Сторожинецьке бюро правової допомоги роз’яснює щодо деяких змін в порядку призначення субсидій

Відповідно до положення Кабінету Міністрів України «Про порядок призначення житлових субсидій» № 848 було прийнято деякі зміни та доповнення від 17 жовтня 2018 року № 841 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Отже, субсидія – це державна допомога, яка фінансується коштами платників податків, а тому важливим є забезпечення адресності цієї допомоги для цільового використання кожної гривні цих коштів.

Саме тому передбачено вимогу для мешканців міст перебувати на обліку в центрах зайнятості як ознаку того, що людина намагається вийти зі скрутної ситуації та заробити кошти чесною працею, а під час складного періоду їхнього життя держава надасть необхідну підтримку у вигляді субсидій.

Субсидія призначатиметься громадянам, якіпрацюють за кордоном і сплачують там ЄСВ – це потрібно підтвердити документально.

Якщо ж ЄСВ не сплачується за кордоном, то такі громадяни мають можливість укласти договір про сплату єдиного соціального внеску в Україні та отримати право на субсидію.

Працездатні онкохворі (за наявності висновку ЛКК) чи сім’ї, в яких є алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), отримуватимуть субсидію на основі звернення на Комісію.

Саме спеціальні Комісії, утворені при місцевих органах влади, визначатимуть у кожній конкретній ситуації, чи дійсно домогосподарство потребує допомоги.

Субсидія нараховуватиметься на опалювальну площу, яка не перевищує 120 квадратних метрів для квартир та 200 квадратних метрів для індивідуальних будинків.

Передбачено отримання субсидії для категорій громадян на понаднормову площу, але не більше за 30% від норми, а саме: для отримувачів пенсій у зв’язку зі втратою годувальника; отримувачів пенсій за вислугою років; отримувачів соціальної допомоги за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю. Також залишено без змін норму для неврахування норм площі для багатодітних сімей та будинків сімейного типу.

Субсидія буде призначена тим домогосподарствам, які проживають в одному житловому приміщенні, що перевищує норми площі, та мають розділені особові рахунки, але за умови, що особовий рахунок було розділено до 1 травня 2018 р.

Відтепер при розрахунку розміру субсидії не враховуватимуться аліменти, сплачені на дитину. Не враховуватиметься і отримана домогосподарством спеціальна бюджетна дотація за вирощування телят.

Громадяни сплачуватимуть лише вартість фактично спожитої послуги. Тобто якщо газу, води чи електроенергії спожито менше за обов’язковий платіж, то сплачено буде рівно за спожите.

Варто також зазначити, що потреба у повторних зверненнях до органів соціального захисту населення через зміни у порядку нарахування розміру субсидій – відсутня.

Розрахунок вже призначених субсидій за новими параметрами відбудеться в автоматичному режимі на опалювальний сезон. Ті, хто раніше не звертався за субсидією, можуть зробити це у будь-який зручний для себе час.

Наголошуємо, що відмова у субсидії в усній формі – протиправна. Кожен має право звернутись за субсидією та отримати офіційне рішення від органу соціального захисту населення.

У випадках порушення прав просимо звертатись за телефонами гарячої урядової лінії 15-45 та спеціальної гарячої лінії для таких випадків за номером 0-800-502-757.

Також нагадуємо про Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» який реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

Його мета – підвищитиюридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру всуспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталийрозвиток України як сучасної демократичної держави.

Бюро правової допомоги не лише інформує громадян про їхні права, а й навчає їх, як ці права захищати, дає чіткі зрозумілі поради, як діяти, коли твої права порушують, доводить, що держава може бути партнером, і встановлює рівність перед законом для кожного українця.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм,який дає можливість захистити свої права кожному. За детальною інформацією звертайтеся за номером: 0-800-213-103, або на сайті: pravo.minjust.gov.ua

Ви можете звернутися в Сторожинецьке Бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги. 

Прийом громадянздійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00 години. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за телефоном 2-28-99 та за допомогою Skype-зв’язку. Для цього просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]» 

Джерело: Сторожинецьке Бюро правової допомоги

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ