Банилівським дітям розповіли про український колорит зимових свят

Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група мають свої традиції, звичаї, обряди та свята, становлення яких відбувалося протягом багатьох років.

В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, буде покараний людьми й Богом. Така людина блукає світом, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку, бо вона загублена для свого народу.

Щоби такого не сталося, бібліотекарі села Банилів – Підгірний активно працюють над відродженням традицій, звичаїв, обрядів рідного народу. 

Для користувачів був проведений урок народознавства «Зимові свята з українським колоритом» у формі усного календаря. 

Початком  стала розповідь бібліотекаря Коваль Тетяни Павлівни “Зимові свята українців”.

Бібліографічний огляд “Зерна народної мудрості” провела  бібліотекар Стратейчук  Віра Омелянівна, під час якого ознайомила всіх присутніх з літературою, присвяченою звичаям і традиціям українського народу.

Диво-подорож супроводжувалася перегортанням сторінок календаря: «Зима», «Зимові свята», «Свято Миколая», «Новий рік», «Різдво Христове».

Різдвяні свята на Україні і в Європі починаються саме з Дня Святого Миколая. За повір’ям, подарунки отримують в цей день тільки слухняні діти, а неслухняних чекають різки. 

Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Незважаючи на те, що Новий рік – одне з небагатьох свят, що об’єднує все людство, за всіх часів у різних народів існували й існують свої традиції зустрічі Нового року, але обряди і звичаї всіх країн стверджують, що чим веселіше його зустрінеш, тим щасливішим рік буде для тебе. Вечір 31 грудня називали щедрим, або багатим, до нього готували багатий святковий стіл.

Захід був наповнений декламуванням подячних віршів, прислів’їв , приказок, відгадуванням загадок про чудову пору року та розповідями про ці дивовижні зимові свята народно-обрядового циклу було наповнене свято .

З презентації , яку підготувала Нагорська Оксана Володимирівна, присутні  довідалися про святкування Святвечора та Різдва Христового українцями.

Діти співали пісні про Святого Миколая, щедрували та колядували, панувала весела, святкова, дружня атмосфера.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ