В усіх лісництвах Сторожинецького лісгоспу вже виконано річні плани з відновлення та упорядкування лісових доріг

Лісова дорога у 2,2 кілометри у передгірській частині Банилівського лісництва – найновіша у дорожньому фонді Сторожинецького лісгоспу. З моменту здачі її в експлуатацію минуло якихось два роки.

Лісова траса прямує з підніжжя гори Думітриця на Фальківський перевал, майже до самих кордонів Сторожинеччинини. Далі вже відкриваються гірські простори Вижниці і Путили.

Цією дорогою сторожинецькі лісівники успішно завершили виконання десятирічного плану з розбудови дорожньої інфраструктури на території усіх своїх лісництв. За цей час побудовано більше 20 кілометрів нових лісових магістралей.

Загалом на балансі ДП «Сторожинецьке ЛГ» 275 км лісових доріг. Вони виконують не тільки важливу виробничу функцію, але й соціальну. Дорогами лісогосподарського підприємства користуються мешканці сіл і селищ Сторожинецького району, найбільшого на Буковині.

Окрім того нові лісові дороги слугують розбудові туристичних маршрутів в районі і в області в цілому. Широким дорожнім полотном з якісним гравійним покриттям безперешкодно їдуть не тільки лісовози, але й легкові авто, водії яких дякують лісівникам за упорядковані рівні траси без ям, звичних, на жаль, на дорогах загального користування.

Приміром, нова дорога у лісфонді Банилівського лісництва відкриває мандрівникам захоплюючі краєвиди буковинського передгір’я . На фоні фіолетово-синіх гір довкруги щільно вкриті лісом схили – білі взимку, зелені літом, жовто-багряні восени.

Відео було зняте ще у 2015 році в Банилівському лісництві

«Дорога прекрасна, – каже лісничий Банилівського лісництва Валерій Ілліч Шпак. – Варто зважити, що ми її будували через лісові масиви, де взагалі не їхало ще жодне колесо. Завдяки новій трасі, ми змогли у кілька разів скоротити протяжність трелювальних волоків з верхніх складів лісосік, де проводимо лісозаготівельні роботи. Це принесло не тільки економічний зиск, але й позитивно вплинуло на екологічний стан лісфонду».

«Цього року ми ставили перед собою виробниче завдання відновити 14,9 кілометри лісових доріг і вже його виконали, – розповідає головний інженер Сторожинецького лісгоспу Володимир Зіновійович Сеник. – Подальша їх розбудова, визначення нових дорожніх маршрутів залежатиме від матеріалів нового лісовпорядкування, яке ми повинні отримати у 2020 році».

Для обслуговування, ремонту, а також для подальшої розбудови лісової дорожньої мережі лісогосподарське підприємство має власну техніку – автогрейдер, бульдозери, гусеничні та колісні екскаватори. Щороку Сторожинецький лісгосп своїми дорожньо-будівельними машинами автотранспортного цеху за власний кошт проводить реконструкцію наявних лісових магістралей.

Джерело: ДП «Сторожинецьке ЛГ»

Нагадаємо, що ще у 2015 році, після перекриття автомобільної дороги в Банилові-Підгірному, Сторожинець.Інфо робили матеріал про лісові дороги, які знаходяться на балансі Сторожинецького держлісгоспу.

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ