Сторожинецький лісгосп успішно застосовує наближене до природи лісівництво та вчить його методам майбутніх лісівників

В рамках запровадженого минулого року спільного проекту державного підприємства «Сторожинецький лісгосп» та громадської організації лісівничого спрямування «Форза» (Forest Zakarpattya), відбувся тренінг для студентів Сторожинецького лісового коледжу щодо ведення наближеного до природи лісівництва.

Практичні навички із застосування методів такого лісівництва студенти опановували на постійній пробній площі, закладеній на території Жадівського лісництва ДП «Сторожинецьке лісове господарство» (лісничий Михайло Рибак).

Проводив тренінг представник ГО «Форза» Юрій Дербаль за участі спеціалістів Сторожинецького лісгоспу.

Студенти мали змогу самостійно призначити необхідні лісогосподарські заходи на експериментальній ділянці відповідно до вимог і принципів наближеного до природи лісівництва.

Варто наголосити, що наближене до природи лісівництво вирізняється суто вибірковою системою ведення лісового господарства. Існуючі насадження переформатовують таким чином, щоб забезпечити їх безперервну експлуатацію і водночас зберегти постійно вкриті лісом площі.

Експериментальна ділянка у Жадівському лісництві – це один гектар стиглого букового лісу. За матеріалами лісовпорядкування, дерева мають 97 років. В результаті проведених лісівничих заходів, насадження з одновікового одноярусного перейде у різновікове багатоярусне з мішаним складом.

Поруч з основною породою, – буком, – буде представлено багато інших порід дерев. Таким чином експлуатаційні ліси, призначені для вирощування і вилучення деревини для потреб підприємств промислового сектору країни, будуть максимально наближені до свого природного стану.

На визначеній у нашому лісгоспі ділянці вчаться і студенти, і вже досвідчені спеціалісти лісового господарства. Зокрема, вчаться відбирати у рубку ті дерева, які вже досягли свого максимального потенціалу і вилучення яких сприятиме покращенню умов для росту і розвитку дерев, які ще не досягли цільового діаметру. Таким чином лісова ділянка буде постійно вкрита лісом із сталими параметрами, в якому є стиглі дерева старшого віку, а також пристигаюче і молоде їхнє покоління.

«Метод наближеного до природи лісівництва широко застосовують в багатьох європейських країнах, – зазначає головний лісничий Сторожинецького держлісгоспу Василь Романюк. – Завдяки «Форзі», зокрема Юрію Дербалю, ми також будемо у списку таких країн».

За допомогою спеціалістів «Форзи», на базі Жадівського лісництва прогресивні методи сучасного лісівництва опановують не тільки студенти Сторожинецького лісового коледжу, але й студенти Чернівецького національного університету, які набувають спеціальності з лісового господарства, а також викладачі лісівничих дисциплін цих поважних навчальних закладів.

«Наша мета – підвищити обізнаність та надати лісівниками практичні навички у веденні лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва (НПЛ)», – розповідає представник ГО «ФОРЗА» Юрій Дербаль.

Ідею НПЛ громадській організації України допомагає просувати Служба лісів США. Адже наближене до природи лісівництво – один з ефективних інструментів інтегрованого управління лісовими ресурсами за водозбірним принципом. Він дає можливість об’єктивно оцінити стан водозборів, відтак і лісових масивів, на них зосереджених. А також попереджувати, пом’якшувати негативні наслідки повеней, посух та інших кліматичних чинників. Це має важливе соціально-економічне значення для областей, багатих на ліси, та для країни в цілому.

Юрій Юрійович Дербаль також виступив в Сторожинецькому лісовому коледжі. А на кафедрі ботаніки, лісового та садово-паркового господарства Чернівецького національного університету (Інститут біології, хімії і біоресурсів ЧНУ) провів відкриту лекцію на тему «Ведення лісового господарства за принципами наближеного до природи лісівництва». Участь у заході взяли студенти та викладачі кафедри.

«З керівництвом лісгоспу, зокрема його директором Ігорем Івановичем Беленчуком, домовлено про проведення найближчим часом семінару з лісничими, іншими фахівцями лісогосподарського підприємства про впровадження у лісівничу практику методів наближеного до природи лісівництва.

Приємно відзначити, що Сторожинецький лісгосп активно впроваджує сучасні методи лісокористування. Співпраця Сторожинецького лісгоспу і нашої громадської організації сприяє сталому розвитку Карпатського регіону», – зазначає Юрій Дербаль.

Джерело: Вадим Яковишин, інженер лісовихкультур ДП «Сторожинецьке ЛГ», кандидатсільськогосподарських наук, викладач кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства ЧНУ.

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ