Педагоги ЦДЮТ обговорили створення сприятливих умов для емоційного розвитку та формування творчо мислячої особистості

Нещодавно педагоги Центру дитячої та юнацької творчості взяли участь у психолого-педагогічному семінарі-практикумі для обговорення питань зі створення емоційно-комфортних умов для роботи у колективі, сприятливих умов для збереження психічного здоров’я вихованця, батьків, педагогів ЦДЮТ, створення системи цілісного вивчення кожної особистості, члена навчально-виховного процесу ЦДЮТ.

Психологічний клімат – емоційний настрій колективу, який відображає стосунки, що склалися між його членами. Все наше свідоме життя так чи інакше проходить у стосунках з іншими людьми. Давно помічено, що людина у групі поводиться не так, як на самоті.

Група впливає на особу в більшості випадків позитивно. В умовах групи підвищується витривалість до больових відчуттів, знижується чутливість до шумів приблизно на 30%. У групі виявляють­ся такі соціально-психологічні явища, як наслідування, навіювання, “психологічне зараження”, спільні групові емоції. Тут відбуваються ті соціально-психологічні явища, від яких залежить емоційне самопочуття та емоційний клімат всього колективу.

У житті кожного педагогічного колективу виникає незліченна кількість ситуацій, які можуть потягти за собою певне зру­шення в психологічній атмосфері. Соціально-психологічний клімат може і повинен бути результатом цілеспрямованої роботи керівника і всього колективу.

Одним з напрямів, що допомагають створенню сприятливого психологічного клімату у ЦДЮТ є організація педпрацівників  на основі їхньої психологічної сумісності, під якою розуміється психологічна близькість колег, взаємна симпатія, схожість їхніх характерів, спільність інтересів та нахилів.

Єдність інтересів, взаємодопомога в педагогічному колективі відіграє величезну роль у ставленні людей один до одного, створюють “настрій ” у взаєминах. Часто цій важливій обставині не надають серйозного значення.

Створення сприятливого соціально-психологічного клімату передбачає подолання тих бар’єрів психічної напруженості, які можуть виникнути в процесі спілкування між людьми. Особливу роль серед усіх інших факторів формування соціально-психологічного клімату відіграють стосунки керівництва і підлеглих, весь комплекс функцій, що виконується керівником.

Перевантаження педагогів заважає їм задовольняти потреби у саморозвитку, а падіння рівня життя спричиняє нервозність, зростання тривожності. Це висуває нові вимоги до особистості педагога.

Враховуючи вищезазначене, у 2018-2019 навчальному році, в ЦДЮТ почала працювати «Школа психологічної допомоги для педагогічних працівників».

Цикл занять — це тренінги спілкування, особистісного зростання та соціальної адаптації.

Завдання:

  • сприяти пізнанню себе, своїх сильних сторін;
  • розвивати почуття власної гідності;
  • розвивати вміння долати хвилювання в різних умовах і ситуаціях;
  • розвивати вміння успішно реалізовувати себе в поведінці та діяльності.

Основні методи тренінгу: групова дискусія, рольові ігри, методи арт-терапії.

Джерело: заступник директора з НВР ЦДЮТ О. Паладій

Категорія: Дозвілля
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ