Центр надання адміністративних послуг. В процесі роботи

Центр надання адміністративних послуг

Як знать жителі міста та району, в будівлі Сторожинецької районної ради, на 1 поверсі, в доступному для людей місці, для не так давно  відкрився “Центр по наданню адміністративних послуг” (ЦНАП). Як працює зараз ця організація, які успіхи чи проблеми? З цими питаннями ми прийшли до начальника центру Надії Антонівни Савки.

– Надія Антонівна, розкажіть, будь-ласка, як зараз працює Центр?

Савка Надія Антонівна– Через нас зараз надається 50 видів різних адміністративних послуг та документів дозвільного характеру. Оскільки дозвільний центр являється складовою центру надання послуг РДА.

Від моменту початку роботи станом на сьогоднішній день зареєстровано та розглянуто більше 1100 заяв від суб’єктів звернень про надання адміністративних послуг, а близько 30 звернень було по документах дозвільного характеру. Найбільше звернень стосується земельних питань.

Центр обладнаний 8 сучасними робочими станціями з встановленими на кожній окремим принтером. Також зараз в центрі вирішуються питання про збільшення чисельності адміністраторів.

До Центру надання адміністративних послуг громадяни звертаються двічі – за першим разом адміністратори приймають у них документи для обробки, А другий раз, коли в встановлений законодавством термін (а це залежить від виду послуги) документи видаються на руки.

Хотілося би відмітити, що зазвичай обслуговування клієнта не займає більше 10 хвилин, що є хорошим показником. Також людина може отримати одночасно декілька адмінпослуг.

Звичайно, хочеться щоб менше було паперової роботи, і тому

клопочемо про створення Єдиного реєстру (інформаційної бази) електронного документообігу між адміністраторами Центру та іншими службами району, що надають послуги

Ми пам’ятаємо “січневий бум” з закриттям фізичними особами-підприємцями своїх свідоцтв через незрозумілість деяких норм закону. Яка зараз ситуація реєстрацією або припиненням реєстрації ПП ми запитали у начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб Філіпович Нелі Яковлівни.

– Неля Яковлівна, яка зараз ситуація з реєстрацією або скасуванням реєстрації фізичних осіб-підприємців?

Філіпович Неля Яковлівна– Після “січневого бунту”, що був пов’язаний з нормами Закону про сплату єдиних соціальних внесків, у нас закрилося дуже багато фізичних осіб-підприємців – близько 450 чоловік. З однієї сторони це навіть позитивно, адже абсолютна більшість цих ПП фактично не займалися господарською діяльністю, були так званими “нульовиками” і на протязі багатьох років здавали пусті звіти і декларації.

Зараз діє дуже спрощена процедура ліквідації, запроваджена з квітня 2014 року. Буквально за 5 хвилин фізична особа-підприємець може закрити своє свідоцтво. Але якщо у нього є якісь боргові зобов’язання перед податковою, то ми змінюємо стан людини з “ПП” на “фізичну особу” і борги нікуди не діваються. Вони вже адресуються не ПП, а фізичній особі.

І не так все погано. За минулий місяць зареєстровано 35 новостворених фізичних осіб-підприємців, що більше ніж за той же період минулого року. Люди розуміють, що щоб отримувати соціальні льготи, отримувати пенсії – треба платити податки.

Послуги відділу державної реєстрації надаються також через Центр надання адміністративних послуг. Але оскільки ми знаходимося в одній будівлі на одному поверсі, то немає необхідності спеціалісту безпосередньо знаходитися в приміщенні Центру.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ