Сторожинецьке бюро правової допомоги роз’яснює, як правильно виїхати з дитиною за кордон

28 серпня 2018 року набрав чинності Закон України №2475-VIII  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», яким були внесені зміни до деяких актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту дитини на належне утримання.

Нагадаємо, що 22 серпня 2018 року Кабінет Міністрів прийняв Постанову №619 “Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України”, якою удосконалено норму щодо виїзду за кордон дитини, яка проживає в неповній родині.

Тепер той з батьків, який проживає з дитиною, може самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за кордон за наявності заборгованості зі сплати аліментів іншого з батьків понад 4 місяці. Передбачено можливість виїзду дитини за кордон строком до 1 місяця з тим із батьків, з ким проживає дитина, не лише на лікування, навчання і відпочинок, але й з метою її участі в дитячих змаганнях, фестивалях, учнівських олімпіадах та конкурсах за кордоном, у тому числі в складі організованої групи дітей.

Збалансовано права обох батьків. Тобто право виїхати ненадовго за межі України з малюком також отримає той з батьків, який не проживає з дитиною, але лише у випадку, коли він є добросовісним платником аліментів. Для цього йому необхідно звернутися з письмовою заявою до того з батьків, який проживає з дитиною. Дозвіл має бути наданий протягом 10-ти днів. В іншому випадку, за спрощеним порядком у наказному провадженні, таке рішення виносить суд.

Не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини, якщо вона проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною – така дитина може виїхати за кордон на строк до 1 місяця.

Для цього необхідно: повідомити другого з батьків про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме його проживання; пред’явити на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

Важливо знати, що за умисне порушення строків перебування за кордоном наступає адміністративна відповідальність та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Сторожинецьке бюро правової допомоги також нагадує про Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» .

Нагадуємо, що Ви можете звернутися до Сторожинецького бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00 год.

Поспілкуватися зі спеціалістами можна за телефоном 2-28-99 та за допомогою Skype-зв’язку – для цього просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро [email protected].

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ