Вихованка ЦДЮТ взяла участь у ІІ турі конкурсу «Край, в якому я живу»

Хтось скаже, що нині в музей ходити не модно, адже все можна прочитати і побачити в Інтернеті, технології навіть спеціальні придумали – віртуальні 3D-тури. Враження таке, немов знаходишся всередині кулі  і роззираєшся навколо – переглянути можна не тільки експонати, що висять на стінах, а й шпаринки на підлозі і в стелі.

Але відчути подих історії можна тільки помандрувавши залами музею, де гулкою луною  вітає відвідувачів минувшина.

Чи вміємо ми ходити до музею? Дехто любить все оглядати самостійно, мовляв за екскурсоводом нічого не встигаєш, а хтось задовольняється розрахованими на короткий час розповідями спеціаліста.

Жага доторкнутися до сивої давнини не залишить людину ніколи, спрага пізнати себе, своє коріння завжди жила і буде жити в кожній цивілізованій людині і навряд чи замінять живу історію, що мешкає в тихих залах музею, сучасні інтернет-технології. Музеям-хранителям старовини, заміну навряд чи вигадає людство.

У кожному краї є місце, де можна познайомитися з його історією, дізнатися про визначні пам’ятки, звичаї і побут, побачити цікаві і дивовижні речі, дізнатися про видатних людей.

Такий краєзнавчий музей, де зустрічається сьогодення й минуле, знаходиться в Костинецькому НВК. Коли заходиш у музейну кімнату, то почуваєш, як дух збіглих часів наповнює тебе. Тут можна робити замітки, зосереджено розглядати експонати, а можна мріяти, уявляючи себе в минулому.

Екскурсія Костинецьким краєзнавчим музеєм «Народна скарбниця» починається з доісторичних експонатів. Це знаряддя праці первісної людини, твору найдавнішого мистецтва, тут можна побачити рештки глиняного посуду, глиняної обмазки та кісток трипільської, голіградської культури. Також представлені предмети домашнього вжитку, елементи інтер’єру буковинської хати. Наші далекі предки були великими майстрами, могутніми воїнами, талановитими зодчими.

Сучасні експозиції радують око. У всьому своєму різноманітті представлені шедеври народних ремесел, роботи фотохудожників, скульпторів, живописців – всіх тих, кого повною мірою можна назвати творцями історії. Учні школи постійно здійснюють пошукову роботу, вивчають сторінки історії села і з великим задоволенням проводять екскурсії шкільним музеєм.

З 21 по 23 березня в Тернополі був проведений ІІ тур Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу». Конкурс проводився Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді. До участі у ІІ турі запрошувалися учні, які стали переможцями І туру обласного конкурсу.

Основне завдання конкурсу – залучення учнівської молоді до туристсько-краєзнавчої, пошуково-дослідницької та екскурсійної роботи; поглиблення знань учнів про історико-культурну спадщину народу, про події та історичні постаті; поглиблення знань, методів, форм музейної роботи тощо.

Сторожинеччину на всеукраїнському рівні представляла вихованка гуртка «Юні музеєзнавці» центру дитячої  та юнацької творчості, що діє на базі Костинецького НВК, учениця 11 класу Козак Марина (керівник Даскалюк Людмила). Марина відразу згуртувала аудиторію і зацікавила їх розповіддю про Буковинський край, про красу і велич нашого народу, розповіла про відомі постаті нашого краю. Свою розповідь вона завершила піснею «Червона рута» відомого нашого земляка Володимира Івасюка. Було приємно спостерігати, як її спів підхопили інші учасники конкурсу.

Дружня атмосфера, яка витала у повітрі, навівала на приємні творчі спілкування, обмін досвідом який залишається на довгі роки.

До речі, Людмила Дмитрівна Даскалюк стала переможницею обласного конкурсу «Джерело творчості» в номінації «Керівник краєзнавчого гуртка», а її електронний блог буде брати участь у цьому конкурсі на всеукраїнському рівні.   

Джерело: Директор ЦДЮТ І. Корчинська

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ