Микола Василько, Антін Лукашевич, Ілля Семека, Степан Смаль-Стоцький, Микола Спинул, Омелян Попович, Аурел Ончул, Лев Когут та інші.

З політичними портретами керівників Буковинського віча ознайомили  Петричук Т.В., учитель української мови та літератури Верхньопетровецької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 і Балан М.І., заступник директора з виховної роботи Нижньопетровецької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1.

Вірш «Посвята учасникам Буковинського віча» прочитала Масіян Богдана, учениця 11 класу Сторожинецького ліцею № 1.

Перед учасниками конференції виступили також Настасійчук А.І., учитель української мови та літератури Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Костинян В.І., учитель музики Ропчанського НВК, Маніліч М.Г., учитель історії Старобросковецького НВК.

Пройшли десятиліття, та твердо висловлене й записане в резолюції віча жадання буковинців “Хочемо до України” надійно лягло однією з цеглин у міцну підвалину нашого спільного українського державного дому.

В умовах незалежної України вдячні нащадки колишніх учасників віча урочисто відзначать З листопада регіональне державне свято єднання краю зі своєю Вітчизною-Україною.  

Воно стане демонстрацією бажання українців увійти в Європу як повноправний партнер. І Буковина, яка за останніх 100 років возз’єдналася з рештою українських земель, разом здобули незалежність і тепер намагається стати тією ланкою, яка з’єднає Україну з Європою у єдиний ланцюг.

Захід підготували методисти районного методичного кабінету відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Сторожинецької райдержадміністрації Іліка В. І., Савчук Р. О., Усатюк О. П.

Категорія: Культура Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ