The Last – стрітболісти з Сторожинця

Стрітбол

В неділю в Лужанах Кіцманського району пройшов перший відкритий турнір з стрітболу “Лужани”. В ньому брали участь 12 команд з декількох областей – Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької. Сторожинецький район на ньому представляла аматорська команда стрітболістів The Last, яка в запеклій боротьбі зайняла 2 місце.

Сьогодні ми зустрілися з хлопцями та попросили розповісти про їх команду та здобутки. Всього в команді по стрітболу їх четверо. Троє гравців та один на заміну. В The Last грають сторожинчани Гаврилюк Павло (“БТР”), Гречко Андрій (“Грек”), Заблоцький Сергій (“Бен”) та Постевка Степан (“Пуф”).

2

– Як ви взагалі вирішили грати в стрітбол та як сформувалася команда?

Павло: Почалося з того, що в 2005 році я з Андрієм почали грати в стрітбол. Тоді лише зароджувалося таке поняття як “стрітбол” в Україні і багато хто не знав, що це взагалі таке. Тоді був популярний формат гри 2х2. Спочатку грали на змаганнях в Чернівцях, самі організовували ігри в Сторожинці між аматорами та любителями стрітболу в Чернівецькій області.

Андрій: Ми були два старших по віку головних гравця Сторожинця по стрітболу та хотіли згрутувати навкруг себе молодь, підтянути їх в спорті взагалі та в стрітболі конкретніше. Потенційним гравцем тоді виявився Сергій і ми прийняли його до себе. Так нас стало троє, Сергій був запасним.

8

Павло: Після того брали участь в багатьох змаганнях, їздили по різних областях України, набиралися досвіду. Звичайно, не було такого, щоб ми тільки програвали або вигравали. Були і падіння і злети, і поразки і перемоги. Коли ми їздили по областях, знайомилися з новими гравцями і бачили, що з кожним роком стрітбол набирає популярності.

Сергій: В 2012 році в соцмережі ВК випадково дізнався про проведення змагань Streetball Challenge в Івано-Франківську по формату 3х3 (плюс 1 гравець на заміну). Так як нас вже було троє, ми знайшли серед новачків найбільш підходящого для команди гравця. Ним став Степан. В такому складі ми зараз і продовжуємо грати.

3

– В яких змаганнях брали участь?

Павло: Найпершими Всеукраїнськими змаганнями були змагання Streetball Challenge в Франківську. Потім ми почали їздити по змаганнях, що проводилися по всій Західній Україні в рамках USL (Українська стрітбольна ліга), набираючись досвіду та рейтингу.

Андрій: Рейтинг для аматорської стрітбольної команди – це важлива штука. В сучасних стрітбольних командах є багато професійоналів. Це пов’язано з тим, що в зв’язку з відсутністю фінансування багато професійних баскетбольних команд розпадаються і гравці знаходять себе в стрітболі. Звісно, вони будуть займати перші місця, оскільки вони все життя присвятили баскетболу і це був їхній заробіток. Щоб урівноважити шанси різних команд на проходження до фіналу Української стрітбольної ліги, була застосована система рейтингів.

7

Степан: За кожний турнір, в якому команда брала участь, їй нараховуються бали. Чим більше у команди здобутків, наприклад перемога в групі чи вихід в півфінал, тим більше нараховується балів. Бали сумуються і 40 кращих команд з усієї України, які по результатам посіли певні місця, мають змогу прийняти участь в фіналі USL.

Павло: Якщо взяти наші здобутки, то того року ми з командою з серед 720 команд, які офіційно були представлені на турнірах Ліги, наша команда зайняла 63 місце. Нам не хватило буквально двох турнірів, щоб попасти в фінал.

Сергій: Якщо згадати останні змагання по області з стрітболу, то наша команда The Last 28 червня брала участь в змаганнях “СтрипСкок”в Глибоці, що проводяться вже не перший раз, та зайняла перше місце. В останніх змаганнях, що проводилися на обласному рівні в смт. Лужанах ми зайняли в запеклій (можна навіть сказати кровавій) боротьбі друге місце.

Павло: Також цього року ми побували в Тернополі, Львові, Хмельницькому. Стабільно виходили з групи з першим місцем. Але на стадіях плей-офф у нас ставалася якась чорна полоса і буквально трохи не хватало до перемоги. Радує те, що балів в рейтингу за цей рік ми набрали доста багато – вже 69, а попереду ще два турніри. Тому є шанс вийти в фінал Всеукраїнської ліги.

4

– Молодь в Сторожинці цікавиться стрітболом?

Андрій: В нашому місті дуже багато тягнуться за нами. Звичайно, це радує. Є молоді таланти, які вже показують досить високі результати. З найбільш перспективної молоді можна виділити таких гравців як Федчук Ігор, Рибак Євген, Батушан Анатолій – ці хлопці грають в віковій категорії до 18 років.

Павло: Маємо надію, що підійде ще одне покоління молодих гравців, які будуть показувати такі ж високі результати, а може і вищі. Це хлопці менше 16 років – Смерека Павло, Конечний Микола, Бойко Станіслав, Матейчук Олег.

Степан: Будемо надіятися, що ці хлопці не будуть зупинятися в тренуваннях та досягнуть високого рівня в стрітболі, адже цей вид спорту набирає популярність та обертів. Вже цього року рейтинг USL входить до світового рейтингу FIBA (Міжнародна Баскетбольна Федерація).

5

– Чи є у вас спонсори, адже поїздки на змагання коштують немало?

Павло: За три роки, відколи ми приймаємо участь в серйозних змаганнях, жодної спонсорської допомоги не було.

Степан: Навіть коли ми організовуємо змагання з стрітболу в Сторожинці для популяризації цього виду спорту та заохочення молодого покоління для здорового способу життя, нас, нажаль, ніхто не підтримує.

Сергій: Зараз ми активно шукаємо спонсорів, які допомогли би нам хоча-б провести змагання в місті. Ми хочемо запросити команди з інших міст і навіть з інших областей. Оскільки наша команда зарекомендувала себе в різних змаганнях дуже добре, то хотілося би гідно зустріти гостей і показати наше місто тільки з хорошої сторони.

9

– Які у вас плани на майбутнє?

Степан: Звичайно, у кожної стрітбольної команди є заповітна мрія – це виграти фінал Української стрітбольної ліги (сміється). Але наразі плани більш приземлені. На 8 серпня ми плануємо брати участь в змаганнях в рамках USL в Чернівцях, а 16 серпня – в Івано-Франківську. Звичайно, змагання проводяться і по інших містах України, але брак коштів заважає нам грати і там.

Андрій: Якщо б ми прийняли участь і в змаганнях по інших містах, то звісно ми б заробили достатньо балів рейтингу для проходження до фіналу Української стрітбольної ліги.

10

Павло: Також у планах постаратися провести в Сторожинці змагання з стрітболу саме в рамках USL для популяризації нашого міста в цьому виді спорту і підняти наше місто на більш високу щаблину серед міст України. Для цього, звичайно, потрібна підтримка та інтерес як громади, так і держави. Ну і звичайно ж спонсорська підтримка. Оскільки турніри ліги розписуються за рік наперед і у них є визначений перелік вимог до місця проведення змагань по стрітболу.

Категорія: Спорт
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ