Деякі проблеми переселенців на Сторожинеччині

Соцзахист

На сьогоднішній день в Сторожинецькому районі є 59 переселенців з зони АТО, що зареєстровані в Управлінні праці та соціального захисту населення.

Ми поспілкувалися з однією сім’єю, що проживає саме в місті. Вони розповіли нам, як для них пройшов цей рік та з якими труднощами довелося стикнутися.

Садовникова Марина Миколаївна:
“Ми приїхали рік тому. Через Інтернет познайомилися з сім’єю Кричко, які запросили до себе. В них жили майже 8 місяців. Зараз винаймаємо окреме житло. Звичайно, тоді ми думали, що максимум через місяць поїдемо назад, але так не сталося. За рік у нас склалися дуже гарні враження про жителів Сторожинця, які завжди дуже привітні, завжди допомагають та співпереживають.

Але нам прийшлося зіштовхуватися з адміністративними та владними структурами міста, куди зверталися з багатьох питань, зокрема задля виділення житлової площі. Десь ми зустрічали повну байдужість, а десь нам допомагали. Наприклад, в районній раді допомогли з дровами на зиму та продуктами. Гарне враження залишилося від спілкування з працівниками Сторожинецького Пенсійного фонду та Паспортного столу, які допомагали нам оформляти документи.

Хочу окремо сказати про Управління праці та соціального захисту населення. Враження залишилося негативне. Не сподобалася організація прийому громадян, так як нам є з чим зрівнювати. В нашому рідному місті в соцзахисті можна дуже швидко вияснити які і кому потрібні документи, а також швидко зорієнтуватися через систему Єдиного вікна. Нажаль, в Сторожинці ми такого не зустріли.

Також надзвичайно важко висидіти в черзі. Бачили, коли навіть молоді дівчата з грудними дітьми вистоювали чергу щоб отримати допомогу. Знаючи, що мене повинні обслуговувати без черги, мені морально важко скористатися цим, адже в черзі і молоді мами, і інваліди, і літні люди. Я вважаю, що це неправильна організація роботи. Та, на мою думку, кваліфікація деяких робітників низька.

Оскільки наша родина постійно стикається з проблемами призначення та виплати допомоги, ми бачимо що нічого на протязі року не змінилося. Ми розуміємо, що система в загальному така. Але ж можна організувати і в рамках існуючих правил соціально-орієнтовану роботу.

Недавно була ситуація з переселенкою з Єнакієво Надією, яка мати-одиначка з двома дітьми та зараз працює на одному з підприємств Сторожинця. Через те, що її вчасно не проінформували про продовження виплати адресної допомоги по компенсації оплати за наймане житло, вона цю виплату отримала не отримала. Я вважаю, що якби на державні посади, а особливо в соціальних інституціях, відбиралися люди по чесному та прозорому конкурсу, то таких проблем не було б взагалі.

У нас виникла ідея створити невелику спілку переселенців зі Сходу України в Сторожинецькому районі, які потребують консультацій по соцзахисту, пенсійному забезпеченню тощо, адже багато з них навіть не знають своїх, забезпечених державою, прав, а органи соцзахисту не виконують свою функцію по інформуванню. Якщо комусь потрібна така допомога – дзвоніть 095 105 85 61.”

В Управлінні праці та соціального захисту населення Сторожинецької РДА наразі давати коментар щодо цієї ситуації відмовилися.

Категорія: АТО Важливо Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ